Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

(BITWA ZAMKNIĘTA)Wyzwanie "Preselekcja czasu- długi czas naświetlania, powyżej 5 sekund", @Master Yoda vs @Masu

Bitwa  

23 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł: "Preselekcja czasu- długi czas naświetlania, powyżej 5 sekund"

Półautomatyczny tryb pracy aparatu fotograficznego. Użytkownik ustawia czas naświetlania, natomiast aparat dobiera odpowiednią wartość przysłony, aby poprawnie wykonać zdjęcie. Stosowany najczęściej przy fotografowaniu obiektów w ruchu. Krótki czas naświetlania daje wrażenie uchwycenia ruchu na zdjęciu. Dłuższy czas naświetlania daje efekt rozmycie konturów, co podkreśla wrażenie dynamiczności- w przypadku zegarka jest trochę przewrotnie, to dłuższy czas naświetlania pokazuje ruch (wskazówka sekundowa )

Zdjęcie nr 1 (Klik na foto)
post-107633-0-84056400-1557354634_thumb.jpg

Zdjęcie nr 2 (Klik na foto)
post-107633-0-36769300-1557355078_thumb.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bitwę wygrywa@Masu 13 ;4, gratulacje!!

Zapraszam do rozmowy,

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masu, po Twoim zdjęciu widać, że czas naświetlania był około 1s, a miało być powyżej 5s.

Czyli, hm, co powiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masu, po Twoim zdjęciu widać, że czas naświetlania był około 1s, a miało być powyżej 5s.

Czyli, hm, co powiesz?

Już spieszę z wyjaśnieniem. Zrobiłem dwa zdjęcia. Jedno z zegarkiem i włączonym monitorem, który świeci na biurko (1s) i drugie takie samo bez zegarka i światła kiedy dwóch pomocników malowało latarkami (10s). Mogłem zrobić jako jedno 10s ale do malowania światłem chciałem mieć egipskie ciemności, a wtedy nie byłoby widać dobrze co leży na biurku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie @Masu super, moja wina że mało klarownie się określiłem z tematem, chodziło o wskazówkę sekundową która miała pokazać ruch, że 40 zdjęć zrobiłem by uchwycić moment w którym "zamiatając tarczę" nie zasłoni ważnych elementów :lol:

:)

Zdjęcie przeciwnika też wymagało sporo pracy i zaangażowania osób trzecich, brawo, dobry kadr.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wyszło na to że nie ma tego co miało być w temacie; "to dłuższy czas naświetlania pokazuje ruch (wskazówka sekundowa )" :(

Czyli pól zdjęcia spełnia warunki, machający latarkami :P

Dobra, nie czepiam się już, nie mój cyrk, nie moje małpy :P:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie @Masu super, moja wina że mało klarownie się określiłem z tematem, chodziło o wskazówkę sekundową która miała pokazać ruch, że 40 zdjęć zrobiłem by uchwycić moment w którym "zamiatając tarczę" nie zasłoni ważnych elementów :lol:

:)

Zdjęcie przeciwnika też wymagało sporo pracy i zaangażowania osób trzecich, brawo, dobry kadr.

Dzięki jeszcze raz za docenienie. Oboje w takim razie się narobiliśmy klatek, bo nauczenie pomocników jak machać żeby było wszystko widać i w dobrym miejscu kadru to też była niezła historia :)

I wyszło na to że nie ma tego co miało być w temacie; "to dłuższy czas naświetlania pokazuje ruch (wskazówka sekundowa )" :(

Czyli pól zdjęcia spełnia warunki, machający latarkami :P

Dobra, nie czepiam się już, nie mój cyrk, nie moje małpy :P:lol:

Zrobiłem nawet zdjęcie zegarka w wersji 10s ale uznałem, że wolę pokazać ruch w tle, a statyczność zegarka. Taki był mój zamysł :) A ten opis z pojedynku potraktowałem jako wprowadzenie dla mniej doświadczonych użytkowników, żeby wiedzieli o co chodzi w tym mocno technicznym określeniu i czego się mogą potencjalnie spodziewać, aniżeli wymóg techniczny :) Natomiast pierwsza część opisu mówiąca o trybie pół auto i tym jak ma pracować przysłona, oraz jaki ma być czas naświetlania uznałem za świętość i to zrobiłem bez wykrecania się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podchodząc do sprawy czysto statystycznie, to średnia czasu naświetlania ma 5,5 sekundy. Jednak wychodząc z tegoż samego założenia, właściciel z psem na spacerze mają statystycznie po trzy nogi ;)

Ja bym się nie czepiał, Mistrz Yoda nie dopowiedział, że chodziło o wskazówki, a Masu zrobił kawał dobrej roboty z light paintingiem. Co do zdjęcia MY, to dla mnie bomba. Wysiłek się opłacił, bo wskazówki, napisy na tarczy, okienko daty, wszystko na swoim miejscu :) Jedynie bym nieco tego kamlota "przygasił", bo trochę odciąga wzrok. Ale to tylko, jeśli miałbym się naprawdę czepiać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz wszystko jasne, jako mniej doświadczony zrozumiałem Twoją interpretacje pojedynku :)

Zegar stoi, ludzie produkują się, a chyba miało być odwrotnie, nie daje mi spokoju ta wskazówka sekundowa  :( 

Ale to już moje zmartwienie, nie przejmuj się, jest OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podchodząc do sprawy czysto statystycznie, to średnia czasu naświetlania ma 5,5 sekundy. Jednak wychodząc z tegoż samego założenia, właściciel z psem na spacerze mają statystycznie po trzy nogi ;)

Skorzystam z analogii. Gdybym miał zrobić zdjęcie psa, a zrobiłbym zdjęcie psa i siebie to nadal warunek jest spełniony :)

Teraz wszystko jasne, jako mniej doświadczony zrozumiałem Twoją interpretacje pojedynku :)

Zegar stoi, ludzie produkują się, a chyba miało być odwrotnie, nie daje mi spokoju ta wskazówka sekundowa :(

Ale to już moje zmartwienie, nie przejmuj się, jest OK :)

Fajnie, że przyjmujesz moją argumentację. Ja tez potrafię zrozumieć, że mogłeś oczekiwać ruchu przede wszystkim w ujęciu zegarkowym. Może przekombinowałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu pisać, oba zdjęcia świetne!!!  :lol:  :D  :P

@clusca, dziękuję.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu pisać, oba zdjęcia świetne!!!  :lol:  :D  :P

@clusca, dziękuję.

Jedno jest świetne, drugie bardzo dobre :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW, Mistrzu Yoda sprzątnąłeś mi tym tematem pomysł na pojedynek, który planowałem od jakiegoś czasu w odwecie za dwukrotną porażkę z TigerBearem (w zasadzie to pomysł na moje zdjęcie do tematu odwetowego). Za karę wyzywam Was obu jednocześnie na pojedynek ;) Temat wyzwania za chwilę. Co do ekspozycji podwójnej, to pamiętam, robi się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.