Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

agabitom

kominkowy FHS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! wczoraj zakupiłem mój pierwszy zegar z systemem balansowym. Jest to kwadransiak z sygnaturą FHS 340-020, niestety spóżnia się 4 min w ciągu doby. Poszperałem trochę w necie i nic nie znalazłem na temat regulacji mechanizmu balansowego w tym zegarze. Proszę może ktoś na forum udzieli mi instrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcje są. Poszukaj (w internecie lub za pomocą forumowej szukajki) pod: Hettich, floating balance .

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedz, cały czas szukam i nic!, na obudowie mechanizmu z tylu są znaki + i - , ale niewiem jak się do nich odnosić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E, coś wątpię w to szukanie. Wpisałeś podane hasła w forumową wyszukiwarkę ? Bo ja wprowadziłem i znalazłem.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z racji że jesteś tu nowy to pewnie nie wiesz jak szukać więc podaje ci na tacy prościej sie nie da

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/53816-zegar-kominkowy-hettich/?hl=%2Bfloating+%2Bbalance&do=findComment&comment=591258

na kole balansu (to te co lata w prawo i w lewo )jest blaszka którą sie obraca i wskakuje ona wypustką w małe otworki tą blaszką regulujesz zegar

post-43501-0-47664000-1391277836_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdeczne dzięki, sam bym do tego nie doszedł, a w necie poprostu żle szukałem. Przestawiłem o dwa otworki, zobaczymy jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciesze sie że mogłem pomóc napisz jutro czy poskutkowało ale najlepiej sprawdzić po paru dniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! delikatne pokręcanie regulacją bez efektów, w sumie obruciłem to pokrętło o 360 stopni i nadal się opóżnia.. Proszę mi powiedzieć czy to działa jak śruba w wahadle, że trzeba wykonać więcej obrotów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałeś obrócić "to pokrętło" (czyli koło balansowe) tylko przesunąć blaszkę  - języczek regulatora. Zobacz na schemacie przyklejonym w skrzynce zegara. Przeskok o jedną dziurkę daje zmianę rzędu minuty na tydzień. .

post-6402-0-40775400-1391419280_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 6 poście pisał że że przestawił o 2 otwory więc chyba dobrze robił podejrzewam że zegar jest brudny poklejony i dlatego zwalnia ale mogę się mylić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, po przesunięciu blaszki o dwa otworki nie  było różnicy, następnie co godzinę przesuwałem o taką wartość aż zrobiłem pełny obrót. Zegar nadal póżni się tak samo czyli ta regulacja tak jakby nie działała. Mechanizm wygląda ładnie , nie zatrzymuje się, czyżby potrzebny był fachowiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mechanizm regulacji jest kompletny, to powinien mieć dwa malutkie ciężarki (które można rozsuwać lub zsuwać względem osi obrotu balansu). Jeśli ich nie ma, a lubi się to rozsypać, to oczywiście gwoli regulacji nic się nie dzieje.

Obrazek wypożyczony z NAWCC:

post-6402-0-21858900-1391457521_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa malutkie ciężarki są, jutro wyjmuję mechanizm żeby z góry można się było przyjrzeć dokładnie regulacji. Dziękuję za podpowiedzi i zdjęcia. A korzystając z okazji w jakich latach był produkowany ten egzemplarz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal jest produkowany, bodajże od początku lat 60.

Na werkach wybijano dwie ostatnie cyfry jako oznaczenia roku produkcji, a od 1988

Code Year A 1988 B 1989 C 1990 D 1991 E 1992 F 1993 G 1994 H 1995 I 1996 J 1997 K 1998 L 1999 M 2000 N 2001 O 2002 P 2003 Q 2004 R 2005 S 2006 T 2007 U 2008 V 2009 W 2010 X 2011

Co leci po X nie wiem, ale może Hermle, jak Majowie, odlicza koniec świata :(

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.