Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

shers33

atlantic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kilka lat temu, wpadł mi w ręce zegarek marki atlantic, lecz nie wiem nic o nim. Proszę o pomoc, czy ten zegarek jest oryginalny? I o ewentualnie jakiś opis, bo kompletnie nie znam się na zegarkach :)

Wiem tylko, że jest to atlantic, a na "denku" z tyłu ma napis atlantic 3304234

g0ZZM-Uxx7Tk.JPG?v=2

g0ZZM-Rahdyr.JPG?v=2

g0ZZM-YiEmxx.JPG?v=2g0ZZM-ZpWhcr.JPG?v=2g0ZZM-5NlE3V.JPG?v=2

g0ZZM-IkfYY2.JPG?v=2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile jest wart nikt Ci nie powie - regulamin forum zabrania wyceny. Co do oryginalności pewnie ktoś pomoże.

Ja osobiście nie znam się na vintage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowałem już post, bo właśnie zagłębiłem się w regulamin :) Właśnie chodzi mi o to, czy jest oryginalny i co to za model, bo wpisując ten numer spisany z dekielka w google, nic ciekawego nie mogę znaleźć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Numer na deklu nic nie znaczy.

Tarcza jest chyba współczesna, w każdym razie napisy na pewno.

Koronka nieoryginalna.gdyby udało ci się odkręcić dekiel, możnaby zjrzeć do werku.

Próbować możesz np piłeczką gumową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No to ciekawostka.

Może być tak, że zostały surowe tarcze po Originalach.

I te tarcze zostały opisane zgodnie z nowym systemem, stąd napis MECHANICAL, występujący w Atlanticach z nowym logo.

W starych ORiginalach nie występowały chyba Unitasy 6300 w wersji 17 kamieniowej.

O ile się orientuję występowały już w zegarkach z nowym logo, ale nie jestem tego pewien.

Więc to może być wersja przejściowa między Originalami a zegarkami z logo "cyrkiel i kotwica".

A poza tym jak zwykle wiadomo, że nic nie wiadomo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie wiem, tak opisaną taką tarczę widzę po raz pierwszy.

Ale to nic nie znaczy, bo po co ktoś miałby go podrabiać, stosując takie opisy? Już lepiej opisać tak jak wszystkie inne.

To może !!! być oryginał z okresu przejściowego.

Jak to ktoś mądry powiedział "Wiem, że nic nie wiem" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, czekam na dalsze odpowiedzi. Dodam jeszcze, że zakładając na innym forum taki sam temat, gościu odpisał mi, że prawdopodobnie podróba, bo dekielek jest wciskany, a nie zakręcany, ma to coś wspólnego z jego oryginalnością? ;)

Dodam, że otwierając dekielek, na mechanizmie napisane jest po lewej stronie "21 jewels", a po prawej "2 adjustments".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A to zmienia postać rzeczy.

Czyli niezgodność między tarczą (17 Jewels) a mechanizmem (21 Jewels).

Wciskany dekiel, na którym pewnie jest gwint, to faktycznie wskazówka, że znów coś jest nie tak.

Czyli jakiś składak, nic nie pasuje do siebie.

Sugeruję go jako dawcę  mechanizmu, reszta do śmieci. Sekundnik bez przeciwwagi, więc niewiele warty. Pozostałe wskazówki pewnie też nie z tej bajki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy chciałem zdjąć dekielek do zdjęcia, to nie mogłem go odkręcić, tylko go podważyłem, a jak teraz chciałem go wcisnąć, aby zamknąć już ten mechanizm, to nie chciał się wcisnąć, tylko się wkręcił. Nie wiem co jest grane, pewnie coś zepsułem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.