agabitom 0 #1 Napisano 1 Lutego 2014 Witam! wczoraj zakupiłem mój pierwszy zegar z systemem balansowym. Jest to kwadransiak z sygnaturą FHS 340-020, niestety spóżnia się 4 min w ciągu doby. Poszperałem trochę w necie i nic nie znalazłem na temat regulacji mechanizmu balansowego w tym zegarze. Proszę może ktoś na forum udzieli mi instrukcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 1 Lutego 2014 Instrukcje są. Poszukaj (w internecie lub za pomocą forumowej szukajki) pod: Hettich, floating balance . 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agabitom 0 #3 Napisano 1 Lutego 2014 Dziękuję za podpowiedz, cały czas szukam i nic!, na obudowie mechanizmu z tylu są znaki + i - , ale niewiem jak się do nich odnosić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 1 Lutego 2014 E, coś wątpię w to szukanie. Wpisałeś podane hasła w forumową wyszukiwarkę ? Bo ja wprowadziłem i znalazłem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #5 Napisano 1 Lutego 2014 z racji że jesteś tu nowy to pewnie nie wiesz jak szukać więc podaje ci na tacy prościej sie nie da http://zegarkiclub.pl/forum/topic/53816-zegar-kominkowy-hettich/?hl=%2Bfloating+%2Bbalance&do=findComment&comment=591258na kole balansu (to te co lata w prawo i w lewo )jest blaszka którą sie obraca i wskakuje ona wypustką w małe otworki tą blaszką regulujesz zegar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agabitom 0 #6 Napisano 1 Lutego 2014 Serdeczne dzięki, sam bym do tego nie doszedł, a w necie poprostu żle szukałem. Przestawiłem o dwa otworki, zobaczymy jutro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #7 Napisano 1 Lutego 2014 ciesze sie że mogłem pomóc napisz jutro czy poskutkowało ale najlepiej sprawdzić po paru dniach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agabitom 0 #8 Napisano 3 Lutego 2014 Witam! delikatne pokręcanie regulacją bez efektów, w sumie obruciłem to pokrętło o 360 stopni i nadal się opóżnia.. Proszę mi powiedzieć czy to działa jak śruba w wahadle, że trzeba wykonać więcej obrotów? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 3 Lutego 2014 Nie miałeś obrócić "to pokrętło" (czyli koło balansowe) tylko przesunąć blaszkę - języczek regulatora. Zobacz na schemacie przyklejonym w skrzynce zegara. Przeskok o jedną dziurkę daje zmianę rzędu minuty na tydzień. . 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #10 Napisano 3 Lutego 2014 w 6 poście pisał że że przestawił o 2 otwory więc chyba dobrze robił podejrzewam że zegar jest brudny poklejony i dlatego zwalnia ale mogę się mylić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agabitom 0 #11 Napisano 3 Lutego 2014 Tak jak pisałem, po przesunięciu blaszki o dwa otworki nie było różnicy, następnie co godzinę przesuwałem o taką wartość aż zrobiłem pełny obrót. Zegar nadal póżni się tak samo czyli ta regulacja tak jakby nie działała. Mechanizm wygląda ładnie , nie zatrzymuje się, czyżby potrzebny był fachowiec? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #12 Napisano 3 Lutego 2014 Jeśli mechanizm regulacji jest kompletny, to powinien mieć dwa malutkie ciężarki (które można rozsuwać lub zsuwać względem osi obrotu balansu). Jeśli ich nie ma, a lubi się to rozsypać, to oczywiście gwoli regulacji nic się nie dzieje. Obrazek wypożyczony z NAWCC: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agabitom 0 #13 Napisano 3 Lutego 2014 Tak wygląda zegar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agabitom 0 #14 Napisano 3 Lutego 2014 Dwa malutkie ciężarki są, jutro wyjmuję mechanizm żeby z góry można się było przyjrzeć dokładnie regulacji. Dziękuję za podpowiedzi i zdjęcia. A korzystając z okazji w jakich latach był produkowany ten egzemplarz? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #15 Napisano 3 Lutego 2014 Nadal jest produkowany, bodajże od początku lat 60.Na werkach wybijano dwie ostatnie cyfry jako oznaczenia roku produkcji, a od 1988Code Year A 1988 B 1989 C 1990 D 1991 E 1992 F 1993 G 1994 H 1995 I 1996 J 1997 K 1998 L 1999 M 2000 N 2001 O 2002 P 2003 Q 2004 R 2005 S 2006 T 2007 U 2008 V 2009 W 2010 X 2011 Co leci po X nie wiem, ale może Hermle, jak Majowie, odlicza koniec świata 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach