Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Maxio

Benrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Stałem się posiadaczem zegarka firmy "Benrus". Jest to pamiątka po dziadku. Zwracam się do szanownych forumowiczów i znawców tematu o jakiekolwiek informacje na temat tego zegarka. Googlowanie nie wiele mi pomogło.

Druga prośba z mojej strony to pomoc w odnowieniu tego zegarka, mianowicie prośba do kogoś z Zielonej Góry o informacje na temat zakładu, który mógłby się podjąć renowacji cyferblatu, koperty, wymiany szkiełka. Byłem w kilku zakładach ale niestety nikt nie chciał się tego podjąć.

Z góry dziękuja za wszelki informacje i pomoc

post-6157-0-62469200-1330642929.gif

post-6157-0-27960400-1330642931.gif

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Części zamienne :D 2 od gory to chyba Twoja :)

nie bardzo rozumiem o co chodzi :D. Jakie części, jaka moja :). Właśnie mnie olśniło i zrozumiałem :). Ale to nie moja. Brakuje sekundnika :D

Te stronki to widziałem, ale dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ati

Faktycznie nie zuważyłem braku sekundnika. No ale może napisz do nich to Ci coś znajda :D Z tego co wyczytałem to się w tym specjalizuja :D

No a ponad ta stronke z historia to ja nie wiem co jeszcze chciałbyś wiedzieć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
F

No a ponad ta stronke z historia to ja nie wiem co jeszcze chciałbyś wiedzieć :D

Np. co robi ta rdza wokół osi wskazówek...

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to brak sekundnika?a to kolko na dole ze wskazowką to co pokazuje wedlug ciebie- fazy księzyca? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Zegarek ma długą i ciekawą historię i wspomniana rdza jest wiadomego pochodzenia

jak to brak sekundnika?a to kolko na dole ze wskazowką to co pokazuje wedlug ciebie- fazy księzyca? :D

Jakbyś doczytał dokładnie to zrozumiałbyś, że chodzi o tarcze ze strony, którą podał Ati. Ale nie wszystkim jest dane czytać ze zrozumieniem :D

Mimo to dziękuję za "pomoc" w próbie odnowienia tego zegarka.

Chciałem się dowiedzieć czy historia z nim związana jest prawdziwa. Chodzi tutaj o możliwy do ustalenia okres produkcji tego modelu. jeżeli ktoś będzie tak miły i spróbuje mi pomóc będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ati

Moim zdaniem powienieneś napisać maila do tych co oferowali te tarczki, bo kolesie wygladaja na takich co sie na marce znaja :D Jesli potraktuja Cie jako potencjalnego klienta to na pewno Ci pomoga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Zegarek ma długą i ciekawą historię i wspomniana rdza jest wiadomego pochodzenia

Pytałeś o szanse odrestaurowania zegarka, więc podpowiadam: Ta rdza nie jest wiadomego pochodzenia, bo nikt nie sprawdził. Ale jeśli rdzewieje już oś minutowa i ćwiertnik - nie jest dobrze.

A jak taka "pomoc" nie odpowiada, to było iść z tym do zakładu.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Jacku.

Taka pomoc bardzo mi odpowiada. Pisząc, ze rdza jest wiadomego pochodzenia miałem na myśli to, że zegarek kiedyś "utopił" się w wodzie i stąd pewnie taki efekt. Nie był nigdy czyszczony. Po kąpieli był u fachowca (z tego co wiem) i do dnia dzisiejszego chodzi bez zarzutu.

Tak więc bez "nerw" :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie - przepraszam, źle odczytałem intencje.

edit: a dlaczego "panie"?

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy. Nic się nie stało.

Wracjąc do odrestaurowania zegarka, to w tym tygodniu pojedzie sobie do Warszawki. Państwo Głowaccy się nim zajmą. Efekt końcowy pokaże. Mam nadzieję, że nie oznajmią mi tego, że nie można już z nim nic zrobić.

Dlaczego "Panie"? - Przez szacunek do nieznajomych. :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlaczego "Panie"? - Przez szacunek do nieznajomych. :)

Znamy się z forum :)

BTW czy istnieje zdjęcie mechanizmu?

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie istnieje zdjęcie mechanizmu. Nie wiem jak to się stało, ale prawdopodobnie po ostatniej wizycie u fachowca coś się wydarzyło, ponieważ koperta trzymała resztę zegarka tylko na pasku. Próba dostania się do środka była nieskuteczna. Ktoś "przyspawał" chyba dekielek do reszty. Zegarmistrz u którego byłem też był zdziwiony. Próbował przy mnie otworzyć ale nie udało się niestety. Tak więc zostawiłem zegarek i mam nadzieję, że nic mu nie będzie. Bedę dzisiaj u niego, więc dowiem się czy udało mu się dostać do mechanizmu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.