Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kpt66

PIE-PAN czy PIE - PAN ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.

Mam dylemat co do wyboru Omegi, a chodzi mi o te dwie aukcje:

1. http://allegro.pl/zlota-14k-ss-omega-constellation-pie-pan-aut-cudo-i2344931970.html

2. http://allegro.pl/14k-gold-omega-constellation-pie-pan-jak-nowa-i2347688452.html

Z mojej obserwacji aukcji wynika po pierwsze i co ważne , że obydwaj oferenci są zaufanymi sprzedawcami, po drugie zegarki te są w bardzo podobnym stanie utrzymania / w/g mnie/ - jeden ma lepiej inny trochę mniej profesjonalnie zrobione zdjęcia przedmiotu. Po trzecie ja dostrzegłem po jednej "wadzie". W pierwszym zegarku jest koronka nie od tego modelu - jak mi się zdaje, a w drugim pęknięty jest pierścień leżący na tarczy ( nie pamiętam org. nazewnictwa ) - zaraz pod godz. 3. Może jeszcze inne uwagi lub spostrzeżenia??

Moje pytanie to - która z pośród tych niedogodności będzie łatwiejsza do usunięcia ( poprzez naprawę, kupno org. itp. i tańsza) i który Wy byście wybrali dla początkującego kolekcjonera i miłośnika zegarków vintage?

Za wszystkie rzeczowe podpowiedzi serdecznie z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej koronka jest ok. Może była wymieniona, ale coś takiego powinno być. Trochę rózny odcień złota, ale to moze być efekt fotki.

W drugiej wyglada na to, ze rozlazł sie pierscionek zbrojący szkło - zdarza się przy demontażu szkiełka. Ponieważ szkło jest oryginalne, wiec sprzedawca nie wymienił. Podejrzewam, ze w rzeczywistosci nie rzuca sie to w oczy.

Którą wybrac - najlepiej weź obie ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chronofil za radę może kupię obydwa, ale - nie to żebym się czepiał, piszesz że w pierwszym koronka OK - a czy nie powinna być 8-kątna taka jak na drugiej aukcji.

Nadal jednak nie mam pojęcia czy można gdzieś dostać i za ile taką org. koronkę,albo co z poprawieniem wady drugiego. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chronofil za radę może kupię obydwa, ale - nie to żebym się czepiał, piszesz że w pierwszym koronka OK - a czy nie powinna być 8-kątna taka jak na drugiej aukcji.

Nadal jednak nie mam pojęcia czy można gdzieś dostać i za ile taką org. koronkę,albo co z poprawieniem wady drugiego. :(

absolutnie w żadnej z tych conii nie muszisz nic zmieniac , wszytko jest OK , czyli koronka w pierwszej jest OK , a przynajmniej bliska oryginałowi , bo moim zdaniem powinna byc jeszcze bardziej kryta w kopercie czyli tzw. hidden crown

http://forums.watchuseek.com/f20/ss-pie-pan-constellation-hidden-crown-refurbish-588082.html

co do pierścienia szła czyli zbrojenia w drugiem zegarku ,to wszytko jest tak jak w oryginale - on jest rozcięty , a na foto widać delikatną szparę , bo fotki są robione bez szkła , w celu uniknięcia odblasków , po założeniu szkiełka , a raczej wciśnięciu zbrojenia w szkło , ta luka całkowicie nie będzie widoczna , zobacz na ostatnich fotkach robionych ze szkiełkiem ;)

podsumowując oba zegarki to piękne oryginalne okazy , więc ostateczny Twój wybór , ja mogę Ci podpowiedzieć , że jeśli preferujesz minimalnie większy zegarka to pierwszy , ale jeśli chcesz mieć prawdziwą PIE PAN z KRWI I KOŚCI z prawdziwym "widocznym" podwyższonym szlifem w środkowej cześć lub inaczej prawdziwą rasową " FOREMKĘ" :lol: to zdecydowanie dwójeczka ,

PS

koronka nie jest 8 a 10 kątna ;):P

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki kono za poprawienie mnie - rzeczywiście koronka jest 10 kątna.

Nawiasem mówiąc Ty też miałeś ostatnio bardzo ładną ( ale nie idealną )PIE-PAN ;) - ale zabalowałem i nie zdążyłem zalicytować ( kto to wystawia koniec aukcji w sobotę wieczór, czy w niedzielę) :rolleyes: - a poszła maleńka za rozsądną cenę :unsure:

Twoje rady są jak zwykle bardzo przydatne, pomyślę , ale też bardziej skłaniam się do drugiej i może jeszcze ........ :lol:

Naprawdę dzięki

Pozdrwawiam

P>S

ostatnio ( dobre dwa miesiące ) za bardzo się rozszalał gościu z...7 na aukcjach allegro - poczekam może aż się wykrwawi i padnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio ( dobre dwa miesiące ) za bardzo się rozszalał gościu z...7 na aukcjach allegro - poczekam może aż się wykrwawi i padnie :P

Spoko, kiedyś sie w końcu nasyci ;)

Choć czy pie-pan wówczas stanieje?

