Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

z racji tego ze jestem kucharzem pomyslalem ze kazdy lubi jesc http://zegarkiclub.pl/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/wink.gif i fajnie bylo by zamiescic post na ten temat....duzo ludzi eksperymentuje w kuchni,nieraz maja problem z przygotowaniem czegos dla np.dziewczyny,sluze pomoca,chetnie dowiem sie tez czegos nowego....co sadzicie?czekam na opinie. p.s.chce zamieszczac przepisy na przygotowanie ciekawych smacznych dan z roznych narodowych kuchni,czy to standartow znanych wszystkim......pozdrawiam

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
p.s.chce zamieszczac przepisy na przygotowanie ciekawych smacznych dan z roznych narodowych kuchni,czy to standartow znanych wszystkim......pozdrawiam

 

Lubię czasem dobrze zjeść lecz z gotowaniem u mnie średnio, więc będę tutaj zaglądał!


Przemek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja poproszę jakis przepis na krewety tiger (31/40). Zawsze robię je ze swoim dziewczęciem tak samo - na masle, do tego własnej roboty sos czosnkowy no i oczywiscie sroszone porządnie sokiem z cytryny. Trochę to już monotonne i chciałbym cos nowego, a przy tym błysnąć w oczach kobiety. Fajnie by było dać do tego jak najmniej dodatków, żeby nie zabijać smaku krewety.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

probowales krewtki w ciescie? :) oczyszczone krewetki oproszyc delikatnie pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny,odstawic na godzine do lodowki.przygotowac standartowe ciasto nalesnikowe{mleko,maka,jajka ,szczypta soli,szczypta cukru,i zamiast proszku do pieczenia woda gazowana by nadac lekkosci ciastu,wszystko dobrze blenderem potraktowac :) }do sosu czosnkowego ktory robisz :) dodaj owoc avokado,koniecznie dojrzaly tzn miekki,tardy ma smak goryczkowy,mozna kupic wczesniej ,moze lezec na polce i 2tyg....i zmiksuj go z sosem.krewetki otocz ciastem i smaz na glebokim tluszczu,najlepiej jak masz koszyczek do frytek,jak nie to na glebokiej patelni az beda rumiane.krewetki odkladaj na recznik papierowy by odsaczyc nadmiar tluszczu.talerz posyp rucola{rodzaj salaty o smaku..hm lekko orzechowym}rzuc krewetki i udekoruj swiezym pomidorem....smacznego ;)


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heheheh wiem co to rucola :) Myslałem, żeby zrobić w ciescie tylko przerażała mnie perspektywa tłuszczu jaki przyjmuje ta otoczka. Niemniej jednak skuszę się na ten przepis, zaintrygowales mnie tym avokado, ciekaw jestem jak to wyjdzie smakowo. Dzięki za przepis.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heheheh wiem co to rucola :) Myslałem, żeby zrobić w ciescie tylko przerażała mnie perspektywa tłuszczu jaki przyjmuje ta otoczka. Niemniej jednak skuszę się na ten przepis, zaintrygowales mnie tym avokado, ciekaw jestem jak to wyjdzie smakowo. Dzięki za przepis.

olej musi byc goracy okolo170 180c wtedy nie wsiaka w ciasto...no i pamietaj by wykladac je na papier,bibule...czy recznik kuchenny :)


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ważne żeby tłuszcz był rozgrzany bo inaczej ciasto będzie chłonąć olej. no i ciasto chyba powinno być nieco gęstsze od takiego naleśnikowego, albo moje jest bardzo rzadkie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ważne żeby tłuszcz był rozgrzany bo inaczej ciasto będzie chłonąć olej. no i ciasto chyba powinno być nieco gęstsze od takiego naleśnikowego, albo moje jest bardzo rzadkie ;)

:):):) spojrz wyzej....pozdrawiam


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie widziałem tej odpowiedzi, bo napisaliśmy posty w tym samym czasie :lol:

Żeby było na temat to ja mogę coś podpowiadać z pieczenia ciast czy ciastek. Takie nietypowe zainteresowanie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie widziałem tej odpowiedzi, bo napisaliśmy posty w tym samym czasie :lol:

