Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

AWG

Znak jakości zegarków radzieckich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Objawię się pewnie  niewiedzą ale może któryś z Kolegów wyjaśni mi problem znaku jakości na zegarkach radzieckich. Chodzi mi o oznaczenie CCCP w pisane w pięciokąt z "gwiazdką". Ponieważ widziałem takie same modele zegarków z tym znaczkiem na tarczy ale też i bez tego znaczka, zastanawiam się co on w praktyce oznaczał. Jakie były zasady jego "przyznawania", o czym świadczył itp. A może to tylko taki "bajer" ?

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Objawię się pewnie  niewiedzą ale może któryś z Kolegów wyjaśni mi problem znaku jakości na zergarkach radzieckich. Chodzi mi o oznaczenie CCCP w pisane w pięciokąt z "gwiazdką". Ponieważ widziałem takie same modele zegarków z tym znaczkiem na tarczy ale też i bez tego znaczka, zastanawiam się co on w praktyce oznaczał. Jakie były zasady jego "przyznawania", o czym świadczył itp. A może to tylko taki "bajer" ?

Pozdrawiam 

http://en.wikipedia.org/wiki/State_Quality_Mark_of_the_USSR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za link. Wyczytałem wszystkie oficjalne dane ale dalej mam pytanie czy praktycznie zegarki z tym znakiem różniły się jakoś jakościowo od tych bez znaku ? Czy zegarek z tym znaczkiem jest bardziej wartościowy (w sensie kolekcjonerskim) od takiego samego egzemplarza bez znaczka . Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za link. Wyczytałem wszystkie oficjalne dane ale dalej mam pytanie czy praktycznie zegarki z tym znakiem różniły się jakoś jakościowo od tych bez znaku ? Czy zegarek z tym znaczkiem jest bardziej wartościowy (w sensie kolekcjonerskim) od takiego samego egzemplarza bez znaczka . Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Bezapelacyjnie tak.Zarówno jakość jak i wartość kolekcjonerska takich zegarków jest wyższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i mowa tu o oznaczeniu zarówno na tarczy, werku jak i dekielku, prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.