Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

soldierwch

Szlifowanie szkła koperty gx 56

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wpadło mi ostatnio w ręce takie cudo i teraz mam zagwostkę jak to ugryźć 

Dziś byłem w moim mieście( Mordor yy .. wróć Wałbrzych) u trzech zegarmistrzów takich którzy są tam od zawsze

Każdy mi powiedział co innego aby mnie zbyć więc nie mając zamiaru walić głową w mur proszę o pomoc i poradę

Jeden wysłał mnie do optyka bo tam mają narzędzia do szlifowania szkła

Drugi do złotnika

Trzeci do nagrobków - powaga!

Więc niestety poległem i zrobię to sam byle by nie zepsuć:)
Liczę na porady poparte doświadczeniem

Pozdrawiam wszystkich

i jeszcze jedno zdjęcie z deczko innego kąta

post-107987-0-99473500-1546634869_thumb.jpg

post-107987-0-14859000-1546635087_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To szkło czy pleksa?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co polerować to szkiełko, kiedy koperta wygląda jeszcze gorzej?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To szkło czy pleksa?

Po dźwięku raczej szkło ale jeśli to pleksa to jakie procedury żeby nie popsuć ?

Tylko po co polerować to szkiełko, kiedy koperta wygląda jeszcze gorzej?

Koperta nie jest skatowana tylko ma takie wykonanie materiałowe i nie interesuje mnie jej wygląd bo idzie pod bezel cała,więc jak z wiedzą dotyczącą szkła ? Podejmujemy temat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tworzywo sztuczne to temat jest prosty.

Okleić brzegi koperty i zwykła pasta polerska. Jeśli tworzywo jest twarde, to najpierw woda i drobny papier ścierny powiedzmy 1500, potem 2000 i można zakończyć na 2500 (zawsze z wodą). Potem pasta. Wyjdzie idealnie.

Jeśli szkło, to może rzeczywiście jubiler. Dużo zależy od typu szkła. Ale generalnie będzie ciężko.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tworzywo sztuczne to temat jest prosty.

Okleić brzegi koperty i zwykła pasta polerska. Jeśli tworzywo jest twarde, to najpierw woda i drobny papier ścierny powiedzmy 1500, potem 2000 i można zakończyć na 2500 (zawsze z wodą). Potem pasta. Wyjdzie idealnie.

Jeśli szkło, to może rzeczywiście jubiler. Dużo zależy od typu szkła. Ale generalnie będzie ciężko.

Wielkie dzięki za poradę,wiem że wyjdę na laika ale nie miałem z tym tematem jeszcze do czynienia,ile czasu potrzeba dla każdego z papierów tak pi razy drzwi i czy pasta typu tempo na końcu czy jakaś inna ?

pozdrawiam serdecznie 

bArt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tempo jest ok

Jak dobrze przygotujesz podkład to i pasta do zębów wystarczy :)

Zacznij od samej pasty i zobacz co się dzieje. Jeśli tworzywo jest stosunkowo miękkie, to wystarczy sama pasta. Jeśli nie, to dopiero wtedy papier.

Czasu nie da się określić w minutach. Zależy to od wielu czynników z twardością tworzywa na czele. Musi być równomiernie zmartwione po każdym papierze. Raczej nie za długo, żebyś nie zdarł zbyt dużo :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitoł

Jeśli to jest pleksa to pasta do zębów nałożona na czystą wykładzinę/jakiś materiał z włoskami na górze + ręczne polerowanie. Nie za szybko  i nie za mocno bo można plastyk przygrzać. Wiem z doświadczenia :)

Sposób znalezione na WUSie i sceptycznie do niego podchodziłem, więc przetestowałem na nastoletnim timexie i zadziałało jak złoto. Później dwa szkiełka w moich rusach też tak potraktowałem.

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta do zębów poradzi sobie o ile pleksa jest „miękka”. Z twardym materiałem człowiek się ucheta.

Jeśli pasta do zębów, to trzeba pamiętać, żeby nie trzeć na sucho. Co kawałek dać trzeba kroplę wody. Do polerowania może być użyta wara.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.