Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Darecki

Junkers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Robiąc ostatni przegląd PX-ów w bazie w oko wpadł mi u Niemców zegarek marki Junkers model 6268-2. Oczywiście automat i to za całe 120 euro :D

Moje pytanie dotyczy jakości tego zegarka, co to za firma i czy wart jest tych pieniędzy. Generalnie królują tu Festiny i z tego co widzę modele które w Polsce kosztują około 800-900 zł tu dostępne są za 90-120 euro. Analogicznie do tych cen może i na automata mają równie dobra ofertę.

Pozdrawiam.

62682wm2.jpg

Shot at 2007-08-21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dużo nie pomogę, ale gdzieś mi się obilo, że to bardzo Solidna marka - raczej wojskowe modele robi.

:D ale to może być podróba przy takiej cenie.....jak festiny po 100E :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość saitek

A mi ta firma kojarzy się jedynie z piecami grzewczymi :D

Ale ja to amator jestem.

Całkiem, całkiem ten sikor, jeżeli chodzi o wygląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skojarzenie trafne, chociaz to dziwne, ze ta firma nie kojarzy sie juz z niemieckimi samolotami, ktore produkowala od konca I wojny swiatowej :D

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do orginalności i cen zegarków to wszystko jest ok :D Państwa które wysyłają swoich żolnierzy na misje chcą im to jakoś wynagrodzić i tworzą w bazach np. sklepy typu PX, nie ma tu marży, podatków i cła, obsługe opłaca armia i stąd te ceny.

Co do tego Junkersa to dowiedziałem się już że jest na mechaniźmie Mioty i jakoś to m nie zniecheca.

Ogólnie PX-y oferują sporo zegarków w dobrych cenach, najpopularniejsza jest Festina ale są też Casio (mudman - 60$), Seiko, Citizeny i pare innych firm które robią zegarki dla amerykańskiej armii. Poza tym oczywiście jest duży wybór dobrych zegarków, tylu modeli Omegi u nas w kraju nie widziałem a ściągną wwzystko co jest w katalogu (na półce jest ok. 10 modeli) poza tym jest ogromny wybór Suunto (S-Lander - 600zł) a ostatnio u franzuzów wykukałem Tag Heuer ale cen nie sprawdzałem :D

Generalnie są to zegarki typowo sportowe i głównie męskie, ot zegarki dla żołnierzy - POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do orginalności i cen zegarków to wszystko jest ok :D Państwa które wysyłają swoich żolnierzy na misje chcą im to jakoś wynagrodzić i tworzą w bazach np. sklepy typu PX, nie ma tu marży, podatków i cła, obsługe opłaca armia i stąd te ceny.

:shock: No ładnie, a Wszystko z pieniędzy :oops: podatników :D

A Poważnie fajnie że pomyśleli o czymś takim :? jednak osobiście wolałbym zakupy w Andorze - tam nie ma ryzyka zarobienia kulki od psychopaty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek a miałeś 007 brać :lol:

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do tego Junkersa to dowiedziałem się już że jest na mechaniźmie Mioty i jakoś to mnie zniecheca.

E tam, to bardzo dobry mechanizm jest! Jeśli ten Junkers jest dobrze wykonany, to fajna propozycja. Faktem jest jednak, że jeśli jest możliwosć zanabycia Citizena z tym samym mechanizmem i w podobnie hurtowej (czyli domyślam się że sporo niższej) cenie, to jest to propozycja jeszcze fajniejsza :lol:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zwrocilem uwage, na tarczy jest tez logo lotnicz-grzewczej firmy, czyli powiazania nie sa tylko przypadkowe. Troche przez to zegarek traci w moich oczach, kojarzy mi sie to zegarkami Nike czy Audi :roll:

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do tego Junkersa to dowiedziałem się już że jest na mechaniźmie Mioty i jakoś to m nie zniecheca.

Nie potrafię się wypowiedzieć na temat tego konkretnego modelu, ale Junkers w zegarkach mechanicznych (kwarce trochę co innego) stosuje werki produkcji rosyjskiej - Poljota i Mołnię (z małymi wyjątkami, bo w modelu "flagowym" Iron Annie siedzi Peseux, ale i ceną się ten model spośród oferty bardzo wyróżnia). no i ceny ma w związku z tym "konkurencyjne" - choć jest to stwierdzenie relatywne, bo ż tańszy jest od Szwajcarów, to jasne, ale jak na Ruska to kosztuje niemało :wink:

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z logo? Własnie fajnie ze jest takie jakie jest.Zegarek ładny a mechanizm bardzo dobry,trudno sie do niego doczepic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wlasnie zwrocilem uwage, na tarczy jest tez logo lotnicz-grzewczej firmy, czyli powiazania nie sa tylko przypadkowe. Troche przez to zegarek traci w moich oczach, kojarzy mi sie to zegarkami Nike czy Audi :roll:

Lepszym przykładem byłby chyba SAAB - kiedyś robili samoloty teraz auta. Powiązanie nie jest przypadkowe Junkers też kiedyś robił samoloty, teraz część firmy robi dobre zegarki bazując na tradycji a druda część piece gazowe.

Buisness is Buisnnes 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszym przykładem byłby chyba SAAB - kiedyś robili samoloty teraz auta. Powiązanie nie jest przypadkowe Junkers też kiedyś robił samoloty, teraz część firmy robi dobre zegarki bazując na tradycji a druda część piece gazowe.

Buisness is Buisnnes 8)

SAAB dalej robi samoloty... :roll:

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie Niemiaszki zrobiły przecenę i kolega skusił sie na tego Junkersa w cenie 99 euro :D

Robi bardzo dobre wrażenie, wykonanie jest rewelacyjne a jedna niewiadoma to tylko mechanizm który w nim tyka. Jest to Miyota 821A na 21 kamieniach. Kiedyś napotkałem sie w dyskusji o diverach Citizena na stwierdzenie, że nie powinno się produkowac takich mechanizmów (chodziło o małą dokładność chodu) a to tez jest Miyota :D

No i teraz sedno sprawy - czy te mechanizmy z diverów Citizena maja coś wspólnego z tym modelem Junkersa, czy ogólnie Miyota ma kiepską opinię ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz słyszę o kiepskiej opinii Miyoty.

Mechanizmy 82XX to bardzo dobre maszyny budżetowe.

Jasne, jeśli ktoś się spodziewa dokładności na poziomie kwarca czy choćby COSC to może być zawiedziony.

Choć np w moim Citizenie 8200 trzyma dokładność rewelacyjnie - kwestia max kilku sekund tygodniowo.

Być może więc jest to tylko kwestia regulacji jak w każdym mechaniku

Kiedyś napotkałem sie w dyskusji o diverach Citizena na stwierdzenie, że nie powinno się produkowac takich mechanizmów (chodziło o małą dokładność chodu)

możesz podać linka?

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.