Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Gość shakal

Troszkę polemiki, żeby nudno nie było :wink:

Merliny sa oznaczeniem kolekcji na dany rynek. To nie oznacza niczego ponadto ze wykorzystywane sa jako logo.

Tak jak macie acure w USA i honde w europie..

Rafale...Honda to Honda a Acura to Acura...pomimo, że istotnie występuje na wybranych: USA, Kanada czy Azja to Honda jest sprzedawana tam równolegle (mam akurat Hondę made in USA :) ) podobnie jak Toyota i Lexus, Nissan i Infinity ect.

To są luksusowe wersje nie mające odpowiedników w "zwykłych" modelach.....a nie zmiana logo :wink: To tak nawiasem...

...ale to zdanie nie daje mi spokoju:

Takie same zegarki kupicie u nas, tyle ze nie jako merliny czy marine gear, ale divery

Spotkałem parę razy połączenie słów Marlin+Diver w nazwie handlowej(!)modelu...(np.Casio Duro200 Marlin Sport Diver MDV-501D-1AV)

dlaczego?Jak to tłumaczyć ponieważ mogłoby to jednak podważyć powyższą tezę...

mój się łapie skoro ma rybke?

Felek...jak najbardziej prawidłowa rybka!...oczywiście, że się łapie..i teraz zaczął mi się podobać.Trzeba było tak od razu :):):D

tak kiedys wyglądały nury

e..co wy tam wiecie towarzyszu o niegdyśiejszych nurach...to jest jedynie słuszny nur :mrgreen: :

post-0-0-32725800-1330706389.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal

Frogu i Adamie...nie podbijajcie mi ceny na allegro...i tak go kupię :twisted:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Shakala

Od konca.

To co pokazales u nas bylo sprzedawane jako seapathfinder. Najlepsza wodoszczelnosc w casio, bo ma 200 m. ale zgodne z normami ISO. Nie wiem dokladnie jakie to roznice, ale badania ISO maja wyzsze wymagania niz 200tki inne w casio z wewnetrznymi kontrolami tylko. Oznaczenie SPF-100S. Drogi zegarek z tytanu, z glebokosciomierzem do 80 metrow i logami nurkowania. Niestety juz nei do kupienia, a szkoda bo byl takim polaczeniem zegarka i komputera do nurkowania dla amatorow i polprofesjonalistow tego sportu.

Co do nazw, to kwestia umowna naprawde. Nawet oznaczenia na roznych rynkach moga byc rozne. Felite na przyklad w azji nazywa sie liliana. To co napisales to moim zdaniem rozbuchana poza granice sensu nazwa z rynku poza europejskiego. diver to dla mnie modele po prostu z oznaczeniem MTD, czyli skrot od Men's Timepiece Diver. To zegarki klasyczne z wodoszczelnoscia 20 atm. Bez wzgledu na to jednak jak byly nazwane i oznaczone sa to czesto dokladnie te same zegarki jak wspomniane przeze mnie MTD-1056 i MTD-1057

I na koniec jeszcze o wywolywaniu do tablicy. :D

Chetnie pisze jak moge, ale naprawde mam od zarabania roboty i nie mam kiedy. Jak chce cos od siebie wyrzucic to daje w blogu o zegarkach casio http://zegarkicasio.blox.pl/html na ktory oczywiscie serdecznie zapraszam.

Dobra wracam do roboty, bo listopad i grudzien to najbardziej zwariowane miesiace w roku. :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
Najlepsza wodoszczelnosc w casio, bo ma 200 m.

:?: :?: :?:

narecejaa7.jpg

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr,

Wporzadku :wink: wiec ja odpuszczam.

Do Adama:

Dlaczego odpusciles sobie I.C.E.R.C :?: tak chciales.

Mogles dac znac ze niebedziesz licytowal :evil: :wink:

Czas nie pieniądz zawsze jest.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal
:?: :?: :?:

(...) 200 m. ale zgodne z normami ISO. Nie wiem dokladnie jakie to roznice, ale badania ISO maja wyzsze wymagania niz 200tki inne w casio (..)

8)

-----------------------

Do Rafała: oczywiście sledzę Twój blog regularnie 8)

Do Froga - senkju :wink:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie pochwale mam fotki G-SHOCKA ktory ma WR-100M :mrgreen:

Kazda rysa na zegarku G-shock przypomni Ci z czym dzień w dzień zmaga sie Twój zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do Adama:

Dlaczego odpusciles sobie I.C.E.R.C :?: tak chciales.

Mogles dac znac ze niebedziesz licytowal :evil: :wink:

Daj spokój i nie przypominaj mi tego :!: Po prostu zapomniałem, ostatnio mam dużo zajęć w pracy i to wyleciało mi z głowy, jeszcze na dodatek zostawiłem DW-8800 w domu, a tam miałem ustawione przypomnienie...

Kurczę, taki sprzęt a poszedł za darmochę :x po prostu krew mnie zalewa na myśl o tym.

