Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Friedrich

Pierwszy automat do 1200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zanim zabiorę się w ogóle do zakupienia kolejnego zegarka (aktualnie posiadam Orienta FUG1R003W6 oraz SEIKO SKS515P1), to prawdopodobnie jeszcze trochę pożyje, jednakże chciałbym wiedzieć już na zaś, co warto wypatrywać na obecnym rynku.

Moje preferencje przedstawię na podstawie mojego aktualnego TOP 1, czyli Zeppelin LZ127 Graf 7666-5/1 (5 - kremowa tarcza, 1 - biała),. Ciężko mi wskazać w tym zegarku coś, co mi się nie podoba (no może jego grubość - 13mm - SIC!). Chciałbym mieć coś, co będzie się różnić od Orienta i ten styl retro do mnie trafia, dodatkowo przeszklony dekiel wraz z "oper-heart design" (może za wiele z nich nie widać, ale chciałbym coś takiego mieć w przyszłym zegarku). Według zegarowni sercem tego "dziadkowego" czasomierza jest Miyota Cal.82S5.

Co uwzględniam przy zakupie:

- awaryjność,

- koszty "eksploatacji", czyli serwis,

- ogólna jakość wykonania,

- stosunek cena / jakość.

Pierwsze dwa należą do najważniejszych, bo nie chciałbym wykładać znacznych sum na naprawy / serwis zegarka. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś ogarnięty w temacie mógłby coś więcej powiedzieć na temat zarówno firmy (na tym forum znalazłem niewiele opinii, jednakże wszystkie pozytywne) jak i mechanizmu pod kątem w/w wymagań. 

Jeżeli ma ktoś jakieś inne propozycje, to chętnie je poznam.

Z góry wielkie dzięki!

"Tick Tick Tick, that's the sound of your life running out..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym zakresie to polskie marki.. balticus vratislavia gerlach xicorr.... polecam przejrzec oferte...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba powinienem zrobić tak najpierw, no ale cóż...

No to tak, z czystej ciekawości przejrzałem ceneo w poszukiwaniu zamienników dla w/w Zeppelina i chyba znalazłem - jest nim TEN ORIENT. Nie sądziłem, że to powiem, ale przy tym zegarku to ani myślę o Zeppelinie i właśnie takiego jak ten bym poszukiwał. Szkoda tylko, że ciężko go teraz gdzieś znaleźć (zależy mi na polskim sklepie, aby móc wrazie czego bezproblemowo zwrócić), a co dopiero mówić za rok czy dwa. Na allegro jest używka w świetnym stanie za 1k, ale gdy już będę miał $$$, to jego już nie będzie. Zostaje mi jedynie sklep z powyższego linka oraz TU, gdzie cena jest całkiem przyzwoita. 

Ma ktoś taki zegarek, lub wypowie się na jego temat?

"Tick Tick Tick, that's the sound of your life running out..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.