Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jrgkllr

IWC Pilot 3717

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry. Mam pytanie dotyczace precyzji chodu zegarka IWC Pilot 3717. Zegarek jest po przegladzie u dobrego zegarmistrza w Gdansku i mimo kilku prob ustawienia nadal spoznia sie ok 8-10 sekund na dobe. Czy ten mechanizm ma taki blad w precyzji chodu czy cos jest nie tak ustawione. Bede bardzo wdzieczny za Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam. Jerzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co kojarzę to zegarek wyposażony jest w ceniony mechanizm ETA 7750 Valjoux. Ponoś go jeszcze parę tygodni - niech popracuje na nadgarstku w różnych pozycjach, smary się rozejdą, etc. 

Jeżeli odchyłka będzie na stałym poziomie (np. codziennie 8s / dobę) to zawsze można podejść na korektę do zegarmistrza, ale jeżeli jest to tylko kilka sekund to ja bym zostawił jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co kojarzę to zegarek wyposażony jest w ceniony mechanizm ETA 7750 Valjoux. Ponoś go jeszcze parę tygodni - niech popracuje na nadgarstku w różnych pozycjach, smary się rozejdą, etc.

Jeżeli odchyłka będzie na stałym poziomie (np. codziennie 8s / dobę) to zawsze można podejść na korektę do zegarmistrza, ale jeżeli jest to tylko kilka sekund to ja bym zostawił jak jest.

Dzieki. Chodzi o to, ze mimo regulacji chodu zegarek spoznia sie ok 8-10 sek/dobe. Szukam potwierdzenia, ze to normalne dla tego mechanizmu albo ze jednak cos jest niebtak. Orientujesz sie moze czy IWC Pilot ma certyfikat chronografu? Jesli ma to powinien spelniac okreslone wymogi co do precyzji chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki poziom wykończenia ma Twój mechanizm, ale według poniższego - o ile nie masz certyfikatu COSC (a tego niestety nie wiem) to odchyłka 8-10s na dobę mieści się w tolerancji przewidzianej przez producenta. Na pewno da się wyregulować ten mechanizm do poziomu poniżej 5s w każdej wersji

• Elaborated grade is adjusted in three positions with an average rate of +/−5 seconds/day with a maximum daily variation of +/−15 seconds;
  • Top grade is adjusted in five positions with an average rate of +/−4 seconds/day with a maximum daily variation of +/−15 seconds.
  • Chronometer grade must meet strict standards prescribed by the COSC: an average rate of −4/+6 with a maximum daily variation of +/−5 seconds.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy poziom wykonczenia mechanizmu i skad wiadomo czy zegarek ma certyfikat? Nie mam zadnych dokumentow poza certyfikatem wystawionym przez zegatmistrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doszukałem się informacji o certyfikacie dla tego konkretnego modelu, a forum IWC nie udostępnia treści osobom niezarejestrowanym.

Na ogólnodostępnych forach spotkałem się z informacją, że zarejestrowane odchyłki wynoszą nawet 2s / dobę także w twoim przypadku można regulować. 

Tym bardziej, że nie daje ci to spokoju :) Co do rodzajów mechanizmów to na forum jest kilka tematów - to pierwszy z brzegu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/45863-klasyfikacja-mechanizm%C3%B3w-szwajcarskich/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalną odchylka dla tego mechanizmu. Ponoć chwilę i zanieś na regulację, da się to ustawić na 1-2s

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten model przez chwilę, i był ładnie wyregulowany na +2 do +5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za odpowiedz. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.