Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość lopez56

Bisset made in swiss

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lopez56

Mam pytanie dotyczace zegarków marki Bisset .

Jesli ktos wie to prosze o informacje co to za marka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jeśli można się dołączyć do powyższego pytania....

"Co to je ten Bisset i z czym to się je" :)

Na poważnie, zetknąłem się z tą marką- głównie widziałem na Allegro, natomiast poszukiwania w ulubionej przeglądarce na literę G nie przyniosły zadowalających efektów. Jedyne co udało mi się znaleźć, to informacje nasze krajowe, które pozwalają mi domniemywać (niczym nie poparte insynuacje- nie życzę sobie komisji śledczej typu PZU 8)) , że wprawdzie napis "swiss made" egzystuje na tarczy/cyferblacie (jak kto woli), aczkolwiek zegarki te mają również dużo wspólnego z naszym krajem ojczystym....

Po takiej prowokacji liczę na szybkie sprostowanie i ewentualny lincz :)

Zawsze będzie to lepsze niż cisza w temacie...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako, że w temacie posucha, spróbuję coś wrzucić od siebie. Nie wiem czy wszystkie robione są na tym samym, ale otworzyłem jednego takiego "Bisseta" w środku Ronda, czyli norma na półkę niższą, zegarmistrz w zasadzie nic konkretnego nie mógł powiedzieć...

Zegarek jak zegarek, jedyne co mnie wnerwia, to moje 2 lewe ręce (no wprawdzie jestem mańkutem, ale... :D ), jak już wyjąłem dekiel to oczywiście za nic nie udało mi się go wcisnąć spowrotem, to sie nazywa sieroctwo. Dodam tylko, że okoliczny zegarmistrz ma kupę śmiechu, bo zawsze przychodzę z czymś do domknięcia (ostatnio był to Rotary,bodajże surfer-kwarc, ten już dla odróżnienia na też popularnej Ecie, a jeszcze wcześniej Candino 8) ). Może jakiś kurs, jak otworzyć, żeby zamknąć, coś dla kompletnych sierot :twisted: (jak otworzyłem takiego starszego junghansa- 30-40te XXw to do teraz nie udało mi się go domknąć, ale koniec robienia sobie obciachu- kiedyś mi się uda :wink: )

Niestety dalej nic na ten temat, ale jakby ktoś poszerzył wątek to chętnie posłucham.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pustelnik

odsweze temat bo spodobal mi sie pewien model tej marki i chcialbym sie czegos wiecej dowiedziec o tych zegarkach.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość schneemann

z tego co wiem to chińszczyzna robiona na zamówienie przez polską firmę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

to ciekawe co napisał schneemann(ciekawe co to za firma)

ostatnio we Wrocławiu moda na Bissety,na placu za 120zl. widziałem takowy z malą wskazówką na godzinie 6 ,dekiel(jak i koperta)stalowy

zakręcany na 6 śrub.w środku ronda myka.

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

Sivle

wpadnij do mnie ja Ci podomykam zegareczki :wink:

pozdrawiam

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arwas

Znalazłem w Allegro http://www.allegro.pl/item118152737_zegare...ia_stalowy.html

W opisie - Producentem zegarków marki Bisset jest szwajcarska firma Montres Charmex, mieszcząca się w miejscowości Bubendorf położonej 30 km od Bazylei.

http://www.charmex.com/charmex.html

http://www.swiss-military.de/swissmilitary.html

- jednak na stronie internetowej nie zauważam zegarków w tym stylu co ten z aukcji Allegro :roll: Może mają ich znacznie więcej tyle że nie łączą tak tanich linii produktów z bardzej prestiżowymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arwas

tak przypuszczam - za bardzo prypomina "chińszczyznę" typu Q&Q, Perfect, Albatross, Charles Delon - jakby z jednej fabryki.

Ale jaki jest?

Widziałem autentyczny Chiński zegarek Niagara - o takich samych parametrach wodoszczelności, kosztujący 100zł. i na oko bardzo solidnie i ładnie zrobiony. Taki który niczego nie udawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegarek z aukcji nie jest szwajcarski.

Jest napisane że zrobiony ze szwajcarskich części :wink: :wink: :wink:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arwas

Napisane że szwajcarski aż w dwóch miejscach.

A w opisie technicznym ze na mechanizmie szwajcarskim ronda.

Więc czyja to produkcja i czyja marka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek szwajcarski ma napis "swiss made" a "swiss part movt" oznacza, że ma jakieś szwajcarskie części w mechaniźnie - np. jedną śrubkę. Ronda nie musi być szwajcarska, pewnie mają też inne fabryki. A na to co pisze sprzedający trzeba zawsze brać poprawkę - na allegro sporą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arwas

Aaaa :) koledzy mówili że jest napisane - a ja myslałem że chodzi o "napisane" w opisie przedmiotu, nie na tarczy zegarka.

