Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marcin327

zegarek wosjkowy Vadux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

ostatnio nabyłem na Allegro zegarek  wojskowy Vadux (mechanizm z manufaktury Arogno) z lat 40  w Internecie nie znalazłem o nim zbyt wielu informacji i stąd moja prośba, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o samym zegarku jak i o jego wytwórcy. Interesowałoby mnie również w wojskach jakich państw te zegarki były stosowane.

Jest to mój pierwszy post a zegarkami interesuję się od niedawna, także proszę o wyrozumiałość i tłumaczenie w sposób "łopatologiczny" :)

post-92886-0-57082400-1475654285.png

post-92886-0-51799800-1475654325_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jego wojskowe pochodzenie zapytałbym sprzedawcę jeśli tak opisał ten egzemplarz 

Zegarek ma czarną tarczę ale z wojskiem nie ma nic wspólnego 

Cały ten dział jest o zegarkach wojskowych http://zegarkiclub.pl/forum/forum/171-zegarki-wojskowe/  warto poczytać aby w przyszłości nie dać się tak nabijać w butelkę bzdurnym opisem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jego wojskowe pochodzenie zapytałbym sprzedawcę jeśli tak opisał ten egzemplarz 

Zegarek ma czarną tarczę ale z wojskiem nie ma nic wspólnego 

Cały ten dział jest o zegarkach wojskowych http://zegarkiclub.pl/forum/forum/171-zegarki-wojskowe/  warto poczytać aby w przyszłości nie dać się tak nabijać w butelkę bzdurnym opisem 

Dzięki Twojej odpowiedzi doszedłem do wniosku, że niestety to nie sprzedawca "nabił mnie w butelkę", tylko w zasadzie sam się na nią nabiłem. W tytule aukcji było napisane, że jest to "zegarek wojskowy" co w tym przypadku chyba oznaczało, że nawiązuje on do stylistyki wojskowych zegarków, a niekoniecznie był stosowany w wojsku. 

Pomimo tego chciałbym o samym zegarku jak i o jego producencie dowiedzieć się czegoś więcej, dlatego też jeśli ktoś z forumowiczów ma pomysł gdzie szukać informacji o szwajcarskich zegarkach z lat 40/50? (książki/strony internetowe), a szczególnie o firmie Vadux, to prosiłbym o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wortmarke  Bildmarke  Hersteller  Firmensitz und Details VaduxFabrique d'Horlogerie ElogaSAKleinuhren; Lengnau, Schweiz

http://mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=Vadux&searchMode=exact&searchWhere=trademark#sucheMarker

O samej firmie Vadux jak widzisz sam jest niewiele nawet nie ma daty kiedy to powstało - jest wzmianka o firmie ElogaSA  pewnie coś firmy lub mechanizmy powiązane -  lata powstania tej firmy z kolei to 50 - 60 te (wtedy firmy zarejestrowano) 

http://mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=Eloga&searchMode=exact&searchWhere=all#sucheMarker

Stylistyka tego zegarka i z to co pokazują datowania to raczej te wspomniane lata 60te 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Twojej odpowiedzi doszedłem do wniosku, że niestety to nie sprzedawca "nabił mnie w butelkę", tylko w zasadzie sam się na nią nabiłem. W tytule aukcji było napisane, że jest to "zegarek wojskowy" co w tym przypadku chyba oznaczało, że nawiązuje on do stylistyki wojskowych zegarków, a niekoniecznie był stosowany w wojsku.

W przypadku aukcji nie ma "nawiązuje", tylko trzeba opisać to co się sprzedaje dokładnie, w tym przypadku przedmiot aukcji był niezgodny z opisem, czyli to sprzedawca nabijał w butelkę, Ty jedynie dałeś się nabić.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc, jestem trochę rozczarowany zakupem, ale mimo wszystko zegarek całkiem nieźle się prezentuje (przynajmniej moim zdaniem) :)

post-92886-0-89549600-1475915691_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.