Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

GrzesiekM

Dystanse lub pierścienie pośrednie do zegarowych bebechów...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów...

Od pewnego czasu, w ramach relaksu noszę się z zamiarem zrobienia czegoś na wzór pasówki (bo pewnie wyjdzie mi z tego młotek kowalski)... :)

O ile znalezienie koperty, tarczy i jakiegoś tam mechanizmu nie nastercza problemu, o tyle nie mogę nigdzie dopaść czegoś, co pomogłoby mi osadzić skutecznie mechanizm w kopercie, czegoś na wzór pierścieni do kwarcowych modułów Miyota, czegoś co pozwoli werk 27mm zamocować w kopercie o wew. średnicy 42mm. Nazwać to można dystansem, pierścieniem pośrednim...czy może jakoś inaczej ? Czy w ogóle coś takiego istnieje w sprzedaży, czy raczej "hands made"?

"Pasówka" będzie miała raczej chrakter ćwiczebny, niż użytkowy :)

O wszelaką pomoc upraszam ...

Daihatsu Charade, a chłopu zegarek... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawdę nikt ...nic... ? Czy pytanie z serii "głupie", czy rzeczywiście temat trudny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się na tym nie znam, ale zapytaj na sąsiednim forum, tam kilka osób miało z tym do czynienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz zrobić pasówkę, a nie masz pomysłu jak zrobić pierścień z tworzywa? Może powinieneś skonsultować wszystkie kroki z jakimś zegarmistrzem?

Skoro znasz obie średnice, to pewnie i grubość też znasz. Sugerowałbym udać się do jakiejś firmy reklamowej i poprosić o wycięcie na ploterze frezującym stosownego pierścienia z ABS'u. Wycięcia na wałek i inne potrzebne do osadzenia pierścienie w kopercie lub mechanizmu w pierścieniu będziesz musiał wykonać samodzielnie. Średnice zrób z naddatkiem ze 0,2mm albo zamów kilka wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręczne wykonanie wziąłem pod uwagę od razu, niemniej zastanawiałem się nad tym, czy jest może gdzieś jakieś gotowe znormalizowane źródło :)

Ale teraz przynajmniej wiem którą ścieżkę wybrać ... dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa trudność to zaprojektowanie, bo łatwo to źle zrobić. Pierścień ma się dać włożyć i wyjąć bez zbędnego luzu i opierać się na krawędzi wewnątrz koperty w pobliżu szkiełka. To jest łatwe. Należy zapewnić mocowanie w kopercie lub oparcie o dekiel i to może być trudniejsze. W pierścieniu ma się mieścić możliwie dokładnie mechanizm z tarczą. Mechanizm nie powinien wisieć na tarczy tylko na krawędziach mechanizmu do tego przeznaczonych i przymocowany odpowiednio. To może być następna trudność. Jeśli tarcza nie zakrywa całego otworu w kopercie to trzeba zadbać o estetykę. Jak mamy projekt to zamawiamy pierścień z metalu lub tworzywa. Aluminium powinno być anodowane, mosiądzczerniony lub galwanicznie pokrywany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.