Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wojtastaba

Przygotowania do pierwszego handmade paska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich :)

Coraz większymi krokami zbliża się dzień urodzin mojej kobiety, a jak na samca z krwi i kości przystało nie mam bladego pojęcia co jej kupić. Tym gorsza sytuacja, ponieważ ona zawsze trafia bardziej niż w dziesiątkę. Ostatnio napatoczył się temat rozpadającego paska w jej zegarku i pomyślałem "bingo!" ;)

Niestety, pasek to biały jednoczęściowy przekładaniec 20mm. Nie do dostania.
Długo nie trwało, żebym wpadł na pomysł wykonania takiego paska samemu. Z pewnością nie wyjdzie to tanio, ale dodatkowo nakręca mnie fakt, że owy pasek będzie wykonany nie przez kogo innego jak przeze mnie :) A każdy woli dostać coś wykonanego samemu, niż kupionego. 

Zakupy:
- Jucht, ok.1,5 mm grubości, garbowany roślinnie
- Biała, cienka skóra. Najlepiej odpowiada tutaj skóra cielęca ok. 0,5 mm
- Biała nić 1 mm
- Biała farba do skóry
- Neutralna farba do krawędzi

- ?

Klamrę przełożę ze starego paska.

Proszę Was o kilka rad. Po przewertowaniu sieci moje pytania są dość sprecyzowane ;)

1. Jak wykończyć krawędzie takiego paska? Krawędzie nie będą zawijane. Planuję wyszlifować, pomalować białą farbą do skóry i nałożyć farbę wykończającą do krawędzi neutralną. Jednak nie jestem pewien co oznacza neutralna, jak i naturalna barwa? Przezroczysta? Wszystko dlatego, ponieważ niestety nie spotkałem się z białą farbą do krawędzi w polskich sklepach.

2. Przed szyciem nić jest czymś smarowana. Czy jest to wosk?

3. Jakich preparatów używacie do zakonserwowania takiego paska? Tłuszczu, balsamu, wosku, preparatu chroniącego przed wodą? Ktoś poleca jakieś konkretne produkty?

4. Gdzie mogę zakupić arkusz cienkiej białej skóry mniej więcej w formacie a4. Większe znajduję, ale za dużo jest to jak na moje potrzeby.

Mam nadzieję, że za bardzo mi się to nie spodoba, bo już i tak za dużo mam zainteresowań ;)

Proszę o podpowiedzi, miło by było chociaż raz nie spóźnić się z prezentem ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jeszcze nie zrobiles zakupow zlec lepiej wykonanie paska ktoremus z paskorobow.

Wyjdzie duzo taniej i pewnie tez ladniej.

No chyba ze urodziny sa za kilka miesiecy i masz duzo czasu na proby.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Jednak prezent wykonany własnoręcznie - nawet niedoskonały - zawsze będzie cenniejszy. Ja chętnie zobaczę efekty. Chwal się postępami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.