Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość idol

zegarek do 4000

Rekomendowane odpowiedzi

Gość idol

Witajcie,

zaczytuje się w tym forum od 5 dni i nie potrafię przestać! przeczytałem mnóstwo i z natłoku informacji już nie wiem co mam myśleć.

Chciałbym zakupić zegarek do 4000 (+/- 5-7%)

Czego oczekuję od takiego zegarka?

- mechanizm automatyczny (mechaniczny?)

- dokładność

- prestiż (hmm...czym jest dla mnie prestiż? firma która przemawia do wyobraźni i zaspokaja mój snobizm)

- klasyczny, niezbyt masywny, czarna bądź jasna (nikoniecznie biała) tarcza

- z paskiem

i sprawa dla mnie ważna: jak zakupić taki zegarek? czy udać się do salonu jubilerskiego i bezpiecznie zapłacić za pewność otrzymania oryginalnego zegarka?

wiele osób mówi o aukcjach na ebayu i faktycznie tam ceny są o wiele niższe (przynajmniej tak mi się wydaje), tylko że...no właśnie? jaka jest pewność że zegarek będzie oryginalny i że taki zegarek otrzymamy? są jacyś sprawdzeni sprzedawcy? widzę że głównie są to zegarki pochodzące z Niemiec. i najgorsze: nigdy nic nie kupowałem poprzez aukcje.

Czy za tą kwotę nie można na aukcjach nabyć innych prestiżowych marek oprócz TH czy ML.

Serie które mi się podobają (które podaje jako przykład) to Tag Heuer Carrera czy Maurice Lacroix Pontos...

dziękuję za każdą pomoc.

pozdrawiam

paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i sprawa dla mnie ważna: jak zakupić taki zegarek? czy udać się do salonu jubilerskiego i bezpiecznie zapłacić za pewność otrzymania oryginalnego zegarka?

wiele osób mówi o aukcjach na ebayu i faktycznie tam ceny są o wiele niższe (przynajmniej tak mi się wydaje), tylko że...no właśnie? jaka jest pewność że zegarek będzie oryginalny i że taki zegarek otrzymamy? są jacyś sprawdzeni sprzedawcy? widzę że głównie są to zegarki pochodzące z Niemiec. i najgorsze: nigdy nic nie kupowałem poprzez aukcje.

...

paweł

Wg mnie w salonach zazwyczaj płacisz znacznie, znacznie więcej - a co do pewności to jak kupujesz u sprawdzonych (komentarze) sprzedawców - najlepiej w Klubie (np. Stanisław) to opiekę masz nie gorszą niż w salonie (sam wiem bo mój właśnie jest w naprawie gwarancyjnej w Szwajcarii gdzie wszystko mam załatwiane). Nie szukaj super okazji, wybieraj spokojnie, w razie czego poradź się w klubie to nie wtopisz.

Mając podobny wybór zdecydowałem się (i nie żałuję) na Carrerę - ale najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie DO CZEGO potrzebujesz zegarka i co jest dla Ciebie najważniejsze (styl, funkcje). Zacząłbym od stroju, poniżej MOJE typy (nie ma uniwersalnego podejścia).

- garnitur "wieczorowy" - tylko czysta klasyka, ale większość z nas nie nosi się tak na co dzień. Wybrałbym coś typu ML Masterpiece Grand Guichet

- garnitur biznesowy - tutaj też może być czysta klasyka, ale lepiej jak zegarek trochę ciekawszy w formie np. z GMT, rezerwą chodu itp. Typowy przykład: Baume Mercier Classima Executives (np. MOA08462). Inny styl: Nomos. Bardzo ciekawe są piloty.

- business casual (koszula ewentualnie z marynarką ale bez krawata) to np. TH Carrera, Eterna KonTiki, Bell&Ross (vintage).

- Casual - tutaj to już wybór niesamowicie szeroki. Ja bym szukał wśród takich firm jak Longines (i to na piewszym miejscu), Oris, Alpina - i wielu, wielu innych.

- Sportowy - domyślam się, że takiego nie szukasz

W przypadku zegarka noszonego regularnie kupiłbym wolałbym automatyczny, sporadycznie: mechanik.

Pomyśl też o komplikacjach: tych podstawowych jak data (dla mnie wręcz niezbędna, ale upierdliwa w przypadku rzadko noszonego mechanika), czy sekundnik (dla mnie zazwyczaj zbędny) - i bardziej zaawansowanych.

Wracając do garniturowców - najładniejsze w tej cenie kupisz zegarki vintage (piękne klasyki np. z lat 50'tych) ale to jest zakup przez Internet i sam sprzedawca tak naprawdę nie wie do końca co sprzedaje. Co nie zmienia faktu, że sam do tej pory kupiłem 6 takich dziadków i jestem z nim bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy sekundnik (dla mnie zazwyczaj zbędny)

no wiesz, a cała radość z płynącej sekundy? :rolleyes:

ale rady w sam raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość idol

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

od razu zaznaczę to, czego wcześniej nie zaznaczyłem - zegarek musi być nowy i oryginalny.

piękne te tag hauery carrery twin time, pytanie tylko - gdzie można znaleźć tag hauera carrere do 4000.

TH ma design który najbardziej mi się podoba, z zegarków które zamieściliście podobają mi się również te longines. Bardzo podobają mi się też design Maurice Lacroix serii Pontos i Masterpiece.

Zegarek powinien pasować i do marynarki, koszuli z krawatem jak i bez niego. Używany będzie regularnie.

Tylko gdzie ich szukać w tej cenie, żeby się nie sparzyć.

Dzięki również piotrkrakow za ofertę Glycine, jednak to nie na moją kieszeń (choć są ciekawe).

Pozdrawiam

paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie można by upolować (ale w Internecie, nie w sklepie) jakiś czasomierz marki Ebel, np. z linii 1911. Prestiż, oryginalny design, dobra jakość, elegancki z nutką sportową. Poszukaj przez wyszukiwarkę, coś ciekawego na pewno znajdziesz.

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość idol

Witajcie :rolleyes:

dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi w tym poście :P

nabyłem drogą kupna zegarek Maurice Lacroix z serii Masterpiece Phase de lune. Muszę przyznać że jest piękny a zdjęcia nigdy w pełni tego nie pokażą (tak jak w przypadku innych marek).

Dziękuję wszystkim za pomoc i muszę przyznać że to przez Wasze posty (i całe to forum) zgłupiałem na punkcie zegarków jeszcze bardziej. Najgorsze jest to że nie zdążyłem się jeszcze nacieszyc moim ML (mój pierwszy w życiu "Szwajcar" - całe życie na Oriencie) i juz myślę o następnym (może za mniejszy budżet i bardziej sportowy).

Eposy które podesłał mi jeden z forumowiczów są przepiękne!

Dzięki wszystkim i każdemu z osobna za pomoc! jak tak dalej pójdzie to rodzina mnie z domu wyrzuci, bo nie mówię już o niczym innym...

a to mój nabytek:

post-0-0-61861000-1331078430.jpg

post-0-0-23350800-1331078431.png

pozdrawiam

paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Eposy które podesłał mi jeden z forumowiczów są przepiękne!

Ciekawe, ktory z forumowiczow podeslal eposy :rolleyes:

Niemniej potwierdzam... warto sluchac tego forumowicza, a eposy rzeczywiscie sa piekne.

Presslaw - nazwa Wrocławia obowiazująca pod panowaniem Habsburgów, w latach 1526-1741.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.