Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

becks

Festina, Seiko, Edifice?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o opinię. Posiadam cały 1000zł i chciałbym kupić jakiś czasomierz. Oglądając flmy i czytając forazastanawiam się, dlaczego tak mało osób w ogóle mówi o zegarkach Festina, czy ona jest za droga jeżeli chodzi o stosunek jakość/cena? Na tapecie mam festinę. edifice, seiko, między innymi takie modele:

Czy Casio Edifice ma mechanizmy takie same jak Seiko? Proszę jeszcze o informację czy lepiej nie zawracać sobie głowy ładowaniem solarnym, tylko kupić z normalną baterią?

Dziękuję z góry za odpowiedź. Już mi głowa pęka od myślenia.

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

IMO Festina to nie jest zły wybór. Samnkiedyś miałem, na Miyocie i byłem bardzo zadowolony. Rzecz w tym, że dysponując kwotą na poziomie 1000 zł po prostu wybrałbym coś inngo. Z podanych przez Ciebie zdecydowałbym się na Casio, z uwagi na szkło szafirowe. Podsunę jednak inny jeszcze pomysł - chrono od Vratislavia Conceptum (powinny być jeszcze dostępne). Masz sprawdzony mechanizm kwarcowy od Miyoty, szafirowe szkło, rozsądne i uniwersalne wymiary, "designed in Poland" i oczywiście mieścisz się w założonym budżecie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp.

Niestety te Vratislavia Conceptum to trochę mi się nie widzą, ale to kwestia gustu. 

To Casio chodzi mi po głowie, ale też jakiś Seiko, może automat? Hmmm, doradzicie coś konkretnego?

Ta festina również mi się podoba, ale nie mam pojęcia co tam siedzi - zapewne miyota. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A czy chrono jest koniecznością? Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się, czy na pewno będziesz z niego korzystał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie jest koniecznością. Nie jest też koniecznością kwarcowy. Po prostu chrono mi się podobają i już, a nigdy z tego nie korzystam. W moim Ediface 505 mam chrono no i ... po prostu jest. Koniecznością jest duży zegarek tzn powiedzmy 44mm średnicy. To masz jakieś propozycje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

No to jeśli chodzi o automat, a do tego o sporej średnicy, to polecam Seiko z linii Recraft. Tu na forum jest cały temat im poświęcony, więc można pooglądać. IMO bardzo ciekawe zegarki. W grę wchodzi też klasyka od Seiko, czyli diver skx007/009, ewentualnie Ray/Mako /też divery/, ale od Orienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to Edifice to chyba już nie chce, bo jednego mam (https://www.e-watches.pl/casio-efr-505d-1avef-zegarek-edifice-efr-505d-1avef.html?gclid=EAIaIQobChMItey9uIqo2gIVBecbCh2yLAnpEAYYASABEgKhtvD_BwE) i starczy. Nie chcę głupio wydać 1000zł a brałbym w ciemno tą Festinę, któą wyżej wstawiłem, ale zacząłem czytać i doszedłem tutaj. 

A może by tak automat? Taki seiko 5? Albo jakiś inny. Ten seiko, który wstawiłem wyżej to już taki max cenowy, ale jak widzę, ma szafir i solar, warto za 960zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jeśli nie musi być automat, to wstawione przez Ciebie Seiko będzie dobrym wyborem. W tym budżecie można oczywiście poszukać także czegoś od Citizena na mchanizmie eco-drivr. Dla przykładu poszykałbym Nighthawka od Citka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.