Dla mnie rybka czy coś jest produkowane w Szwajcarii czy w Szuflandii.

Bardziej istotna jest jakość - w tym wypadku jej rękojmię ma dawać marka.

Tylko czy ten Bisset to rzeczywiście szwajcarska marka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj ja z Tobą, szwagrem i wujkiem Staszkiem możemy założyć spółkę i zarejestrować ją w Szwajcarii. Potem rejestrujemu markę "Gówniane Zegarki" projektujemy tarczę z tym logo i wysyłamy projekt mailem Chińczykowi, jeszcze umowa handlowa podpisana przez nas i Chińczyka, akredytywa w banku i już dla nas chińscy więźniowie i dzieci produkują zegarki. A marka i firma są jak najbardziej szwajcarkie.

Może do spółki weźmiemy jeszcze Żyda, Serba i Irańczyka, będziemy mogli napisać na allegro "firma z międzynarodowymi korzeniami".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Słuchaj ja z Tobą, szwagrem i wujkiem Staszkiem możemy założyć spółkę i zarejestrować ją w Szwajcarii. Potem rejestrujemu markę "Gówniane Zegarki" projektujemy tarczę z tym logo i wysyłamy projekt mailem Chińczykowi, jeszcze umowa handlowa podpisana przez nas i Chińczyka, akredytywa w banku i już dla nas chińscy więźniowie i dzieci produkują zegarki. A marka i firma są jak najbardziej szwajcarkie.

Może do spółki weźmiemy jeszcze Żyda, Serba i Irańczyka, będziemy mogli napisać na allegro "firma z międzynarodowymi korzeniami".

i oto mamy kwintesencję marek zegarkowych z "czarnej listy" :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zreszta, gdyby to byla szwajcarska firma to google pokazalyby wiecej informacji o niej niz same linki do allegro oraz Jacqueline Bisset :)

E===Antea====>

E===Samurai===>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arwas

Pewnie możemy - czemu nie, niezłe perspektywy na biznes.

Tylko że nie o tym pisałem. Nie ma znaczenia w której czesci świata stoi robot produkujący części i kto składa zegarki. Po to wymyslono normy jakości żeby producenci mogli gwarantować powtarazlność jakości i jesli marka gwarantuje wysoka jakośc to bez znaczenia jest jaki kolor skóry ma człowiek pociagający wajchę na taśmie.

I to własnie miałem na myśli mówiąć o "szwajcarskiej marce".

Czy Marka Bisset rzeczywiście nalezy do tej firmy ze Szwajcarii??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Jakbys przeczytal powyzsza wiadomosc to bys zobaczyl ze wlascicielem jest firma MR z Katowic.

E===Antea====>

E===Samurai===>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arwas

i oto mamy kwintesencję marek zegarkowych z "czarnej listy" :?

Niezupełnie. oto mamy niezrozumienie tego co napisałem. Na czarnej liscie sa marki ze sztucznie podniesionym goodwilem.

A mnie chodzi o to czymarka Bisset jest własnościa przedsiebiorstwa szwajcarskiego - które zreszta może produkować swoje mechanizmy gdzie chce - nawet na ruskiej stacji kosmicznej jeśli tylko zdoła tam ustawić swoje obrabiarki, a zegarki może tam składać nawet niepiśmienny Czukcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arwas
Nie. Jakbys przeczytal powyzsza wiadomosc to bys zobaczyl ze wlascicielem jest firma MR z Katowic.

Czyli opis z Allegro to zwykła ściema. Sugerowanie że marka nalezy do szwajcarskiej firmy. Kiedy tak naprawdę jak się wczytać w tekst http://www.bisset.pl/page.php?s=firma to wcale z niego to nie wynika. Równie dobrze może on znaczyć że fabryka OEM w chinach której włascicielem jest firma ze Szwajcarii produkuje zegarki dla gościa z Katowic.

A napisano to tak jakby Bisset był marką nalezącą do tej firmy ze Szwajcarii. I jeszcze ten slogan "zegarki szwajcarskie" :x

Co oczywiście nadal nie znaczy że Czukcza na ruskiej stacji kosmicznej pracujący dla Szwajcarskiej firmy zrobi gorsze mechanizmy "szwajcarskich" zegarków niż Szwajcar w Szwajcarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cerveza

delete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby usystematyzować:

Bisset to firma polska. produkcje zegarków zleca w Azji. mechanizmy to ronda, isa, miyota z azjatyckich, nie szwajcarskich fabryk!

Formalnie niczym nie rózni się od firm z czarnej listy.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cerveza

delete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.