Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arkadiush

Rezerwa chodu Powermatic 80

Rekomendowane odpowiedzi

TeJot, gdzie można sprawdzić jaką wartość ma współczynnik "WSPH" dla mechanizmów innych popularnych producentów szwajcarskich albo wschodnich tj. Miyota, Seiko , Seagulle'i ?- internet milczy na ten temat, albo prędzej ja nie mogę tego namierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TeJot, gdzie można sprawdzić jaką wartość ma współczynnik "WSPH" dla mechanizmów innych popularnych producentów szwajcarskich albo wschodnich tj. Miyota, Seiko , Seagulle'i ?- internet milczy na ten temat, albo prędzej ja nie mogę tego namierzyć.

Tutaj poczytaj, znajdziesz dane dotyczące liczby obrotów do pełnego naciagu, bo wspólczynnik 'wsph' jest mało miarodajny.

http://www.orbita.com/database-search/?letter=e

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam takiej bazy danych.

Na ten parametr trafiałem w różnych okolicznościach, np. w instrukcjach serwisowych mechanizmów (Sellita), w materiałach prasowych przy okazji wprowadzenia nowego mechanizmu na rynek (Omega), w opracowaniach branżowych (Rolex) itp., itd. Jak natrafiłem to sobie katalogowałem. To generalnie są dane sporadyczne i rzadko podawane.      

Tutaj poczytaj, znajdziesz dane dotyczące liczby obrotów do pełnego naciagu, bo wspólczynnik 'wsph' jest mało miarodajny.

http://www.orbita.com/database-search/?letter=e

Marek,

To dwa różne parametry.

Winding speed per hour określa efektywność naciągu czyli jaką autonomie chodu osiąga naciąg automatyczny mechanizmu w ciągu 1 godziny działania, na jego podstawie możesz teoretycznie obliczyć ile czasu potrzebujesz nieprzerwanie nosić zegarek na ręku aby mechanizm osiągnął maksymalny naciąg,

natomiast Turns per day określa średnią ilość obrotów/cyklów w ciągu doby (np. dla rotomatu) potrzebną do utrzymania mechanizmu ciągłym działaniu, tak aby po wyjęciu z niego się nie zatrzymał.  Zauważ, że rekomendowane ustawy w bazie Orita zależą głównie od tego czy naciąg jest dwu czy jednokierunkowy a w ogóle nie zależą od długości rezerwy chodu.

Te z dwukierunkowym naciągiem zazwyczaj potrzebują 600-650 a z jednokierunkowym ok. 800-950 i sporadycznie więcej.          

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem Tomku.

Napisałem też powód dla ktorego podałem ilość obrotów do pełnego naciągu :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.