Kolekcja: TAG Heuer CV-2110.BA0787; Atlantic SEAHUNTER; casio DW: 5000C 5600C 5600E 6900K 1500; Citizen DQ-7511

Na sprzedarz: Casio G-Shock: DW-001 Jason;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tererererere :):):D:)

Zwyciężyłem Zwyciężyłem :twisted:

Będe go miał moje upragnione 8300 8)

Oby tylko Poczta nic nie nawywijała :x

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Troszkę polemiki, żeby nudno nie było :wink:

Merliny sa oznaczeniem kolekcji na dany rynek. To nie oznacza niczego ponadto ze wykorzystywane sa jako logo.

Tak jak macie acure w USA i honde w europie..

Rafale...Honda to Honda a Acura to Acura...pomimo, że istotnie występuje na wybranych: USA, Kanada czy Azja to Honda jest sprzedawana tam równolegle (mam akurat Hondę made in USA :D ) podobnie jak Toyota i Lexus, Nissan i Infinity ect.

To są luksusowe wersje nie mające odpowiedników w "zwykłych" modelach.....a nie zmiana logo :wink: To tak nawiasem...

Twoim zdaniem np: Honda NSX i Acura NSX, Honda Integra i Acura Integra, Lexus IS200 i Toyota Altezza to inne auta :?:

Bo ja twierdzę, że to samo, tylko przystosowane do wymagań konkretnego rynku.

Kolekcja: TAG Heuer CV-2110.BA0787; Atlantic SEAHUNTER; casio DW: 5000C 5600C 5600E 6900K 1500; Citizen DQ-7511

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tererererere :):):D:)

Zwyciężyłem Zwyciężyłem :twisted:

Będe go miał moje upragnione 8300 8)

Oby tylko Poczta nic nie nawywijała :x

Poproś o wysyłkę listem poleconym, napewno dojdzie.

Ja zawsze tak robię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr,

Spoko 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez oczywiscie juz wszystko zalatwione to bedzie

Za pobraniem Polecony/Priorytet

Oby tylko udalo im sie nadac ja jutro

To juz w poniedzialek.....o rany ale bedzie sie dzialo :twisted:

Nawet niewiesz jak mi zalezalo na tej "maszynie"

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

------------------------------------SHAKALU prosze bardzo DW-610 433a636fc118ddd5.jpg c0624526de5253cf.jpg ------------------------------------DW-620 23ded9d9b5d77ced.jpg 4a79476ecde5a8f6.jpg eb12c97f275edfda.jpg A ten to tak poz tematem:) 0e77d81d8df983ee.jpg TE DWA PIERWSZE Z GORY MAJA WATER RESISTANT 100M A SA TO G SHOCKI:)

Kazda rysa na zegarku G-shock przypomni Ci z czym dzień w dzień zmaga sie Twój zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal
Twoim zdaniem np: Honda NSX i Acura NSX, Honda Integra i Acura Integra, Lexus IS200 i Toyota Altezza to inne auta :?:

Bo ja twierdzę, że to samo, tylko przystosowane do wymagań konkretnego rynku.

Tak, moim zdaniem to inne auta.Modeli NSX czy Integry było kilka na przestrzeni lat zarówno u Hondy jak i Acury, ale jeśli nawet któraś z wersji miała wspólny silnik, nazwę czy płytę podłogową to więcej je różniło niż łączyło pomimo zewnętrzych podobieństw. To nie jest kwestia innego znaczka na masce dla tego samego produktu (sorry w Toyoty nie chce mi się wnikać bo mnie nie interesują - zasada tam jest ta sama).

Acura powstała po to, żeby umożliwić Hondzie atak w rynek aut luksusowych..a nie po to, żeby tworzyć "civiki bis" pod inną nazwą. Pomimo wspólnych interesów, korzeni, oczywistej współpracy itd. obie marki stosują swoje, indywidualne rozwiązania wielu szczegółow technicznych....

W Europie już mieliśmy Mercedesa, Audi, Bmw, Porsche czy inne Ferrari które sprzedawały się w USA genialnie zapełniając tamtejszą lukę i Honda kojarzona z wózkiem na zakupy dla pani domu nie wbiłaby się w ten segment...dlatego stworzyła Acurę...i dlatego też w USa.

To samo zrobiła Toyota, to samo Nissan.No może w innej kolejności :wink:

Ale Honda i Acura/ Toyota i Lexus/ Nissan i Infinity istnieją obok siebie a nie zamiat.I o to mi tylko chodziło :wink:

(np. w Pulp Fiction - Honda i Acura obok siebie....np. ja - Honda Motor Co. Ltd. USA ...nie Acura a szkoda :) )

Oczywiście wiem o co chodziło Rafałowi i rozumiem przykład...ja tylko tak dla porządku...nie dla wojny :wink:

QQ - świetne te 100m g-shocki! :shock: ..choć wyglądają jak podróby szczerze mówiąc, to nabyłbym chętnie :D

<edit>

..ja tam widzę funkcje regatowe? :shock: ciekawe...ciekawe...

