Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tusiu69

Problemy z identyfikacją zegarka kieszonkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam tu zdjęcia zegarka kieszonkowego, który należał do mojego pradziadka, niestety nazwa producenta jest mocno zamazana i nie wiem kto to wyprodukował. Na mechaniźmie jest napisane 15 rubis 1a, i wybite 18220. Chciałbym widzieć także z jakiego roku zegarek pochodzi i ile kosztuję renowacja takiego zegarka.

Dzięki z góry.

sam2887n.jpg

sam2892m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to ORATOR 220

Nie wiem, co tam napisane na tarczy oprócz "chronometre". Producent zegarka może być trudny do ustalenia.

Stylistyka tarczy i koperty wskazuje na lata 20-30-te

Koszty doprowadzenia go do odpowiedniego stanu to już Ci musi zegarmistrz określić. Braki są spore - ramka, szkło, wskazówki, werk nie wiadomo w jakim stanie, ale za dobrze nie wygląda. Ze 200-300zł pewnie trzeba w niego włożyć, chyba, że okazyjnie gdzieś części znajdziesz

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 300 zł to minimum jeśli mechanizm działa. A jak rzeczywiście należał do Twojego pradziadka to powinieneś go wyremontować. Jeśli chcesz go sprzedać to może wyciągniesz z 30 zł dla kogoś na części, ale ten zegarek jako pamiątka jest bezcenny ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.