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie stanieje, ale nie będzie mnie denerwować, kiedy on przebijał będzie bez opamietania każdą propozycję B) B)

Luzik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, potwierdzam: zbyszek-7777.

Kupił dziś moją Omegę, a w tej chwili ma najwyższe oferty w kolejnych kilku aukcjach Omeg vintage, niektóre oferty dobrze powyżej 3 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale w czym problem? Może gość lubi stare omegi? Może uważa je za najlepsze zegarki na świecie? Póki płaci, to niech sobie kupuje nawet 50 omeg dziennie. Kiedy mnie się podoba zegarek, to ustalam sobie, ile za niego mogę dać, jeśli ktoś chce dać więcej - niech daje i niech mu zegarek cyka. Nie kupię tego, to za tydzień, czy miesiąc kupię taniej ładniejszy ;)

Nie oszukujmy się - jakieś unikatowe egzemplarze pojawiają się bardzo sporadycznie, a tych popularnych raczej nie zabraknie. Pewnie, ze szkoda, jak nie uda sie kupić takiego, który się podoba, ale taki urok tego hobby

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden problem, no chyba że ktoś na coś vintage poluje, ale to mnie nie dotyczy.

Z tymi 50 omegami nie przesadziłeś, kolega zbyszek kupił sobie także szafkę na.. 52 zegarki.

Pytanie: czy to inwestycja i można na niej zarobić? Wg mnie nie bardzo, no chyba że złoto poszybuje jeszcze bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden problem, no chyba że ktoś na coś vintage poluje, ale to mnie nie dotyczy.

Z tymi 50 omegami nie przesadziłeś, kolega zbyszek kupił sobie także szafkę na.. 52 zegarki.

Pytanie: czy to inwestycja i można na niej zarobić? Wg mnie nie bardzo, no chyba że złoto poszybuje jeszcze bardziej.

Było to już kilkakrotnie omawiane na forum.

Jesli kupi się złotą omegę za tzw okazyjne pieniądze, to pewnie, że mozna na niej zarobić. Szczególnie, jeśli się ją we własnym zakresie odpicuje i dopieści. Chyba nie sądzisz, że sprzedawcy na portalach aukcyjnych dokładają do interesu? ;)

Jeśli się kupi na aukcji renomowanego sprzedawcy, gdzie o każdy zegarek bije się tłum napalonych, to raczej trudno o zysk przy odsprzedazy. Ale kto wie, jaka bedzie koniunktura za dwa, pięć, czy 10 lat? Z tego co obserwuję, to zegarki zdecydowanie podrożały. Z pewnością ma na to wpływ cena złota i chyba ogólnie zwiększone zainteresowanie zegarkami vintage. A co będzie w przyszłosci to chyba nawet Chuck Norris nie wie na 100%. Bo na 100% to on zgaduje, a wie na 200% ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było to już kilkakrotnie omawiane na forum.

Jesli kupi się złotą omegę za tzw okazyjne pieniądze, to pewnie, że mozna na niej zarobić. Szczególnie, jeśli się ją we własnym zakresie odpicuje i dopieści. Chyba nie sądzisz, że sprzedawcy na portalach aukcyjnych dokładają do interesu? ;)

Jeśli się kupi na aukcji renomowanego sprzedawcy, gdzie o każdy zegarek bije się tłum napalonych, to raczej trudno o zysk przy odsprzedazy. Ale kto wie, jaka bedzie koniunktura za dwa, pięć, czy 10 lat? Z tego co obserwuję, to zegarki zdecydowanie podrożały. Z pewnością ma na to wpływ cena złota i chyba ogólnie zwiększone zainteresowanie zegarkami vintage. A co będzie w przyszłosci to chyba nawet Chuck Norris nie wie na 100%. Bo na 100% to on zgaduje, a wie na 200% ;)

Ostatnio ceny zegarków vintage na allegro raczej spadły i to zauważalnie, i wpływ na to ma głównie popularność serwisu. Pierwsze miesiące roku były rekordowe, złote OMEGI lądowały powyżej 5000-6000PLN, stalowe automaty grubo powyżej 3000PLN. Udana Świąteczna telewizyjna kampania reklamowa allegro zrobiła swoje i efekt długo się utrzymał, odwiedzających aukcje serwisu było bardzo dużo a to przełożyło się na ceny. Teraz sprawa wróciła do normy i ceny spadły o 20%-30%. Jest to dobry moment do atrakcyjnych zakupów nawet u profesjonalnych sprzedawców, zwłaszcza że w telewizji znowu pojawiły się reklamy allegro i za kilka tygodni zainteresowanie ponownie się zwiększy.

Myślę że allegrowicz "z...7" raczej nie straci na swojej inwestycji a jak wiadomo dzisiaj utrzymanie siły nabywczej kapitału - to już jest sukces.

