Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Szymon.

Ale w którym wydaniu? ;)

Surowa cy w zalewie?

 

surowa of course.

Jaka to odmiana?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

No właśnie jaka to odmiana... ojciec gdzieś to kupił na targu, w tej chwili to już siewka z zeszłego roku i nikt nie ma pojęcia co to...

Podaj adres na PW to Ci podeślę do konsumpcji ;)

Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Zasuszyć z pestkami czy bez?

Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Zasusz,zmiel i dodawaj do dań na ostro.

 

O to to. Ja tak robię :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasuszyć z pestkami czy bez?

Pestki mają najwiecej kapsaicyny bez nich "moc" spada o 50% :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Starczy mi na dzien...góra dwa :) więc nie ma czym dzielić :)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Pestki mają najwiecej kapsaicyny bez nich "moc" spada o 50% :)

To tych moich z pestkami nawet nie próbowałem, a wydawało mi się że mam wysoki próg wytrzymałości

 

Te moje wyglądają bardziej agresywnie od tych które pokazał Marek.

 

Tu na zdjęciu już ujarzmione w słoiku

069593a030a3240397a0fbf99b2b7c67.jpg0b45529325aae642aa4ede9278bf1795.jpg

 

 

Później podeślę fotki surowej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo te co on pokazał to peperoni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie na odwrót.;)-chili i peperoni.....?

( moje chili, @ kwiatka peperoni)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie dokończyłeś jeszcze?

 Skończyłem a też nie obieram papryki.

 

@dziadek mam żonę ale leczo lubię robić sam :) 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba się smakiem 'ratujesz' :) bo wyglądem nie bardzo....

Wydaje mi sie ze nie dusileś warzyw ani mięsa nie obsmażałeś.....tylko chlup do gara :);)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba się smakiem 'ratujesz' :) bo wyglądem nie bardzo....

Wydaje mi sie ze nie dusileś warzyw ani mięsa nie obsmażałeś.....tylko chlup do gara :);)

 

Dobrze napisałeś, że Ci się wydaje :)

Najpierw gotowalem samą paprykę aby zmiekła, na patelni usmazylem pieczarki zeby nie bylo wody.Potem udusilem cebulkę i na końcu wędliny. Do garka dodałem pokrojone pomidory po kilku minutach resztę i jeszcze z 15 minut wszyztko razem dusilem.


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to zgodne ze sztuką kulinarną ale smacznego :)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Ja tak się wkręciłem z tymi papryczkami że dziś postanowiłem zrobić coś takiego jak "Chili con carne"

Cebula przyszklona później czosnek i wspomniane papryczki

135a7b5d7e1b3094fe4ed200b00ebef3.jpg

Potem mięso wołowe

3fabe7bc857d93e59ffaebbe72b30be6.jpg

 

Bulion, pomidorki i przecier ab09ab197f35293087be9b998b88692e.jpg

 

Potem papryki kolorowe poddusić

aa30fae0f4312685114fb34d4f017c2a.jpg

Na koniec pieprz.... duuużo pieprzu! Papryka słodka i odrobina oregano

I do tego kukurydza i fasola 5ef61e47aa7682d0aeebe2d62a511a72.jpg

Nie będzie zdrowo ale jakie dobre!!!

 

Czy to jest zgodne ze sztuką kulinarną? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Nie był mlotkowany takim ręcznym młynkiem go mieliłem... wiedziałem, że coś zrobiłem źle :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

I znowu się zamknie w samochodzie.... Oj Kwiatku... Ciągle coś nie tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie był mlotkowany takim ręcznym młynkiem go mieliłem... wiedziałem, że coś zrobiłem źle :(

Jest ok,wszystko super zrobiłeś !


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to zgodne ze sztuką kulinarną ale smacznego :)

A jak powinno być poprawnie ? Poważnie się pytam. Lubię gotować a zawsze można się czegoś nauczyć.


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja papryki nigdy nie obieram, nawet jak jem surową, i mimo iż mam raczej słaby żołądek to nie miałem z tym nigdy problemów. Za to na żołądku potrafi mi "usiąść" skórka od pomidora i pół dnia... jest kiepsko. 

W tym leczo w garnku zdecydowanie brakuje wołowiny (dla mnie mięso to podstawa :)  )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.