Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gustav Becker

Prośba w idetyfikacji-Gustav Becker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,szczęśliwie stałem się posiadaczem zegara stojącego(zdjęcia poniżej),zegar jest w stanie zadowalającym i mam dylemat czy dać do renowacji czy cieszyć się z odbitego zęba czasu na nim :) ale to leży w mojej kwestii więc do rzeczy...

Z tego co wiem zegar w rodzinie od czasów II wojny,raczej nie ma mowy o podróbce czy składaku,ponad 20 lat temu został zatrzymany(przesąd-odszedł właściciel zegara) kilka razy próbowano go "ruszyć"-bezskutecznie.Udało się to dopiero mi,co mnie niesamowicie cieszy.Trochę czasu mu poświęciłem i nie mogę przestać i co raz więcej pytań mi się nasuwa..Od miesiąca szukam informacji niestety google nie pomoże jak nie potrafi się zadać konkretnego pytania :/

Mechanizm ma tyko oznaczenie P 112,na skrzyni żadnych napisów itp.

Mam nadzieję,że jest ktoś na forum kto potrafi określić model i wiek tego zegara?

Tak na początek,bo mam jeszcze kilka pytań odnośnie mechanizmu...

post-102170-0-98605500-1514556247_thumb.jpg

post-102170-0-59824500-1514556306_thumb.jpg

post-102170-0-45889400-1514556313.jpg

post-102170-0-55131900-1514556319_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele szczegółów wskazuje, że jest to zegar Becker z czasów po przejęciu przez firmę Junghans. Być może, że powstał w Szrambergu a nie we Freiburgu-Świebodzicach.

Widać też pilną potrzebę czyszczenia mechanizmu. CZYSZCZENIA a nie tylko oliwienia.

Pozdrawiam i wszystkiego NAJ na nowy rok :)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację,to trochę zawęzi pole poszukiwań :)

Tak mechanizm wymaga wizyty u zegarmistrza,na razie zbieram fundusze,bo za "jednym zamachem" chciałbym odrestaurować skrzynię.

Dowiedziałem się jeszcze,że stał dokładnie 28 lat :o

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.