Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Konrad_Wawa

Certina DS First Ceramic

Rekomendowane odpowiedzi

Naszło mnie ostatnio na kolejną zmianę i chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w tym temacie. Po mechanikach i automatach wracam do korzeni czyli zegarka kwarcowego :)

Wybór padł tutaj na Certinę DS Frist Ceramic:

https://www.google.pl/search?q=C014.410.16.051.00&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiXtZyOv-HUAhWGI1AKHRFxDJcQ_AUICygC&biw=1366&bih=662

Przede wszystkim za wygląd, po drugie za szafirowe szkło, po trzecie za to że nie trzeba będzie jej nakręcać, a po czwarte dlatego że jeszcze nigdy nie miałem Certiny a zawsze chciałem mieć :) I tutaj pytanie do posiadaczy tego modelu lub ogólnie znawców tematu - czy ten model jest warty swojej ceny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli cena ma być sklepowa, to na pewno nie warto. Co jeszcze chcesz wiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc myślałem o nowym. Używanych jak na lekarstwo, a jak już się trafi to trochę strach wydawać 1200-1500 zł na zegarek bez gwarancji.

A co jest słabym elementem tego modelu? Nie polecasz w tej cenie bo ma jakieś konkretne minusy czy po prostu miałeś na myśli to, że są lepsze marki w tej cenie? A jeżeli lepsze to w czym konkretnie? Bardziej wytrzymałe w codziennym użytkowaniu? Mniej awaryjne?

Nie ukrywam, że bardzo pasuje mi wizualnie, ale jeżeli mam wydać 1,5-2k to wolałbym mieć pewność, że jest to solidna konstrukcja a nie jakiś szajs, który rozpadnie się po roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego uważasz, że zegarek bez gwarancji to zły wybór? A co powiesz na to, że mam 10 zegarków i tylko dwa z nich posiadają gwarancję? Czy nie jest jednak tak, że kupuje się czasomierz na długie lata?

Jeśli koniecznie poszukujesz zegarka na baterię, droga wolna. Z tego, co widzę, wspomniany model posiada mechanizm ETA 955.112. Jeśli mnie pamięć nie myli, jest on w pełni naprawialny, a nawet serwisowany. Wątpię jednak, aby wskazówka sekundy idealnie trafiała w indeksy. Nie będzie Cię to drażniło?

Na koniec warto dodać, że mechanizm w owej Certinie kosztuje na eBay od 10 do 40 USD. Trochę licho, nie? Mając dwa tysiące, kupiłbym Certinę DS1 lub pozostał przy DS First i poszukał używki, ale mechanicznej. Jakiś czas temu, na naszym bazarku, był taki oto zegarek za około 1000 zł.

DSFirstclose-up.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.