Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kappuchu

Glashutte Spezimatic renowacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio z szafy wygrzebałem stary zegarek dziadka, Glashutte Spezimatic 26 Rubis. Zegarek nadszarpnięty zębem czasu więc chciałbym się nim zająć, doprowadzić w miarę do porządku i po prostu używać z racji że to jedyna pamiątka po dziadku. Pytanie ile taka renowacja może kosztować, wiem że zegarmistrz, zegarmistrzowi nie równy, ale mniej więcej chciałbym się zorientować w jakich cenach takie rzeczy oscylują. Myślę, że ponowne pozłacanie koperty mógłbym sobie odpuścić, bo z ewentualnymi przetarciami mogę żyć, te ogniska na kopercie zauważyłem że są to "zalepy" z brudu, pod paznokciem lekko zaczęły schodzić, chciałbym w nim przede wszystkim zrobić porządne czyszczenie koperty z tego brudu, wymianę szkiełka jeśli to możliwe no i regulację mechanizmu.

8a75572f356ede54med.jpg

a74c785c6e2c72c7med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kopertę możesz oczyścić w domu. wacik do demakijażu, wacik na patyczku, trochę mocnego alkoholu (np. perfumy). tylko zdejmij wcześniej ten zacny zużyty pasek. szkiełko - grosze. ale jeśli to jest pleksa (a tak sądzę), to ewentualne rysy (a własciwie ryski, bo porządnych rys tu nie widać) też można usunąć w domu. prawie za free. poszukaj na forum, są opisane sposoby. od pasty do zębów przez pasty polerskie.

więc do majstra tylko z mechanizmem. tutaj cena zależna od mistrza i miasta. za automat chyba mniej niż 100 zeta się nigdzie nie zapłaci, a z reguły więcej, mam wrażenie, ale może ktoś wyprowadzi mnie z błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisał Kolega. Lekka polerka szkiełka (spokojnie dasz radę w domu - jakaś pasta polerska np. do polerowania reflektorów samochodowych za parę, paręnaście zł), koperta to waciki i alko, no i mechanizm - serwis u sensownego zegarmistrza to jakieś 200 (skoro pamiątka to warto), no i dobrej jakości pasek - od 50 już coś wybierzesz. I zegarek na łapkę bo ładny.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry zegarmistrz zrobi wszystko.

Jesli nie masz pojecia jak to ogarnac to oddaj komus kto sie na tym zna.

Jesli bedziesz robil serwis to zegarmistrz i tak bedzie myl koperte zeby do czystego mechanizmu nie trafil brud.

szklo mozna wypolerowac ale ja dalbym nowe bo to koszt okolo 20zl wiec warto bo pleksa z czasem ciemnieje lub dostaje mikropekniec.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chyba z polerką szkiełka dam sobie spokój skoro koszt nowego jest taki mały, w takim razie zegarek poleci do zegarmistrza na ogarnięcie mechanizmu i ewentualnie później zobaczę czy coś robił z kopertą, jeśli nie to faktycznie samemu wyczyszczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa lata temu (2014) za serwis takiego zegarka u Strojnego w Krakowie ( wymiana szkiełka, czyszczenie, regulacja i wymiana wahnika) zapłaciłem ok. 160 złotych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.