Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zeRo_Six

Wybór obiektywu do APS-C Canona

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam taki mały dylemat, który obiektyw wybrać do D750, może znajdzie się ktoś kto pomoże w decyzji..

Sprawa wygląda tak, że na placu boju zostały już właściwie dwa obiektywy, które rozważam i które dzięki promocji Canona (cashback) są właściwie w tych samych cenach:

- EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM

- EF 24-70mm f/4L IS USM

Podobno ten EF-S to jeden z najlepszych możliwych wyborów na mniejszą matrycę Canona, jest jasny i z tego co czytałem bardzo ostry, z drugiej strony ma właściwie ten sam zakres ogniskowych, co mój obiektyw kitowy (muszę przyznać, że bardzo przyzwoity EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM) no i gdyby za jakiś czas przyszła mi ochota na zmianę aparatu na FF (choć raczej wolę wydawać kasę na zegarki :P) to EF-S jest bezużyteczny.

L jest równie dobra optycznie, ma tryb makro (przydatne) , jest na pewno lepiej wykonana i daje możliwość przesiadki na FF, a z moim kitem mogłaby tworzyć zestaw (kit do szerszych, domowych ujęć, L do reszty) prawie kompletny (mam jeszcze 50 f/1,8 i chcę kupić 70-200 f/4L w jakieś dalszej przyszłości..). Jako minus, a może bardziej jako niewiadoma wpisałbym, niewiedzę jak taki obiektyw będzie się zachowywał z APS-C, no i nie jest to tak jasny obiektyw jak EF-S...

Z dodatkowych informacji przeznaczenie aparatu to 30% sytuacje rodzinne - na zewnątrz i w domu oraz 70% moje hobby (gdyby ktoś nie wiedział, to zegarki)

No to chyba tyle, jeżeli ktoś może doradzić, który obiektyw mógłby się lepiej sprawdzić, to bardzo proszę i z góry dziękuję :)

AT vs. PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężki, wielki i dość drogi on jest. Próbowałem. Ostry, prawie nie zniekształca. I...wróciłem do starego EFS 17 - 85. Te 30 mm w górę i ponad dwieście gramów mniej jednak zwyciężyły. Wciąż jeszcze lubię lustrzanki, ale coraz mniej mi się chce je taszczyć.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał 17-55, bo:

- jest dużo jaśniejszy

- f2.8 na szerokim zakresie ma swoją moc - tego trzeba doświadczyć

- szerokiego kąta na cropie nigdy dosyć

- nie widzę powodu by zmieniać cropa na pełną klatkę. Wielu próbowało, efektu brak :D

Ale nawet jak zechcesz "koniecznie" zamienić na FF to sprzedasz to szkło i kupisz inne.

Zamiast trybu makro polecam pierścienie pośrednie. Np. Kenko dają radę :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś wybrałem 17-55, teraz nie wierzę, że mogłem go nie mieć :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tarant ja jeszcze młody jestem i chętnie "potaszcze";), tj. Plusy dodatnie na razie przesłaniają plusy ujemne :)

@sol pierścienie mam i właśnie chciałem spróbować czegoś innego. Ta Lka byłaby idealna, gdyby miała 2,8.. ;) Tak sobie jeszcze myślę, że jakimś rozwiązaniem byłby też zestaw 17-55 i do tego jakiś używany obiektyw makro..

@Kurdebalans a do czego podpiąłeś?

AT vs. PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APS-C w 50D.

Mówią, że to ostatni dobry Canon średniej klasy...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa. Nożny zoom to jest to. Tylko broń Boże nie droższego kuzyna. Przetestowałem cztery 50 f1,4 i każda ostrzyła inaczej - albo do kilku metrów albo do dali, żadna w pełnym zakresie.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L ze światłem 2,8 to by kosztowała 4 razy tyle :P

bierz jaśniejszy bo sama literka "L" roboty nie robi, a może pomyśl jeszcze o stałce? jasna, tania, mała - idealna na domowe imprezy np ta zwana "plastik fantastik"

http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-50mm-f-1-8-ii-nowy-i6308315294.html#thumb/4

Konkretnie 8200...

A 50mm mam i sobie chwalę.

Czy myślicie, że Sigma 24-70 f/2,8 EX DG IF HSM BLA BLA BLA.. Mógłby być alternatywą dla wyżej wymienionych?  Z jakiegoś powodu 24-70 wydaje mi się bardziej atrakcyjne (przy posiadaniu 18-55 STM) no i jest jasny...

AT vs. PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.