Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kłaliciak

Wskazówska sekundowa po potrząśnięciu przeskakuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka dni temu odebrałem od zegarmistrza mojego Longinesa Conquesta po czyszczeniu i smarowaniu.Zegarek ma swoje lata, w środku pracuje AS19. Przed tym zegarek chodzil normalnie, nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Nosiłem go kilka godzin na ręce i było ok.

Dziś rano po tym jak spędził noc leżakując na koronce zauważyłem, że po delikatnym potrząśnięciu ręką-czyli normalnym ruchu, nie mowię tu o rąbaniu drewna wskaźówka sekundowa zachowuje się bardzo dziwnie.

Przeskakuje w bardzo niekontrolowany sposób np. z sekundy 5 na 20, potem przyspiesza i chodzi do sekundy 40 i potrafi znów wrócić na 20. Przy zmianie położenia z tarczą do góry na pionową lub koronką w dół potrafi pochodzić chwilę do tyłu i znów zacząć pracować normalnie.

Gdy poruszyć delikatnie zegarek i posłuchać balansu wydaje mi się jakbym słyszał coś jakby podwójne cykanie.

Zagrek noszony z poszanowaniem, nie przypominam sobie, żeby od momentu odbioru mi upadł czy został uderzony.Poradzicie coś?Boje się że może to być oś balansu?Dodam,ż e zegarek odłożony w spoczynku po ustabilzowaniu się chodzi ròwno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Latająca wskazówka to nie problem balansu. Twój zegarmistrz powinien to poprawić w ramach gwarancji moim zdaniem. Złożył pewnie i było OK, teraz coś się tam ułożyło i już tak nie jest. Być może jakiś docisk osi sekundnika się poluzował lub wskazówka nie jest nabita dobrze na oś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...potrafi pochodzić chwilę do tyłu i znów zacząć pracować normalnie.

Gdy poruszyć delikatnie zegarek i posłuchać balansu wydaje mi się jakbym słyszał coś jakby podwójne cykanie.

ale te objawy to zagadka niezła , zanies może jednak do innego zegarmistrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Zgłupiałem widząc takie zaburzenie chodu-rozumiem jakbym byl operatorem młota udarowego ale w tym przypadku nawet delikatny ruch ręki zaburza ruch wskazówki.I to nie tylko sprawia że przyspiesza, ale też przeskakuje i chodzi do tyłu.Ze wszystkich mechanicznych zegarków jakie mam po raz pierwszy spotkałem się z czymś takim.

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chodzi do tyłu to gdzieś musi dostawać jakiś lewy napęd... To jest automatic ? Wydaje się, że coś źle poskładane albo coś akurat się uszkodziło. Musisz zanieś do zegarmistrza i niech poskłada od nowa... i na początku najlepiej posprawdzać jak zegarek chodzi bez automatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, automatic.Juz dzwonilem, zerknie na to w ramach gwarancji. W tym tygodniu mu zaniose i napiszę jaka diagnoza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tylko jest luźna wskazówka na osi. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo usłyszałem od niego przez telefon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróciłem do domu.Zegarek stanął.Ożył po ruszeniu i chodzi jakby nigdy nic-nic nie skacze nawet przy bardziej dynamicznych ruchach. Nie wiem:)Moze on tak ma z racji wieku :)60 na karku to może ma swoje humory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowanie dla potomnych :)

Problemem okazała się źle zamocowana wskazówka sekundowa, zresztą prawidłowo zdiagnozowana przez Kolegów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już teraz wiem dlaczego "chodził do tylu": Zwyczajnie odskakiwała lub opadała gdyż co jakiś czas ja ciągnęło i zwalniało , działała pewnie trochę jak wskazówka wariografu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak się zachowywała. Dzięki za pomoc.

Wysłane z mojego YOGA Tablet 2-1050L przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.