Na ebay który jest dużo więkrzym międzynarodowym serwisem sytuacja wygląda stabilniej, ceny raczej stoją w miejscu i korelują z ceną waluty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty mówisz o fluktuacjach, a ja o ogólnym trendzie. Zgadza sie - w pewnych okresach mozna zaobserwować chwilowy wzrost cen zwiazany z okresem swiatecznym, reklamą, czy Bóg wie czym jeszcze. Od czasu do czasu pojawiaja sie też 'meteory" wykupujace wszystko na pniu. Okresowo tez zainteresowanie bywa mniejsze. Niemniej obecne ceny sa zdecydowanie wyższe, niż np przed paroma laty. To zresztą temat rzeka i trudno ustalić jakieś jednoznaczne wnioski, bo i same przedmioty sprzedazy nie są przecież dokładnie powtarzalne.

Myślę jednak, ze dla kolekcjonerów cena jest elementem wtórnym, aczkolwiek bardzo istotnym. Ktoś, kto kupuje dla siebie, patrzy przede wszystkim na stan zegarka, kompletnośc, stopień zachowania oryginalnosci itp. Przy cenie rzędu np 5kzł pojedyncza setka raczej nie odgrywa większej roli, choc zawsze to lepiej zapłacić o tę setkę mniej ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy któryś z Szanownych Kolegów mógłby wyjaśnić co mogło być przyczyną nagłego zakończenia aukcji przez lim3, i czy nadal można zaliczać lim3 do tzw. "zaufanych sprzedawców" (chyba czytałem o tym w jednm z postów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już tylko lim3 wie ;)

W mojej ocenie to jest powazny facet. Kupowałem u niego i wszystko było ok

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i problem rozwiązał sam Pan lim3 - zamykając aukcję, nawiązując do pytania kolegi kliforda to moim zdaniem kolega sprzedający stwierdził, że cena na kilka godzin przed końcem, nie jest zadowalająca a nie założył jak zwykle ceny minimalnej ( tym razem ) więc zawinął akukcję z przyczyn obiektywnych - czyli za mało kasy mi dają :angry: :angry: I ot cała historyja :rolleyes: :rolleyes:

P.S.

Oczywiście moim skromnym zdaniem :D;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i problem rozwiązał sam Pan lim3 - zamykając aukcję, nawiązując do pytania kolegi kliforda to moim zdaniem kolega sprzedający stwierdził, że cena na kilka godzin przed końcem, nie jest zadowalająca a nie założył jak zwykle ceny minimalnej ( tym razem ) więc zawinął akukcję z przyczyn obiektywnych - czyli za mało kasy mi dają :angry: :angry: I ot cała historyja :rolleyes: :rolleyes:

dokładnie ..... sprzedając bez minimum i bez kombinowania z jakimiś tam podbijakami przez kolegów , trzeba iść w zaparte i być twardym do ostatniej sekundy :lol: , ....zazwyczaj na kilka sekund przed końcem cena szybuje , ale nie jest to reguła , a wtedy jak wiadomo można zaliczyć wtopę i parę stóweczek w plecki :P

a co do samego zegarka od lim3 to możesz go nadal kupić u niego .....tylko za nieco inną kwotę :P

http://www.ebay.pl/itm/OMEGA-CONSTELLATION-PIE-PAN-14K-SS-1964-PERFECT-/221029752858?pt=Wristwatches&hash=item337666601a

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysta prawda szanowny kolego kono32 - ale czyż nie ma zabawy w takiej sprzedaży, adrenalina jak s..k - na kilka minut lub sekund przed końcem aukcji osiągasz to co chciałeś, albo jeszcze najczęściej z bonusem. Obserwując aukcje na allegro od kilkunastu już chyba lat, daje się zauważyć tendencję takich oto trendów - nieraz więcej dostaniesz zaczynając aukcję z bcm i licytujcie co kto da :unsure: niż dodając dla zysku " parę groszy " i wystawiając w opcji KUP TERAZ, gdzie można tylko tracić na kolejnych prowizjach i zalegać z towarem na półkach ( oczywiście nie mówię tylko o zegarkach :D )

Wracając do szanownego lim3 to jest bżydal :D:lol::P :P - jak mówi moja mała sąsiadka :)

Pozostaje mi tylko dalej czekać na coś ciekawego nie w kosmicznych pieniążkach ;) ;)

PS. Co do poruszonego mimochodem przez szanownego kolegę kono32 tematu podbijaków to obserwując ostatnim czasem aukcje dziwi mnie pewna niekonsekwencja w kupowaniu przez allegrowicza zbyszek-7777 - nie będę rozwijał na razie tematu B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam spore watpliwosci czy konczenie przez sprzedawce licytacji przed czasem bo cena jest za niska jest uczciwa praktyka. Dla mnie taki sprzedawca przestaje byc wiarygodny i ja juz kupowanie sobie u niego odpuszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.