foczek 0 #1 Napisano 1 Grudnia 2015 Witam, czy ktoś spotkał się z takim zegarem, jest cały wyrzeźbiony z bryły węgla, wysokość 40 cm, szerokość 30 cm.Prosiłbym o jakieś informacje o takim cudzie, sam zegar oczywiście kwarcowy.Pozdrawiam Michał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5731 #2 Napisano 1 Grudnia 2015 Miałem kiedyś dawno podobny tylko nie tak zaawansowana rzeźba - miałem tez popielniczki i inne przedmioty z węgla - na Dolnym Śląsku okolice Wałbrzycha (sporo kopalń) było to modne i sporo takich ciekawostek widziałem.Ten węgiel o ile to jest taki czysty węgiel pamioętam nie brudził i był jakby tłusty lub polakierowany - był twardy i śliski A ta postać to tzw Skarbnik https://pl.wikipedia.org/wiki/Skarbnik_(demon) https://www.google.pl/search?q=duch+kopalni+skarbnik&biw=1440&bih=785&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiHnfOmsbvJAhWpwHIKHTRqA4IQsAQIIA&dpr=1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5731 #3 Napisano 1 Grudnia 2015 A to moja lampka ducha Skarbnika - kupiona jakiś czas temu na starociach za 15zł - stara robota chyba 70-80 lata z tego co mi stare sztygary powiedziały - takie lampki dawano jako pamiątki za długoletnia pracę - była kasa był zegarek i jeszcze lampka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #4 Napisano 1 Grudnia 2015 Tak jak Paweł napisał- pamiątki górnicze. Mój przyjaciel miał pół rodziny na Śląsku, dużo rzeźb z węgla u niego widziałem. Były Skarbki, fedrujący górnicy (pamiętam jedną- górnika pchającego wózek), spotykałem też sakralne... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5731 #5 Napisano 4 Grudnia 2015 Nie ma problemu - cieszę się że mogłem pomóc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
foczek 0 #6 Napisano 11 Grudnia 2015 Dzęki za pomoc panowie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach