Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość parcival

2 stuletnie Omegi - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość parcival

Dzień dobry wszystkim :-)

Trafiłem tu wiedziony chęcią dowiedzenia się czegoś na temat 2 zegarków należących do mojej rodziny już od 4 pokoleń. Oto i one:

post-0-0-38449600-1330696077.jpg

Pierwszy z nich jest nieco starszy (Strona Omegi dla numeru 1703460 zwraca okres produkcji 1894-1902), co ciekawe nie ma na tarczy firmowych oznaczeń Omegi, tylko napis A.Sulikowski CRACOVIE (wyszperałem, że A.Sulikowski był znanym krakowskim zegarmistrzem oraz dealerem Omegi i Patka).

post-0-0-72129300-1330696078.jpg post-0-0-03142300-1330696081.jpg post-0-0-84842100-1330696082.jpg post-0-0-90728500-1330696084.jpg

Koperta jest ze stali (niestety rdzewnej), ale mechanizm jest schowany za ładnie oksydowaną pokrywą. Zegarek ma piękną tarczę w doskonałym stanie (jak sądzę porcelanową).

Drugi to już Omega pełną gębą z samego początku XX w (numer 3832229 - produkcja 1902-1907). Zegarek jest cały złoty i nieco większy.

post-0-0-47855200-1330696087.jpg post-0-0-08785700-1330696090.jpg post-0-0-40332200-1330696092.jpg post-0-0-17569500-1330696095.jpg

Oba nie posiadają żadnych widocznych numerów ani oznaczeń na mechanizmie, na stronie Omegi nie byłem w stanie znaleźć żadnych danych na ich temat.

Czy ktoś mógłby powiedzieć mi o nich coś więcej? Jaki model? Kaliber? Zegarki nie są na sprzedaż, ale byłbym wdzięczny za informację na temat ich szacunkowej wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005

No ta złota to naprawdę jest wysokiej klasy - koperta chyba 18 karatów, wygląda na to, że obydwa spodnie dekle są złote( często wewnetrzny w zlotych kieszonkach już nie był), kamienie w szatonach blokowanych na śrubki, precyzyjna regulacja tzw."łabędzią szyją".....naprawdę bardzo wysoki model....

Gratuluje pamiątki rodowej!

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

mam identyczna jak ta druga , złoto 14 karatów , wartośc ?? cięzko to okreslic najprościej jest wyjąc mechanizm zważyć złoto ( w cenie złomu niestety ) chociaż nie jest to łatwe gdyż w srodku jest wewnetrzny pierścień ze stali najprawdopodobniej o niewiadomej wadze , na allegro iwdizałem taką za 2200 zł ostatnio ale trafiają się i po 4000 zł , rok produkcji jest troche wczesniejszy moja jest z 1900 roku akurat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

acha wewnetrzne częsci koperty równiez wykonane są ze złota w swoim czasie za ten zegarek mozna było kupic sobie dom :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość parcival

Faktycznie, w tym drugim złoto jest 14k, co więcej nadal jest w pełni sprawny i czasem nakręcam go sobie, żeby posłuchać jak brzmi myśl techniczna sprzed wieku. Natomiast ten pierszy w stalowej kopercie nie chodzi i myślę o zabraniu go do zegarmistrza - czy możecie polecić mi jakiś godny zaufania zakład w Krakowie, gdzie go nie popsują jeszcze bardziej, albo rozkradną części?

Przyznam sose, że zszokowałeś mnie stwierdzeniem, że wartość takich zabytków liczy się po cenie złomu złota. Nic to, jak mówiłem - nie zamierzam ich sprzedawać. Przy okazji zauważyłem, że zegarki kieszonkowe nie są w cenie i o wiele wyżej wyceniane sa zegarki naręczne, czy to prawda?

Kiedyś to musiało faktycznie kosztować fortunę. Mój pradziadek (od tej złotej Omegi) był wysoko postawionym urzędnikiem państwowym we Lwowie i nieźle mu się żyło do czasu kiedy przyszli Ruscy i wszystko diabli wzięli. Ten zegarek jest chyba jedyną cenniejszą rzeczą jaka została w rodzinie po tamtych czasach.

Czy ktoś mógłby uraczyć mnie jeszcze jakimiś ciekawostkami technicznymi na temat tych zegareczków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

zanieś ten zegarek na basztowa 17 do Pana Piotra Kowala , moja właśnie robi z Twoją napewno da sobie rade i gwarantuje Ci ze nie popsuje a ceny ma bardzo przystepne :D

ps. sam się tak zawiodłem z wyceną ale niestety złoto przestało byc w cenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość parcival

Dzięki za namiar, chyba wybiorę się tam jakoś przy okazji.

Odnośnie pierwszego zegarka dostałem odpowiedź od firmy Omega :lol::

Dear Sir,

we have the following details from our archives :

OMEGA - gents' pocket watch ( Cavalier-Uhr)

case # 1'703'460

mvt # 1'738'435

manual winding pocket watch movement of caliber 17''' HN - quality B

watch reference : 341.17 - LÓpine - stainless steel case - plated winding bow

manufactured in April 1900

delivery country = not available

We have no information about a dealer " A. Sulikowski" since our deliveries were only made to the country's importer. This is therefore very well possible that "A. Sulikowski" had then purchased some watches from our importer in Poland (?) It was current, at those days, that the watchmaker had his name applied on the dial; this was then allowing the buyer to know where he has to bring the watch in case of necessary repairs...!

Miło, że nie spuścili mnie po brzytwie. Skubani nawet miesiąc produkcji podali... Wyślę jeszcze reqest na temat tego złotego.

Doszperałem sobie, że taki mechanizm LÓpine był montowany w pierwszym zegarku naręcznym Omegi w 1900 r. http://www.omegawatches.com/index.php?id=264

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.