Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość ghenesis

IWC lata '50 - proszę o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ghenesis

Witam Państwa,

jestem nowy na tym forum, a w temacie zegarków raczej niezbyt biegły. Stąd prośba o ocenę okazu, jaki posiadam. Wiem, że jest to International Watch Co., pochodzi z okolic '50, jest w bardzo dobrym stanie (drobne ryski na szkiełku) i działa. Niestety, nie posiadam do niego certyfikatu, jednak stwierdzono, już jakiś czas temu, autentyczność tego egzemplarza.

Znalazłem podobne okazy na allegro bądź na ebay'u, ale wszytskie miały zwykły pasek skórzany, ten ma złotą branzoletę (z resztą bardzo ładną).

Zdjęcia zegarka są pod adresem: http://pixelfarm.pl/iwc/

Proszę o pomoc w ocenie tego zegarka. Sytuacja wygląda tak, że prawdopodobnie będę zmuszony sprzedać ten zegarek, nie wiem, jak najlepiej to zrobić, aby za dużo nie stracić.

Słyszałem także, że obecnie zabytkowe zegarki nie są w cenie, podobno sytuacja ta wygląda tak od śmierci Marka Kotańskiego...

Pozdrawiam,

ghenesis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko to Shark's Fin, dorzuć fotki mechanizmu oraz wewnętrznej strony dekielka, będzie łatwiej coś powiedzieć. Ostatnio takie zegarki z paskiem sprzedawały się na allegro w cenie 3 - 4 tys. Paskiem się nie przejmuj - trudno, żeby się zachował przez 50 lat :lol:. Jeśli bransoleta jest ze złota (ustal u jubilera lub znajdź próbę) można wytargować jeszcze więcej ze względu na wartość bransolety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny egzemplarz (Kadarius, to nie jest koperta shark's fin). Jeżeli nie ma żadnych dodatkowych wad, których nie widać na zdjęciach, a mechanizm jest w podobnie bardzo dobrym stanie (cal.89), to bez bransolety w ciemno wart jest 1.000 EUR. Gdybyś go lekko podpicował, zrobił profesjonalne zdjęcia i wystawił na aukcję na allegro lub ebayu, to z oryginalną bransoletą mógłbyś oczekiwać, że nawet przekroczy 2.000EUR. (Ale musisz mieć dużo komentarzy i profesjonalnie wyglądającą stronę)

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna mała uwaga do tego, co napisałem powyżej. Myślę, że wiele się nie pomyliłem, szacując mozliwą do osiągnięcia cenę, jednak piszę o cenach dla odbiorcy końcowego od profesjonalnych sprzedawców, zegarmistrzów, jubilerów, antykwariuszy itd., kórzy oferują rachunek, certyfikaty i nawet jeszcze nierzadko gwarancję.

W taki zegarek po prostu trzeba trochę zainwestować, konserwacja i regulacja mechanizmu, spolerowanie rysek na szkiełku, może i koperty, jeśli tego wymaga - to jest minimum. Zegarek jest w chyba w dobrym stanie - to jego plus. Firma IWC na podstawie numeru seryjnego sprawdza autentyczność (mają archiwa, a w nich jaki to powinien być model, a także gdzie, kiedy i komu został sprzedany) i może wystawić certyfikat. Tak przygotowany zegarek wzbudzi większe zaufanie i może osiągnąć wyższą cenę, tak jak napisałem - bez bransolety rzadko się je spotyka poniżej 1000EUR (choć można), a na wystawach drogich jubilerów bywa, że leżą i po dwa tysiące. A bransoleta to już zupełnie inna bajka - rzecz rzadka i trudna dla mnie do oszacowania - może inny z kolegów się wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Gdybyś go lekko podpicował, zrobił profesjonalne zdjęcia i wystawił na aukcję na allegro lub ebayu, to z oryginalną bransoletą mógłbyś oczekiwać, że nawet przekroczy 2.000EUR. (Ale musisz mieć dużo komentarzy i profesjonalnie wyglądającą stronę)

Mam wątpliwości czy uda się uzyskać taką kwotę choć oczywiście życzę tego autorowi wątku.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpliwości to mam i ja, ale do czego ludzie są zdolni, zobacz na tej aukcji. Zaznaczam, że ten przykład jest ekstremalny i proszę autora wątku o zachowanie zdrowego dystansu...

Bo z drugiej strony to na przykład na tego wciąż nie ma amatora.

Dlatego jednak jako amator w dziedzinie zegarków nie mam żadnych podstaw do prognozowania, a już nie daj Boże, wyrokowania w sprawie wartości tego zegarka, a staram się podzielić wiedzą wynikłą z pobieżnej obserwacji rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ghenesis

Witam ponownie,

dziękuję za tak szybką reakcję. Zegarek nie ma dodatkowych wad, z tego co wiem, ale faktycznie, próbę złota wykonam, może udam się z nim do jakiegoś zegarmistrza na mały przegląd, aczkolwiek trochę strach oddawać go do przypadkowego "speca", może zatem znacie Państwo jakieś warte polecenia punkty, najlepiej w Warszawie?

Inna kwestia, to uzyskiwanie certyfikatów z IWC. W sumie to chętnie bym uzyskał taki papier, czy jest w Polsce jakies przedstawicielstwo tej firmy czy trzeba uderzac bezpośrednio do Szwajcarii??

A co do bransolety, to jest (chyba) oryginalna, bo z tego co kadarius napisał wnioskuję, że może to jakaś anomalia? Faktycznie wszystkie podobne zegarki, jakie znalazłem, miały pasek.

[edit]

Własnie dowiedziałem się, że w Warszawie w Złotych Tarasach znajduje się serwis IWC (prowadzą także sprzedaż IWC). Miły pan przez telefon powiedział, że oni mogą jedynie otworzyć zegarek i go odrestaurować, numery wysyła się mailem prosto do Szwajcarii.

Pozdrawiam,

ghenesis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Własnie dowiedziałem się, że w Warszawie w Złotych Tarasach znajduje się serwis IWC (prowadzą także sprzedaż IWC). Miły pan przez telefon powiedział, że oni mogą jedynie otworzyć zegarek i go odrestaurować, numery wysyła się mailem prosto do Szwajcarii.

to nasz Admin !!!!

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ghenesis

To znaczy, ze dobrze trafiłem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
To znaczy, ze dobrze trafiłem :(

Lepiej trafić nie mogłeś. "Od Czasu do Czasu" to znakomity salon i świetna obsługa. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to nasz Admin !!!!

Myślałem, ze w Polsce już nie ma autoryzowanego serwisu IWC.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardzo ładny egzemplarz (Kadarius, to nie jest koperta shark's fin). Jeżeli nie ma żadnych dodatkowych wad, których nie widać na zdjęciach, a mechanizm jest w podobnie bardzo dobrym stanie (cal.89), to bez bransolety w ciemno wart jest 1.000 EUR. Gdybyś go lekko podpicował, zrobił profesjonalne zdjęcia i wystawił na aukcję na allegro lub ebayu, to z oryginalną bransoletą mógłbyś oczekiwać, że nawet przekroczy 2.000EUR. (Ale musisz mieć dużo komentarzy i profesjonalnie wyglądającą stronę)

Dzięki za uwagę, nauki nigdy za wiele! (mógłbyś wrzucić na PM fotkę shark's fina)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.