Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Boniek88

Sklepy z zegarkami w Zurych i okolice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W poniedziałek wybieram się służbowo do Szwajcarii i nie byłbym sobą gdybym nie zachaczył o jakiś sklep z zegarkami. czy ktos z was może polecić jakiś sklep z zegarkami w Zurychu i okolicach gdzie można liczyc na jakieś ciekawe ceny? mam na myśli zegarki ze średniej półki: Glycine, Eterna, Epos itp. Może na lotnisku jest jakiś ciekawy free duty shop?

Z góry dzięki za odpowiedzi:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na lotnisku nie widziałem, ale nie szukałem. W Zurych na Bahnhofstrasse jest mnóstwo sklepów z zegarkami, to ulica biegnąca od dworca kolejowego jak nazwa wskazuje. W bocznych uliczkach są sklepy z antykami i zegarkami, ale ceny niestety wysokie, by nie powiedzieć kosmiczne. Na końcu ulicy przy jeziorze był targ, nie wiem czy codziennie tam jest. Akurat gdy byłem, to skorzystałem.

I jeszcze jedno, można odliczyć sobie ich VAT, ale sprzedawca mówił, że odliczenie podatku jest rejestrowane w systemie i wysyłane do systemów Unii. Tak więc na lotnisku może być problem.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na lotnisku nie widziałem, ale nie szukałem. W Zurych na Bahnhofstrasse jest mnóstwo sklepów z zegarkami, to ulica biegnąca od dworca kolejowego jak nazwa wskazuje. W bocznych uliczkach są sklepy z antykami i zegarkami, ale ceny niestety wysokie, by nie powiedzieć kosmiczne. Na końcu ulicy przy jeziorze był targ, nie wiem czy codziennie tam jest. Akurat gdy byłem, to skorzystałem.

I jeszcze jedno, można odliczyć sobie ich VAT, ale sprzedawca mówił, że odliczenie podatku jest rejestrowane w systemie i wysyłane do systemów Unii. Tak więc na lotnisku może być problem.

Mozesz przybliżyć co z tym vatem może być na lotnisku? Chcę kupić max jeden zegarek i mogę go założyć na łapę. Ewentualnie w bagaż włożyć pudlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że wg. sprzedającego jeśli odliczysz ich podatek (tzw. TAX Free) to w systemie Unii (nie wiem jakim) ponoć informacja taka pojawia się o odliczeniu podatku od zakupu. Na granicy (lotnisku) teoretycznie ktoś (celnik) może wyłapać Cię, by udowodnić przemyt. Wiem, że brzmi to czarno, ale w skrajnym wypadku jest możliwe. Wtedy pierwsze naliczane jest cło, potem podatek VAT od wartości przedmiotu z cłem. Jak nie zgłosisz a celnik Cię zatrzyma i udowodni przemyt dojdą sankcje karne.

Wiem, wiem, czarno patrzę. Jednak scenariusz jest możliwy. Zwłaszcza, że informacja o odliczeniu pojawia się w systemie.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.