Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wieslaws

valjoux 7750

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Certinę DS Podium automat z ETA 2826(chyba ?)

w sklepie była nowsza wersja na ETA valjoux 7750 - różnica w cenie (oprócz nowszego designu) ok. 2500

może ktoś rozjaśni mi dlaczego taka różnica, spotkałem zegarki rosyjskie na takich werkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2824- najprostszy mechanizm, natomiast 7750 jest mechanizmem o wiele bardziej skomplikowanym, posiada funkcje chronografu(stopera) jak byś rozejrzał się trochę to zobaczyłbyś nie tylko ruski z tym werkiem ale i trochę szwajcarów np: IWC...

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za "wyczerpującą" odpowiedź, IWC to niestety nie mój poziom finansowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańsze niż IWC też znajdziesz :D

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Certina miałą 2824, natomiast Valjoux 7750 nie nie nowszy, czy nowsza wersja, a po prostu inny mechanizm. Z wyższej półki z chronografem. Stosowany w zegarkach od kilku do kilkudziesiąciu tysięcy zł, zależnie od stopnia modyfikacji i marki zegarka. Ten srosowany w Certinie DS Podium to jedna z najatrakcyjniejszych cenowo propozycji na tym werku.

Design zegarka też nie jest nowszy. Ma po prostu chronograf. Podobnie wygląda sytuacja w wersjach tego modelu z machanizmami kwarcowymi, tyle, że różnica w cenie wersji bez Chrono i wraz z nim nie jest tak duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tygrysex

Nie chce zakladac nowego tematu wiec dopisze sie tutaj... kupilem zegarek z mechanizmem 7750 (Aviator, wiec nie do konca ten dzial :D) i chodzi mi o instrukcje do niego :P w pudelku mam instrukcje, ale sa tam same modele nakrecane i niechce czegos zepsuc na starcie... zegarek odebralem przed paroma minutami od kuriera - jutro dzien wolny i nic nie zalatwie w sklepie gdzie go zakupilem :D

Pomocy, chce go uruchomic i sie nim cieszyc - prosze o jakis namiar na PL instrukcje do tego mechanizmu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tygrysex

Po pierwsze :P

zrobie to w najblizszym czasie, jak tylko opanuje dziecieca radosc zwiazana z zakupem nowego zegarka :D

Po drugie

dziekuje :D

Po trzecie... mam pare pytan

coprawda znalazlem instrukcje do 7750, ale albo jest taka uboga, albo poprostu ten mechanizm jest tak "prosty"

Wiec wale z moimi laickimi pytaniami:

- glowna wskazowka (ta najwieksza) wskazuje sekundy, ale tylko do stopera? to samo tyczy sie gornego i dolnego chronografu (tak to sie nazywa?) sa tylko do stopera?

- po czym zegarek poznaje jaki jest miesiac... czy wogole poznaje (przyzwyczajenie z chronografu Citizena ktory nosilem wczesniej)

Sorry za tak bzdurne pytania, ale brak instrukcji troche mi ciazy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7750 nie rozpoznaje miesiąca , a poza tym wszystko się zgadza , co do prostoty - to oczywiście obsługa banalna startowanie i zatrzymanie stopera/resetowanie oraz trzy/dwa położenia korony do ustawiania i to wszystko . jesli masz dzień tygodnia to i tak ciesz się - spora część tych werków - jest okrojona o tę komplikację .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr

Skrócona instrukcja obsługi 7750:

1. Górny przycisk: start / stop

2. Dolny przycisk: reset chronografu

3. Nie przyciskać resetu gdy chronograf odmierza czas (resetujesz po zastopowaniu chronografu)

Ot i cała filozofia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.