Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość markow

Certina DS podium i DS podium automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość markow

Witam. To moj pierwszy post, ale sledze forum juz od dluzszego czasu. Po przeczytaniu setek postow zakupilem sobie tydzien temu Certine DS podium automatic. Z uwagi na to, ze moj brat ma taka Certine ale w wersji quartz pozwalam sobie zalaczyc fotki pokazujace roznice...

post-0-0-31223200-1330690499.jpg

post-0-0-68288800-1330690500.jpg

post-0-0-72909900-1330690501.jpg

post-0-0-69014400-1330690502.jpg

post-0-0-88385300-1330690503.jpg

post-0-0-04929000-1330690505.jpg

post-0-0-11372800-1330690506.jpg

i mam jeszcze pare pytan dotyczacych dokladnosci mojego mechanika mianowicie: zaraz po zakupie zegarek w ciagu tygodnia przyspieszyl o 106s (zgodnie z http://wwp.european-union-eu.com/poland/time.htm ) co daje ok 15s/24h. wyczytalem ze ta ETA 2824-2 przyspiesza ok 1 min/tydz, a wiec czy dac juz do regulacji czy poczekac az sie bardziej "rozchodzi"- ile potrzebuje na to czasu?. Czy po regulacji mozna w Certinie osiagnac dokladnosc rzedu 1-2 s/24h?Ile trwa taka regulacja?

Prosilbym rowniez o zaproponowanie modelu Omegi (najtansza/mechaniczna) w fasonie mojej Certiny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo z moja certina - tez przyspiesza okolo 15 sek. Wydaje mi sie, ze w dolnym zakresie rezerwy chodu przyspiesza mniej, co raczej nie powinno miec miejsca i jest troche bezzasadne.

Tak, czy inaczej, nie wydaje mi sie, zeby wynik +15s bardzo sie polepszyl. Ja moja certine mam od konca marca i chronometrem sie z czasem nie stala :D

Kiedys paranoicznie nastawialem mechaniki codziennie wzgledem serwera czasu, teraz mi przeszlo, o ile sie nie poznia :)

Jesli chodzi o oddanie do regulacji, to uwazalbym bardzo - temat serwisow byl podejmowany, a serwis Swatch Group nie dostal pochlebnych komentarzy. Poza tym, sama norma Certiny na tym werku jest afair bardzo luzna, od -15 do +25 sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iceman

Coś jest na rzeczy z tymi 15 sekundami dobowej odchyłki w tych certinach bo juz nie pierwszy raz o tym słysze.

Eta 2824-2 potrafi być znacznie dokładniejsza i niekoniecznie musi być modyfikowana,przykładem jest tu choćby stowa,hamilton czy też tissot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowo werk 2824 robi 7 sek na plus na dobę. W eposie nie przekracza 5, z reguły jest to 2-3. Spokojnie możesz podregulować swoją cytrynę. Ważne, że wynik ma stabilny.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Standardowo werk 2824 robi 7 sek na plus na dobę. W eposie nie przekracza 5, z reguły jest to 2-3. Spokojnie możesz podregulować swoją cytrynę. Ważne, że wynik ma stabilny.

mój Epos robi 1,5 s na dobe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty masz 2892 A2, a to inna historia :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ty masz 2892 A2, a to inna historia :)

ano tak :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.