Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

franekkot

Zegar HAU identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wielce szanownych kolegów po dłuższej przerwie. Zwracam się z uprzejma prośbą o informacje odnośnie przedstawionego na zdjęciach zegara firmy HAU. Zegar to świeży nabytek oczywiście w moim stylu do gruntownej renowacji i uratowania zegara. A tak konkretnie potrzebuje informacji, co to za zegar.  Jeśli ktoś jest w posiadaniu podobnego cudaka o zdjęcie tylnej ścianki jest to stwierdzony brak. Ciekawostką jest dla mnie jeszcze dwa otwory w obudowie jak w skarbonce.

post-38093-0-46706500-1517595252_thumb.jpg

post-38093-0-04720600-1517595287_thumb.jpg

post-38093-0-57160500-1517595323_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie coś jutro wstawię foto.

tylko nie wiem czy mój jest kompletny bo jeszcze do niego nie zaglądałem :)

na pewno brakuje całego mechanizmu do wrzucania monet w twoim.

tu jest podobny 

https://sprzedajemy.pl/stary-zegar-hotelowy-skarbonka-antyk-staroc-bialystok-fdedcd-nr50809337

Dzięki za podpowiedź wychodzi na to że to zegar skarbonka a może jeszcze i budzik .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ten Twój i mój to budziki 

mam z takim samym systemem działania tylko zenitha, tylko ten godziny wybija klasycznie połówki i pełne, jak się nie wrzuci monety to zegar się zatrzymuje, nie pamiętam tylko jedną na dobę zjada czy dwie.

Ale na pewno nasze bilony są za małe i przelatują, sprawdzają się idealnie amerykańskie quather-y 

a hau mam takiego też nie kompletny 

zenitha mam takiego :)

jeszcze datownik ma :)

https://www.aukcjoner.pl/gallery/022260666-.html#I1

post-61298-0-54717000-1517596815_thumb.jpg

post-61298-0-15661000-1517596824_thumb.jpg

post-61298-0-73709900-1517596829_thumb.jpg

post-61298-0-52334400-1517596840_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ten Twój i mój to budziki 

mam z takim samym systemem działania tylko zenitha, tylko ten godziny wybija klasycznie połówki i pełne, jak się nie wrzuci monety to zegar się zatrzymuje, nie pamiętam tylko jedną na dobę zjada czy dwie.

Ale na pewno nasze bilony są za małe i przelatują, sprawdzają się idealnie amerykańskie quather-y 

a hau mam takiego też nie kompletny 

Dzięki za zdjęcia .Mam teraz zgryz gdzie ja zdobędę ten mechanizm wrzutowy i plecy . Zegar mimo tych braków chodzi idealnie . Mechanizm oczywiście wymaga czyszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś już tu pokazywaliśmy takie zegary. Wydaje się, że był to gadżet wręczany wyłącznie w niemieckich i skandynawskich kasach oszczędnościowych

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś już tu pokazywaliśmy takie zegary. Wydaje się, że był to gadżet wręczany wyłącznie w niemieckich i skandynawskich kasach oszczędnościowych

Mam tylko takie pytanie czy można datować ten zegar 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była moda z lat 20.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zdjęcia .Mam teraz zgryz gdzie ja zdobędę ten mechanizm wrzutowy i plecy . Zegar mimo tych braków chodzi idealnie . Mechanizm oczywiście wymaga czyszczenia.

Przyglądam się tym mechanizmom i nasuwa mi się pytanie co jest za ustrojstwo na dole po lewej

To była moda z lat 20.

To jak na wiekowy zegar trzyma się dobrze.

post-38093-0-13219700-1517599060_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zegar działa to te koło się kręci i w pewnym momencie jak te wcięcie w kole trafia na podajnik kasy zabiera monetę i uwalnia ją do skarbonki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zegar działa to te koło się kręci i w pewnym momencie jak te wcięcie w kole trafia na podajnik kasy zabiera monetę i uwalnia ją do skarbonki

Masz rację a ja myślałem ze ma to związek z budzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to jest rozwiązane w tym konkretnym modelu, w Zenicie jest tak że jak w podajniku nie ma monet to taka zapadka nie jest odpychana i blokuje chód więc i siłą rzeczy wybijanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.