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal

pozdr,

Spoko 8)

Senkju :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
QQ - świetne te 100m g-shocki! :shock: ..choć wyglądają jak podróby szczerze mówiąc, to nabyłbym chętnie :D
SHAKALKU moze i wygladaja jak podroby ale NIMI NIE SA:)POZDRAWIAM :idea: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shakalu obyś niewywolał "burzy" :wink:

Bo znów nam się temat pokręci :?

Ale muszę przyznać ze ja również podzielam twój "pogląd" to nietylko nazwy :D

Ten DW620 fajowy jest :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

co do tych 100metówek casio :

to wszystko co wyswietla ,,G'' na wyswietlaczu i nie jest ,,G-coolem''

to przypuszcalnie babe-G lub zmniejszone Gshocki czyli G-club---

--- i tak bedzie w tym przypadku:

stawiam na G-kluba :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal
co do tych 100metówek casio :

to wszystko co wyswietla ,,G'' na wyswietlaczu i nie jest ,,G-coolem''

to przypuszcalnie babe-G lub zmniejszone Gshocki czyli G-club---

--- i tak bedzie w tym przypadku:

stawiam na G-kluba :wink:

A to istotnie wysoce prawdopodobne... :shock:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Mam prośbę - czy jakiś dobry kolega mógłby mi podać wymiary DW-5300 (nigdzie na żadnej stronie ich nie znalazłem, kurka, a w realu go nigdy nie widziałem) przynajmniej tak orientacyjnie albo po prostu niech mi jakiś posiadacz powie jak leży na ręce w porównaniu z jakimś współczesnym modelem, takim, który mógłbym sobie obejrzeć w jakimś salonie. Shakalu, poradź coś, bo widziałem Twoje fotki nadgarstkowe i one mnie przekonują do tego modelu. A rozmiar jest dla mnie ważny, bo obwód nadgarstka mam ok. 15,5 cm, czyli ekstremalnie mało, i np. Mudman jest dla mnie zdecydowanie za duży - wielkość koperty jest jeszcze spoko, ale pasek niefajnie odstaje od ręki :) . Dlatego chce się upewnić, czy 5300 nie będzie za duży - inaczej pewnie zanabęde DW-5600.

A tak przy okazji - nie wiecie czy w zibim można kupić sam pasek parciany do G-shocka taki jak mają niektóre modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

5300 jest ciut wiekszy(wyższy i bardziej kwadratowy ) od 5600

ale za to 5600 znakomicie sie nosi jest fajnie spasowany

niski przez co mało zauwazalny jak na G,

dla mnie znakomita odskocznia po duzych G

(mudman wcale nie jest taki duży :wink: )

z małych polecam jeszcze g-100(ten ma dodatkowo wskazówki)

ps.

do znawców:

co to za model ten hd 300m

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal

Hmy...pomierzyłem tak z ciekawości: szer. 47,5 /dług. bez uszu 37, z usz. 50,5 /wys. 14....mój obwód nadgarstka ~19,5cm...

Dla mnie to bardzo wygodny zegarek.

Jeśli się uprzesz to mogę ewentualnie zrobić zdjęcie na nadgarsktu żony - w tej chwili nie wiem jaki ma tam obwód :wink:

Ale weź to pod uwagę -> ja specjalnie polowałem na ten model.Chcę mieć kolekcję jak największej ilości modeli serii 5xxx .Ten zegarek będzie jej niewątpliwą perełką - dla mnie jest boski... a dodatkowo mam sentyment do MI więc następne filmowce (głównie 6900) też u mnie zagoszczą.

Dla "zwykłego" użytkownika jednak (w mojej ocenie) praktyczniejszy będzie 5600 (trzymając się tej linni wzorniczej) ze względu na iluminator. Żaróweczka w podświetleniu 5300 (pomimo mojego do niej sentymentu) obiektywnie mówiąc daje mniejszy komfort w czytelności wskazań.

To chyba tyle... :wink:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciach widziałem, że 5300 jest trochę większy od 5600, ale tak na oko to trudno powiedzieć było ile. 5300 bardziej mi się podoba (chociaż żadnej części MI nie widziałem :D ), a żaróweczka to świetna sprawa - mam jednego kwarca z takim bursztynowym podświetleniem i jest megafajne (teraz ma wyładowaną baterię niestety). Gdyby G-Shocki nie miały pasków mocowanych na sztywno, to bez zastanawiania się brałbym 5300, ale w tej sytuacji - sądząc po wymiarach, które podałeś shakal (dzienx :) ), jest mniej więcej wielkości g-shockowych średniaków typu Mudman czy Gulfman - chyba będę się skłaniał ku 5600. Odstające paski są FE, wolę mież pewność, że nie będzie za duży.

Podoba mi się jeszcze 5600b, ale to już droższa zabawa, i trudniej dostępna.

W każdym razie - wielkie DZIĘKI koledzy za pomoc i rozjaśnienie mi umysłu. Obaczym co z tego wyjdzie :) Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi