Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ArturVonHycl

Zerwana sprężyna w Junghans Meister

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem kompletnie zielony w temacie napraw zegarków, ostatnio udało mi się w dość dobrej cenie zakupić Junghansa Meister mechanizm J84/S3

Już na pierwszy rzut (mojego niedoświadczonego) widać że coś nie tak jest ze sprężyna. Jak myślicie jaki może być koszt(jesli wstępnie da się go w ogóle oszacować ze zdjęcia) koszt naprawy mechanizmu?

Sam zegarek bardzo ciekawy i mam nadzieję ze warto będzie zająć się jego renowacją.

post-71153-0-08434500-1397490891_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tutaj nie widać spręzyny : :P  Sprężyne jesli masz zerwana to koronka mozesz kręcić w nieskończonośc a zegarek i tak nie ruszy. A co do renowacji to  załóz nowa sprezyne, przeczyśc nasmaruj i w droge. super zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tutaj nie widać spręzyny : :P  Sprężyne jesli masz zerwana to koronka mozesz kręcić w nieskończonośc a zegarek i tak nie ruszy. A co do renowacji to  załóz nowa sprezyne, przeczyśc nasmaruj i w droge. super zegarek

Hehe to jak się nazywa ten "slimaczek" co powinien tak tykać:)? na zdjęciu widać ze zwisa tak biednie, bezwładnie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera;) od dziś już będę wiedział że to włos;) ok zatem czy włos nie wygląda na zerwany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do mojego mało zgrabnego pytania na początku, wiesz może ile taka impreza może kosztować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Jak rozumiem gdy weźmiesz zegarek mechanizmem do góry i zakołyszesz prawo-lewo w płaszczyźnie mechanizmu to balans czyli to kółko porusza się płynnie w obie strony by po kilku sekundach zaprzestać tego ruchu? Jeżeli tak jest, jest dobrze. Włos jest cały i w dobrym stanie. Sprawdź koronką czy zegarek jest nakręcony do końca? Po ustawiniu mikroregulacji wnioskuję, że zegarek wymaga czyszczenia i przeglądu. 

Przegląd mechanizmu J84/S3 (sprawdzałem) nie będzie trudny co nie oznacza, że każdy zegarmistrz będzie chciał się go podjąć. To niezbyt popularny mechanizm. Nikt nie zgadnie ile będzie kosztowała usługa? Musisz negocjować a zegarmistrz musi wstępnie ocenić stan techniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę Ci powiedziec jedynie ile u mnie w Niemczech by kosztowała taka naprawa ale musisz wziąc pod uwagę że tutaj te zegarki są produkowane a co za tym idzie cześci są na miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ritter, nie wiem jeszcze czy balans sie rusza bo zegarek jest jeszcze w drodze do mnie, zapytaniem chciałem w "międzyczasie" rozwiać swoje największe obawy ze nic nie da sie z nim zrobić lub że naprawa będzie kosztowała majątek..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę Ci powiedziec jedynie ile u mnie w Niemczech by kosztowała taka naprawa ale musisz wziąc pod uwagę że tutaj te zegarki są produkowane a co za tym idzie cześci są na miejscu

O to też jest jakieś rozwiązanie, jaki może kształtować się koszt reperacji w DE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego jaśka naprawiałem tutaj to wyszło mi 3 EU gość wymienił cały zestaw. balans włos i mostek od balansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego jaśka naprawiałem tutaj to wyszło mi 3 EU gość wymienił cały zestaw. balans włos i mostek od balansu.

Za 3 euro zrobił Ci cały serwis? Czy jeśli mój zegarmistrz tego nie ogarnie mogę ewentualnie liczyć na Twoja pomoc i wysłać go do Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.