Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Myyszy

Slava 3056A - ćwiartnik

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można zdemontować i wymienić ćwiartnik w kwarcowym mechaniźmie «Слава» 3056A? Przy próbie ściągnięcia uszkodziłem go. Ale wygląda na to, że jest on monolitem i można go conajwyżej wycisnąć z górnej płyty razem z tulejką. Z moich oględzin wygląda to tak jak na złączonych szkicach i nie widzę możliwości rozmontowania elementów 2. I 3. Jak to jest zrobione i cóż tym można zdziałać?

post-78636-0-50086100-1424018915_thumb.jpg

post-78636-0-75373500-1424018933_thumb.jpg

Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielokrotnie demontowałem ćwiertniki w tych werkach i wiem, że da się rozmontować cały zespół sprzęgiełka bez obawy o jego uszkodzenie. Prawdą jest, że te ćwiertniki są dość mocno nabijane i do ich demontażu trzeba użyć większej siły niż w innych radzieckich werkach. Do zdejmowania używam kluby zegarmistrzowskiej, w którą ujmuję ćwiertnik. Następnie odciągam klubę z ćwiertnikiem od płyty, przy czym bezwzględnie trzeba tu zachować prostopadłe ustawienie kluby względem płyty (tak, aby nie doszło do skrzywienia tulejki centralnej).

Tak w ogóle, to już gdzieś (chyba w wątku o ruskich kwarcach) pisałem o tych sprzęgiełkach w Slavach 3056. Ta konstrukcja jest o tyle dziwna, że przy przestawianiu wskazówek poślizg może zachodzić zarówno na połączeniu ćwiertnika z tulejką, jak i na połączeniu koła minutowego z kołnierzem (na Twoim rysunku elementy 4 i 5). W tym drugim przypadku za docisk osiowy odpowiada pierścień (6). Pojawia się pytanie: jaki był zamiar konstruktorów? Innymi słowy - które z połączeń miało pracować jako podatne? Problem jest tym bardziej dziwny, że w werkach 3056 z fabryki Rakiety mosiężne koło minutowe (5) jest bezpośrednio wciskane na kołnierz tulejki centralnej i nie ma tego przedziwnego połączenia, jak w Slavach.

PS. Sam zrobiłeś te szkice? Jeśli tak, to widać, ze masz duże pojęcie na temat rysunku technicznego :) Niemniej brak jest oznaczenia połączeń zgrzewanych (w taki sposób jest łączony kołnierz z tulejką) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Obejrzałem w powiększeniu 16x i faktycznie, ćwiertnik jest wciśnięty na tulejkę, tylko w mojej Slavie tak się to zespoliło, że pękła tulejka a nie zszedł ćwiertnik. Może trzeba było pomoczyć w nafcie, ale teraz już za późno. Muszę zdobyć nowy ćwiertnik i tulejkę z bębnem sprzęgła. Nie wiedziałem, że to jest zgrzewane, myślałem, że zanitowane albo zawalcowane.

Rysunkiem technicznym zajmuje się zawodowo. Ale szkic jest teraz nieaktualny, bo pozycja 2. to dwie osobne części :-)

Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zgrzewy łączą kołnierz centralnej tulejki z elementem, który jest u Ciebie oznaczony jako 4. Z tego, co pamiętam to na obwodzie są trzy lub cztery punktowe zgrzewy (w powiększeniu wygląda to jak miniaturowe punktowe spawy). Kiedyś zdarzyło mi się, że przy demontażu te zgrzewy uległy zniszczeniu (rozłączyły się), więc trzeba zachować ostrożność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.