PiotrX 1082 #1 Napisano 24 Marca 2020 Chyba nie ma takiego tematu, a mieszanie Tuny Marinemaster z MM300/600 jest drobnym nieporozumieniem, to dwa różne zegarki.Myślę że zgodzicie się ze mną, że Tuny MM powinny dostać swój "kącik" Na początek moja, w pełnej nazwie; Seiko PROSPEX Marinemaster Quatz Professional SBBN033 W oryginalnym zestawie na gumie. I to co lubię najbardziej, na bransolecie (nie jest to oryginalna bransoleta do Tuńczyka) Zapraszam wszystkie Tuny 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #2 Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Seiko Prospex Marinemaster SBBN035 Quartz Ninja TunaNa oryginalnym pasku: Guma StrapCode Edytowane 24 Marca 2020 przez maritimeeng 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #3 Napisano 31 Marca 2020 Co tu taka cisza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #4 Napisano 31 Marca 2020 Co tu taka cisza?Właśnie miałem zadać to samo pytanie.Może wyginęły, może wstydzą się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 861 #5 Napisano 1 Kwietnia 2020 Do kompletu - SBBN031 1 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #6 Napisano 8 Kwietnia 2020 Super są te sikory, wrzucajcie wincyj fotek! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #7 Napisano 8 Kwietnia 2020 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 861 #8 Napisano 10 Kwietnia 2020 Z nudów znowu zaczynam robić zdjęcia. 2 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #9 Napisano 10 Kwietnia 2020 Z nudów znowu zaczynam robić zdjęcia.Obyś częściej nudził się i wrzucał takie zdjęcia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #10 Napisano 10 Kwietnia 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 861 #11 Napisano 11 Kwietnia 2020 Z tym paskiem jest moc. Super zestawienie na lato. 0 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #12 Napisano 16 Kwietnia 2020 Nie jestem fanem kwarców, ale ten mechanizm przekonał mnie do zakupu kwarcowej Tuny. Mowa o 7C46 Hi-Tech , Hi-Torque tollerances and High efficiency Co w nim takiego niezwykłego, a to że instalowany jest tylko w „nurkach” Seiko Prospex (Professional Specifications) w różnych modelach „tuńczyka”. Nie znajdziemy go w innych kwarcowych zegarkach Seiko, mechanizm zostały zaprojektowane bez żadnych cięć w jakości i obniżenia kosztów materiałów. Sam mechanizm posiada 7 kamieni które umożliwiają sprawniejsze działanie wszystkich zainstalowanych w nim mechanicznych części w idealnej synchronizacji do impulsu energii, przy znacznie mniejszym jej zużyciu. Oprócz łożyskowania posiada podzespoły elektroniczne o bardzo małym zużyciu energii co przekłada się na żywotność baterii.W porównaniu do innych mechanizmów kwarcowych, czas pracy pomiędzy wymianami baterii jest imponujący, według specyfikacji jest to 5 lat, ale normą jest 7, a nawet 10 lat jak podają użytkownicy. Pisałem w innym wątku o tym, ale dla przypomnienia; a mianowicie kwarcowe MM mają na dekielku wybitą datę która informuje o następnej wymianie baterii. Mechanizm ten został wyposażony w funkcje informującą nas o czasie wymiany baterii (End of Life), wskazówka sekundnika „spowalnia” i przeskakuje co 2 sekundy podając na informacje że czas wymienić baterie. Zdjęcie pożyczone od Kolegi @rip Należy jeszcze dodać że mechanizm ten posiada „dual-rate trimmers” (trymery o podwójnej szybkości – chyba dobrze przetłumaczyłem), które są odpowiedzialne za synchronizacje zapewniającą bardzo dużą dokładność z jednoczesnym wydłużeniem żywotności samego mechanizmu. Dokładność mechanizmu 7C46 według specyfikacji Seiko określiło na 15s/miesiąc, użytkownicy podają (informacje z forum „GNOMON” i „TheSpring Bar”) o wiele mniejsze „odchyłki”, choć zdarzają się wykroczenia poza normę, co uważane jest za uszkodzenie mechanizmu. Ja chyba trafiłem na super egzemplarz, mam 0s/2m i idealne „bicie” w indeksy Trochę informacji o Tunach: https://thespringbar.com/blogs/guides/the-seiko-tuna-collectors-guide/#heading21Instrukcja z dodatkowymi informacjami: SEIKO_7C46_7N36_7N85_V736.pdf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość HaveFun #13 Napisano 16 Kwietnia 2020 Mój robił coś koło 5s na 1Q. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #14 Napisano 16 Kwietnia 2020 Mój robił coś koło 5s na 1Q.I to są konkretne informacje o naszych zegarkach, oby więcej informacji których nie znajdziemy w fabrycznych specyfikacjach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #15 Napisano 16 Kwietnia 2020 Piękny jest ten werk. To co mi się najbardziej podoba, że nie ma żadnych plastikowych holderów jak na przykład w Tagach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #16 Napisano 16 Kwietnia 2020 Dorzucę jeszcze typ baterii i tabele zamienników: https://www.sii.co.jp/en/me/battery/products/silver-oxide/cross-reference/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 861 #17 Napisano 16 Kwietnia 2020 Fajnie, że poruszyłeś kwestię mechanizmu, bo jest nie byle jaki. Warto dodać, że jest w pełni serwisowalny i rozbieralny, co nie jest takie oczywiste w przypadku kwarców. W moim przypadku mechanizm też był kwestią przesądzającą o zakupie. 0 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #18 Napisano 2 Maja 2020 I hop na kajdan... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #19 Napisano 2 Maja 2020 23 minuty temu, maritimeeng napisał: I hop na kajdan... Kajdan fajny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #20 Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Dzięki. Na razie nie na łapie, bo bransa za duża a nie mam na burcie wkrętaków zegarmistrzowskich tylko takie trochę większe ? Jeszcze tydzień. Kajdan dostałem w paczce od żony ? Edytowane 2 Maja 2020 przez maritimeeng 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #21 Napisano 23 Maja 2020 Sezon na żagle rozpoczęty 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #22 Napisano 5 Czerwca 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #23 Napisano 28 Czerwca 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #24 Napisano 28 Czerwca 2020 Tutaj zaskoczenia raczej nie ma... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #25 Napisano 28 Czerwca 2020 Godzinę temu, Noodles napisał: Tutaj zaskoczenia raczej nie ma... Jest Kuba, oj jest Znajdź nawet GS'a który ma taką odchyłkę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach