Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Borg

Doxa - oryginał ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkadziesiąt lat temu dostałem taki zegarek od dziadka.

Chciałbym się zorientować czy jest to oryginał i z jakiego okresu może pochodzić - niestety nie mam już się kogo zapytać w rodzinie. Czy to możliwe że jest to zegarek z lat 30-40 ?

3068eecdfb463cfdmed.jpg

więcej zdjęć : http://borg.fotosik.pl/albumy/256602.html

Zegarek nie chodzi - wydaje się jakby był cały czas nakręcony (opór przy próbie nakręcania, delikatnie sprawdzałem nie chce nic na siłę), godzinę można ustawić.

Jeżeli to oryginał, prośba dla speców jakiego rzędu kwoty min/max może kosztować przywrócenie do życia - oczywiście zdaje sobie sprawę że będą to mocno orientacyjne wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginał. Jeżeli są wszystkie części tylko się biedaczysko zastał to powinieneś zamknąć się w 50 zł z wymianą szkiełka. Jeżeli trzeba coś naprawić/dobrać/dorobić to oczywiście drożej. Renowacja tarczy (polecam zakład w Poznaniu) to oczywiście dodatkowy koszt.

Na zdjęciach chyba nie ma włosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oryginał. Jeżeli są wszystkie części tylko się biedaczysko zastał to powinieneś zamknąć się w 50 zł z wymianą szkiełka. Jeżeli trzeba coś naprawić/dobrać/dorobić to oczywiście drożej.

Czyli wymiana szkła jest możliwa ? Byłem rok temu u zegarmistrza (niby jakiś papiery na ścianie w ramce itp) - stwierdził że "...złom, nie wiadomo czy oryginał a nawet jeżeli to brak części, nie ma sensu nawet do niego zaglądać (otworzył go tylko jak ja do zdjęć), nie przedstawia żadnej wartości ..." . Zegarek znowu do szuflady trafił, ostatnio po namierzeniu tego forum przy zakupie amfibii znalazłem to zdjęcie http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....p=216557#216557 pięknie wygląda :).

Renowacja tarczy (polecam zakład w Poznaniu) to oczywiście dodatkowy koszt.

Jak rozumiem renowacja nie przywróci do stanu fabrycznego ? Nie chciałbym nowego "pachnącego fabryką" bo jest to pamiątka. Jaki orientacyjny koszt takiej renowacji- czy wskazówki też się poddaje renowacji czy wymienia ?

Na zdjęciach chyba nie ma włosa.

Nie znam się a to zaznaczone czerwonymi strzałkami to nie włos ?

6dc628ab961c9ad6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, jest włos tylko ja ślepy nie widziałem :wink:

Zawsze możesz wpaść do zegarmistrza w Żyrardowie. Drogi nie jest a ma serce do pracy i głupot nie wygaduje (tylko teraz jest chyba na urlopie).

Renowacja stanu fabrycznego nie przywróci, to będzie już zegarek po renowacji. Polega ona na zdarciu/wytrawieniu całej farby i położeniu wszystkiego od nowa. Jeżeli byś się decydował to na forum jest przykład podobnej, zrobionej świetnie w Poznaniu Doxy. Zakładu Głowackich w Warszawie nie polecam - maja wpadki jakościowe i "inwencję twórczą" (przenoszą napisy, dodają napisy :shock: rysują inne podziałki).

Wynik pracy fachowców z Poznania:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....p=216346#216346

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek bardzo ładny.

szkło oczywiście da się wymienić.

mechanizm przeczyścić.

tarczę i wskazówki również bym odnowił ... ale jeśli zrobią to fachowcy to będzie wyglądał jak z fabryki - a tego nie chcesz (choć, również w przypadku zniszczonych pamiątkowych zegarków, jestem nieco innego zdania - dasz mu nowe życie).

Jeśli się jednak na ten zabieg zdecydujesz muszą to zrobić specjaliści - nie warto dla oszczędności kilkunastu złotych powierzyć tego niesprawdzonemu (w klubie oczywiście :) ) zakładowi. żle odnowiona tarcza jest znacznie gorsza od starej - zniszczonej.

potem ładny pasek ... i do naszej galerii

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za cenne informacje - co renowacji jeszcze się zastanowię bo kusi mnie http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....p=216346#216346

W Poznaniu wskazówki też odnowią ? Jak rozumiem do takiej firmy wysyła się tylko tarczę i ewentualnie wskazówki ?

Zawsze możesz wpaść do zegarmistrza w Żyrardowie. Drogi nie jest a ma serce do pracy i głupot nie wygaduje (tylko teraz jest chyba na urlopie).

Dobrodzieju podaj jeżeli to nie tajemnica namiary na tego speca - jeżeli jest sprawdzony to nie będę szukał wrażeń u siebie w mieście.

ps. jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia - jaki kolor oryginalnie miała tarcza biały czy złoty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.