Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Eslaron

Jaki Seiko lub Orient do garnituru?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obawa przed odsyłaniem zegarka za granicę w razie uszkodzenia oraz opłaty celne za importowanie prosto z Japonii skłoniły mnie do rozważenia zegarków dostępnych w Polsce. Jaki automat od Seiko, Orient lub Orient Star polecilibyście do garnituru? Szwajcarów nie biorę pod uwagę, bo na nie trzeba szykować 3000 zł na start, a za tyle lub znacznie mniej dostanę zacny japoński automat.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Orient Bambino. W mojej ocenie, do garnituru nada się też Seiko SARB 033/035, po zmianie bransolety na pasek. Ze "swiss made" spójrz na Tissota Le Locle i Visodate 1957 - zdecydowanie poniżej 3000 zł ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś ścisłej określić wymagania. Budżet już wiemy, że <3 k pln, ale czy te 3k to jest górna granica, czy niżej? Inna sprawa, że ludzie różne zegarki noszą do garnituru Podaj choćby średnicę.

Z w miarę typowych garniturowców masz Orienta Bambino w różnych wersjach, trochę drożej OSy Classic i Elegant, Seiko Presage. Musisz tylko mieć świadomość, że japońskie automaty mają jedną wadę - są stosunkowo grube. Ja to akceptuję, bo mają fajny dizajn za rozsądną cenę, ale nie każdemu ta grubość pasuje. Szwajcarskie tak nie do końca bym skreślał, bo np. Taki Tissot LeLocle sprawdzi się świetnie, a jest znacznie tańszy niż 3k To samo dotyczy Certiny.

Edycja: widzę, że Kolega mnie uprzedził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3000 to górna granica. Srednica to gdzieś 38-42 mm. Jeżeli się nie mylę, to powyżej 42 będzie już za duży. Ja się lubuję w Seiko i Orientach, bo mają wszystko in-house, co do mnie mocno przemawia. Patrząc na Seiko Presage, to nasuwa się np.

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-presage-cocktail-ssa343j1

a z OSów to https://zegarownia.pl/zegarek-meski-orient-star-classic-wz0341el

Pytanie czy powinienem trzymać się mocno utartych wytycznych, czy jednak można coś bardziej fantazyjnego sobie sprawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO obydwa to dobry wybór. Jak weźmiesz coś fantazyjnego (czyli przekombinowanego) jest niebezpieczeństwo, że szybko Ci się znudzi. Ogólnie widzę, że raczej wiesz, czego chcesz, więc kup co Ci się podoba i na co trafisz dobrą okazję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzuć okiem na Orient Star od eye_lip na forumowym bazarku. Trochę za grube te zegarki jak dla mnie jak do garnituru :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja bym nad tym OSem od eye_lip poważnie się zastanowił, choć osobiście nadal uważam, że SARBy 033/035 także doskonale się sprawdzą, o ile będą na pasku. Co do linii Presage, to IMO, jako zegarki garniturowe nie do końca sprawdzą się te z bardziej finezyjnymi tarczami, bo jednak zegarek garniturowy powinien w tym aspekcie cechować się prostotą. W kwocie do 3000 zł warto też przyjrzeć się Hamiltonowi z linii Intra-Matic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nawiązaniu do Filipowej oferty

3d4cbee3175cab04db3818fbba5ff760.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Zegarek jak dla mnie klasa. Sam przez pewien czas zastanawiałem się nad zakupem tego od Filipa, ale jak zwykle, na horyzoncie pojawiło się coś innego. Na miejscu Kolegi @Eslaron, za długo bym się nie zastanawiał :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pasował by jak ulał SEIKO SARB065 Cocktail.

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwotnie nastawiłem się na ten https://www.seriouswatches.com/collections/orient/products/orient-star-saf02004w

Ale wiadomo, że w razie czego albo musiałbym szukać autoryzowanego serwisu Orient lub odsyłać go z powrotem do sprzedawcy. Miał ktoś z was doświadczenia z zagranicznymi sklepami? Ale w sumie nie kosztuje on zbyt dużo, więc można zaryzykować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór dobry, ale cena nieatrakcyjna. Wychodzi ponad 1400 pln. Jak jeszcze doliczą Ci pełne opłaty (z czym trzeba się liczyć), to może wyjść ponad 1,8k. W PL przy rabacie 15% masz go za 1,7k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest sklep z Holandii, więc cena x kurs € i wsio. Kupowałem niedawno tam Bambino i jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, to przepraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodzi, że ten Orient z Holandii będzie dobry. Mam nadzieję, że nie trafi mi się pechowa sztuka. W polskich sklepach nigdzie go nie widziałem niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśl optymistycznie, będzie ok. Sklep bardzo dobrze zabezpiecza przesyłki, zegarek chyba w 4 dni był u mnie od daty zaksięgowania wpłaty. Napisz jak dojedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.