Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Zawrat55

Pasówka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zawrat55

Proszę wyjaśnić mi co to znaczy "pasówka". Jest na allegro na aukcji nr: 208580975 SHAFFHAUSEN PASÓWKA. Czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat tego zegarka? Pozdrawiam.

Edek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasówka to po prostu zegarek, w którym elementy (mechanizm, tarcza, koperta) są "pasowane", czyli zestawione nieoryginalnie - składak inaczej.

Najczęściej podstawą takiego składaka jest mechanizm od starego zegarka kieszonkowego. W ten sposób albo taki zegarek jest przystosowywany do noszenia na nadgarstku (przez wymianę koperty lub czasem nawet po prostu dolutowanie "uszu" do paska) albo dorabiana jest brakująca koperta, gdyż często jest albo mocno nadszarpnięta zębem czasu, albo wręcz zrecyklingowana (często koperty od starych zegarków wykonane ze złota lub srebra były po prostu sprzedawane na przetopienie, szczególnie w czasach powojennych).

Spotkałem się też z interpretacją, że słowo "pasówka" pochodzi od "paska" na którym nosi się zegarek na nadgarstku, sam jednak przychylałbym się do "pasowania".

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zawrat55

Dzięki za wyjaśnienie.

Czy w pasówce moga znajdować się elementy różnych firm czy to jest mechanizm kompletny w "nowej obudowie"?

Edek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najczęściej jest to kompletny mechanizm z tarczą i wskazówkami włożony do rzemieślniczo wykonanej koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.