Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Piother

Slava Quartz - wylała bateria?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem za niewielkie pieniądze kwarcową Slavę. Zegarek po wymianie baterii nie działa. Prawdopodobnie stara bateria uległa wylaniu (rozszczelnieniu) bo wewnątrz tam gdzie powinna być uszczelka pod deklem jest teraz dziwna czarna maź a styki są pożółkłe. Czy da się coś jeszcze zrobić z takim zegarkiem czy raczej do śmietnika?

5wl56p.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta czarna maź to rozpuszczona uszczelka a nie rozlana bateria. Poczyść styki od baterii, załóż prawidłowo blaszke przyciskającą baterię ( powinna wchodzić w rowki w plastikowych tulejkach i nie dotykać płyty) i wtedy sprawdź czy chodzi. Najczęstszą usterką w tych mechanizmach jest uszkodzenie cewki. A jak chcesz wyrzucić ja na śmietnik to myślę że niejeden forumowicz ( w tym ja :D  ) chętnie przyjmie ja na części zapasowe.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info - postaram się poczyścić co mogę i dam znać czy pomogło :P czy w razie uszkodzenia cewki da radę to wymienić czy wtedy tylko na dawcę? zegarek kosztował mnie 10 zł więc parę groszy mogę w niego zainwestowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cewkę da się wymienić pod warunkiem że znajdziesz nieuszkodzoną.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozbierałem trochę tego czarnego szlamu, który został po uszczelce i wyczyściłem styki pod śrubami (zaznaczyłem na zdjęciu "A") i nic dalej się nie dzieje. Zauważyłem jednak, że na cewce ("B") powinny być dwa plastikowe 'separatory', a u mnie jest tylko jeden - czy to może być przyczyna?

Foto nie jest moje tylko wzięte z allegro zegarka 100% sprawnego.

w9xi1i.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu odpowiedzi może udzielić ci kolega Sthool. Bo moja wiedza aż tak duża nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzałem się bliżej cewce i jest z jednej strony (tam gdzie nie ma tego plastikowego separatora) zgnieciona. Prawdopodobnie poprzedni właściciel zamiast zahaczyć blaszkę od baterii pomiędzy podkładki przykręcił ją tak, że przyszczypał cewkę.

2uhc12e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cewkę ponoć da się sprawdzić miernikiem. Ale jak to musisz poszukać na sieci.

Edit. Poczytaj tu

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/62645-bezduszne-ruski/page-44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się sprawdzić mierząc jej opór omomierzem lub dać na tester ciągłości obwodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.