Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rafal11153

Junghans W277

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Moja babcia posiada zegar Junghans W277. Niestety brakuje w nim koła wychwytu oraz sprężynka wahadła jest zerwana. O ile ze sprężynką nie ma problemu, bo jest ona w zegarze, więc mogę ją po prostu zmierzyć, kupić i wymienić, to z kołem wychwytu jest już trudniej, ponieważ nie ma go w mechanizmie i nie mogę go zmierzyć. Z tego co wiem zegar był kiedyś oddany do naprawy u zegarmistrza bateryjkarza i uszkodzone koło zostało u niego. W związku z tym może, któryś z forumowiczów posiada zegar z tym właśnie mechanizmem i byłby na tyle uprzejmy, aby zmierzyć i napisać mi wymiary koła wychwytu. Jeśli ma to jakieś znaczenie to zegar jest z 1935r.

yImLzZa.jpg

IA8Gpn0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile Ty sam, lub jakiś dobry znajomy, nie potrafisz dorobić takiego koła, to wykonanie go na zamówienie może znacznie przekroczyć wartość całego werku. Nie lepiej poszukać dawcy? 

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na allegro sprzedawane pojedynczo koła wychwytu i mam nadzieję że któreś z nich będzie pasowało. Jeśli nie, to będę musiał rozejrzeć się za dawcą. Czy gdy będę szukał dawcy to rok produkcji na jakieś znaczenie, czy przez cały okres produkcji Junghans nic nie zmieniał w mechanizmach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne niewielkie. Poza typem werku W277 pamiętaj, że były wersje z różnymi długościami wahadła. Różniące się m. innymi kołem wychwytowym.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.