Żeby było na temat to ja mogę coś podpowiadać z pieczenia ciast czy ciastek. Takie nietypowe zainteresowanie :P

ok,bylo by milo :)


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

CO do krewetek to polecam zrobienie makaronu tagliatelle z krewetkami. Wrzucam link do przepisu (mam nadzieję że to nie zburzy koncepcji tematu). Przepis sprawdzony przeze mnie i moim zdaniem rewelacyjny.

http://www.kwestiasm...ka/przepis.html

 

Ale mam też trochę autorskich przepisów na różne rzeczy (nie tylko krewetki)- podzielę się niebawem

 

Też lubie pichcić mimo, że jestem inżynierem, a nie kucharzem ;)

Edited by Szajmon

Share this post


Link to post
Share on other sites

do tego chlebek tez własnego wypieku

i57lma.jpg

i smalcyk z małosolnymi

24eow21.jpg

kbvuzc.jpg

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam wszystko do zarcia robie sam , baby sa w tym cienkie

moja żona do garów sie tylko dotyka jak je myje :lol:

teraz robie polędwice dojrzewającą ala "parmeńska"

tak wyglada po drugim etapie obróbki - teraz na 7 dni do lodówy

i za tydzień gotowa bedzie do żarcia :P

 

2duyt02.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta polędwica wygląda jak meteoryt :D

Aż parsknąłem ze śmiechu :D No wygląda jak meteoryt :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż parsknąłem ze śmiechu :D No wygląda jak meteoryt :D

Ano bo tak wyglada bo jest wyjeta z pieluchy i te slady to po sznurku

posypana koledra i pieprzem

za tydzien ja rozkroje to zobaczymy co wyszło

straciła do tej pory 30% wagi poczatkowej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano bo tak wyglada bo jest wyjeta z pieluchy i te slady to po sznurku

posypana koledra i pieprzem

za tydzien ja rozkroje to zobaczymy co wyszło

straciła do tej pory 30% wagi poczatkowej

 

To prawidłowo, ma tracić wodę to nie będą rozwijać się zarazki. Przy obróbce wędlina powinna tracić do 30-45% wagi. Jestem pewien że będzie wyśmienita :) Takie domowe przetwory są wyjątkowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seiken szacunek za ten chleb, wurósł jak szalony :)

 

EDIT : Napisze ktos jak zrobic ten sos curry, też chętnie skorzystam.

Edited by Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

hhe,jestem kucharzem wiec prosze :) nic prostszego.jogurt i majonez 50na 50,pieprz,sol,curry,odrobina czosnku.drugi na cieplo to robimy zwykly sos beszamel i w koncowej fazie dodajemy cuury.....a do kolegi inzyniera :) tez nim jestem :) poza tym ze jestem kucharzem :) pasty to moja pasja,w wolnej chwili podam kilka super prostych smacznych przepisow na makarony,teraz duzo roboty....euro :) trzeba karmic pilkarzy :)


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym poprosił jakiś dobry przepis na cukinię. Osobiście zawsze robię jak kotlety schabowe, czyli w jajku i bułce tartej, a chętnie spróbowałbym innego przepisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej to zrobić leczo dietetyczne-warzywne z cukinią

1. 2 cukinie

2. 2 papryki czerwone

3. 1-2 cebule

4. 1 marchewka

5. 2-3 zabki czosnku

6. puszka pomidorów bez skórki

7. łyzka koncentratu pomidorowego

sól , pieprz, słodka lub ostra paryka papryka

troszke cukru oliwa lub olej i troszke soku z cytryny /1 łyżka/

cebule kroimy i smazymy

reszte warzyw w kostke i do gara zalewamy woda i dusimy dodajemy smazona cebule

i przyprawy wg. gustu

jak ktos lubi moze dodac pokrojone parówki kiełbase itp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Zapytam tylko o jeden szczegół. Jak duże te cukinie? W tej chwili są np. małe. O takie 2 chodzi, czy o 2 duże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta chodzi o te dwie małe takie jak ogór szklarniowy

nie trzeba nawet obierać i pestek dłubać

tylko umyć i kroić w kostkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.