Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Bohacz

Valjoux 7750

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba najbardziej popularny mechanizm automatycznego chronografu :) Choc sam go nie lubie, bo jest dosc gruby i maly, przez co zegarki sa zawsze grubaśne :(

Dowiedziałem że pierwsza seria została wyprodukowana w 1973 (niektore źródła mówią o 1974) i była produkowana przez 2 lata... Następnie produkcje zawieszono, a jedynie dzieki glownemu projektantowi ocalały plany slynnej 7750. Gdy boom na kwarce minał wznowiono wytwarzanie V 7750 w 1983 roku i jest produkowany do dziś :)

Tyle się dowiedziałem podczas moich internetowych poszukiwań... jednak zastanawia mnie jedno - czy istniały jakieś różnice w mechnizmach serii 1 z lat 70-tych, a resztą?

Czy można w jakiś sposób rozróżnić te serie? :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję że nie oberwie mi się za "obcy" link z opracowaniem nt. tego werku - klik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo bardzo dziękuję za tego linka :) wielu rzeczy sie dowiedziałem, choć nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania...

:mellow:

Przecież masz tam napisane, że:

Pierwszy, prototypowy mechanizm zaczął już działać w 1972roku, jednakże oficjalnie nowy kaliber Valjoux 7750 ujrzał światło dzienne 1.07.1974 roku i miał następujące cechy:

- zintegrowaną konstrukcję z krzywką sterującą

- przestawny zębnik

- dźwignię blokującą, która początkowo, częściowo wykonana była z plastiku. Chronoswiss, przy modyfikacji zastosował dźwignię blokującą z metalu, którą później Valjoux zastosował w swoich mechanizmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.