Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Rikimaru75

7750 Valjoux problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem. Dzisiaj otrzymałem zegarek z mechanizmem Valjoux 7750.  Zegarek zatrzymał się po ok godzinie od nakręcenia i ani drgnie. Zegarek nowy kupiony za granicą ale bez gwarancji Nie wiem czy odsyłać czy może da rade naprawić na miejscu. Z góry dziękuje za podpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz możliwość to odeslij na wymiane a naprawić pewnie da, to tylko prosty zegarek.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez zrobiłem . Dostałem też taką instrukcję zmiany daty  od sprzedawcy. Zwróciłem na to szczególną uwagę przy zmianie daty.

Please remember that the movement is ETA 7750 and there is a certain way into how to adjust the date and time.
I send the following note with each purchase for such movement

"Thank You for your business!
PLEASE READ THE FOLLOWING VERY CAREFULLY
Setting the date*: DO NOT set the date between 
7 pm and 2 am, because the date gear starts to engage with the date wheel around 7pm and disengages totally by 2 am, if you attempt to do a quick date change during the engagement, you will damage the watch.
To change date avoid the above position, set the watch on 6:30 position, pull the crown into position II and turn it to adjust the date. After this operation, set the time to your time zone and wind the watch. 
For Screw in Crown:
Please be gentle not to over tighten the crown, to screw it in; please push it in and be sure it is aligned with the thread before screw it back in".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calibre 16 w Tag Heuer Carrera Day Date to chyba ten sam werk. Pamiętam jak podczas zakupu sprzedawca uczulał mnie właśnie w kwestii zmiany daty. Ja zwykle robię to ok. 15.00. Nawet w manualu jest to bardzo wyraźnie podkreślone. Podobnie że zmianą godziny - zawsze do przodu.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zegarkach z mechanizmami działającymi na zasadach elementów mechanicznych jest tzw, danger zone

Niektórzy w to wierzą a niektórzy mówią / piszą że niema się czym przejmować.

Przykład dyskusji w Internecie https://www.reddit.com/r/Watches/comments/40cp6j/question_could_somebody_explain_the_mechanical/

Danger zone określane jest pomiędzy godziną 10 a 14 ( 22 a 2 w nocy ). 50% osób sugeruje żeby nie zmieniać w tym czasie ustawień zegarka bo może 'coś' się stać.Wynika to z faktu że jesteśmy blisko godziny 12 w której zachodzą w zegarku 'procesy' zmiany dnia, daty, innych parametrów. Mnie to przekonuje bo koło 12 wszystkie elementy zegarka zaczynają pracować na 100% a my wtedy zaczynamy mu zmieniać jego działanie i chcemy aby zadziałał ciut inaczej.

Oczywiście drugie 50% osób mówi / piszę że to tylko teoria i należy używać zegarka w normalny sposób i zmieniać datę / czas kręcąc pokrętłem do przodu ( uważać na cofanie wskazówek ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.