Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Janek72

P3133 problem minutnik chronografu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Janek72

Witam, nabyłem niedawno zegarek z mechanizmem znanym P3133.

Problem z zegarkiem polega na tym, że w sytuacji , kiedy robię start chronografu, stop i znowu start , czyli restart, to wtedy nie działa minutnik chronografu.

Innymi słowy, minutnik chronografu działa dobrze ale tylko do pierwszego "stop".

Poza tym z tym zegarkiem wszystko jest jak najbardziej w porządku.

Czy to tak ma być czy coś jest zepsute ?

W trybie start / stop / reset wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie powinno tak byc. Prawdopodobnie regulacja zazebienia jest konieczna.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Dziękuję za informację. Czasem jest tak , że nawet normalnie puszczony stoper jak ma przeskoczyć na pierwszą minutę , to widać , że próbuje , ale w końcu zostaje na pozycji zero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację. Czasem jest tak , że nawet normalnie puszczony stoper jak ma przeskoczyć na pierwszą minutę , to widać , że próbuje , ale w końcu zostaje na pozycji zero.

Jeśli grzebiesz coś w zegarkach to jesteś w stanie to wyregulować w innym przypadku musisz zgłosić się do zegarmistrza.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Jutro zaniosę do zegarmistrza. Dzięki za info , mam nadzieję ,ze to kwestia rregulacji a nie jakichś wylamanych zębów gdzieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Byłem u zegarmistrza zostawiłem zegarek, powiedział , żeby za kilka dni zadzwonić.

Wg niego, ktoś już grzebał przy tej regulacji, natomiast problem polega na tym, że elementy są za ciasno spasowane i trzeba to jeszcze raz złożyć, żeby mechanizm się nie blokował.

Obiecał, że da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rade da spokojnie. Kwestia tylko ceny ;) Czy będzie również czyscil mechanizm? Odezwij się i podaj cene uslugi.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Byłem u zegarmistrza po odbiór. Testując przy nim okazało się, że startując z zerowego położenia, minutnik chronografu od razu przestawia się o dwie minuty. Poza tym wszystko działało dobrze, zegarmistrz przy mnie jeszcze raz zajrzał do zegarka, przestawił jakąś krzywkę - tak powiedział - no i było dobrze :)

A dziś wieczór znowu minutnik zaczął skakać o dwie minuty przy starcie :) poza tym wszystko działa ok, naciskanie start / stop / start / stop nie wpływa już na pracę minutnika.

Nie wiem, czy jeszcze raz uderzać z tym, jeżeli na tym problemy się skończą, to chyba to tak zostawię , w końcu jestem w stanie odjąć 2 minuty od pomiaru :)

Wziął 20 zł.

Chyba, że ilość minut przeskoku zacznie się stopniowo zwiększać :) :) :) wtedy chyba się pofatyguję znowu. Sam tych krzywek nie czaję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz problem moze lezec w sprezynce docisku kola minutnik (taka koloru miedzianego ostroznie z nia). Trzeba znow zajrzec i wyregulowac.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

dziękuję, zapisałem Twoją podpowiedź na karteczce, przy okazji podjadę do zegarmistrza, ale nie wiem, kiedy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Zegarmistrz próbował to regulować. Co do sprężynki powiedział, że wie o którą chodzi, ale , że ona jest w porządku :) w tej chwili jest tak, że minutnik przy starcie przeskakuje , szacuję z grubsza ok. 90% razy o jedną minutę, 8% razy o dwie, a 2% razy o 3 minuty (bardzo rzadko, ale się zdarza). Poza tym jest ok.

Zegarmistrz powiedział coś mniej więcej takieg, że tam krzywka jest umieszczona na wcisk, nie ma tam idealnego spasowania i dlatego przeskakuje. Mogę zostawić u niego zegarek na dłużej i wtedy będzie próbował złożyć to od zera jeszcze raz.

Tyle, że zawsze jest obawa w takich przypadkach, że jedno naprawi albo i nie, a co innego znowu się zepsuje, więc odpuszczam ten temat na razie, bo oprócz tego drobnego feleru zegarek chodzi bardzo fajnie, punktualnie i stoper nie ma już problemu z blokowaniem się minutnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W noworemontowanym 3133 rowniez mialem podobny problem. Pomogla regulacja zazebienia pomiedzy palcem kola sekundnika chrono a kolem posrednim minutnika chrono. We wszystkich 3133 z tym problemem pomagala regulacja. Nie wiem o jaka krzywke na wcisk chodzil zegarmajstrowi, domyslam sie, ze o wlasnie palec ktory przerzuca. Nic bym tu nie poprawial. Porzadna regulacja zalatwi to i dlatego wykonuje to sam :)

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Bardzo dziękuję za kolejną podpowiedź, a może mieszkasz / działasz w okolicach Warszawy ? :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polnocna Polska. W Wwie znajdziesz na pewno zegarmajstra ktory to ogarnie.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

No cóż. Zegarmistrz wczoraj powiedział, że zegarek gotowy, odebrałem i po kilku minutach oddałem go mu z powrotem :( to już ostatni raz, bo gość chyba tego nie ogarnia :( mimo, że ma opinię dobrego. Niby wszystko miało być ok, a tym razem po ok. 57 sek po puszczeniu stopera w momencie, kiedy ma przeskoczyć minutnik, zegarek stanął całkowicie, stoper i czas główny także, po prostu się coś zakleszczyło. W tym stanie go oddałem z powrotem.

Powoli mam tego dość, albo kiepski mechanizm , albo kiepski zegarmistrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest srubka (ta malutka) do regulacji przesuwu minutnika. Na kole sekundnika centralnego znajduje sie maly zabek ktory musi zahaczyc kolko ponizej tej srubki.

Te z koleji przesuwa kolo minutnika. Jezeli zabek za mocno wchodzi bedzie sie blokowal, lub przestawial 2 minuty zamiast jednej. oba male kolka musze sie krecic leciutko, bez oporow. Ta mala miedziana blaszka(pod napisem 23 kamienie) sluzy do blokowania pozycji minutnika lecz jej opor jest praktycznie zaden (ostroznie, bardzo delikatna czesc). 

post-28237-0-44746600-1429274533.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Krótko - odebrałem zegarek, trochę się pobawiłem chronografem i ... szukam innego zegarmistrza - Warszawa, czy ktoś może kogoś polecić ?

Teraz jest dwa w jednym - czyli przy starcie minutnik chrono przeskakuje o losową ilość minut a dodatkowo nieprzewidywalnie od czasu do czasu mechanizm się zakleszcza.

Tyle, że temat już potraktuję na spokojnie, w końcu sam zegarek chodzi poprawnie i trochę chciałbym go ponosić :)

EDIT: rozeznałem się na forum, uderzę do p. Trzoska na Puławską.

EDIT2: byłem na Puławskiej, zegarmistrz coś tam podregulował, powiedział, że już będzie dobrze, nie wziął kasy. Niestety niewiele to zmieniło. Z drugiej strony powiedział, że na 100 nowych zegarków z tym mechanizmem, 60 trafiało na reklamację, więc mam już pewien punkt odniesienia, jak ten temat traktować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.