Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość lijosk8

ENICAR Ocean pearl POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lijosk8

Witam jestem tu nowy i całkowicie nie znam sie na zegarkach mechanicznych :) Kiedys mój Tata znałazł stary zegarek Firmy Enicar jest to model z tego co wyczytałem OCEAN PEARL insygnowany jesli dobrze napisałem hheh numerem 160-39-18. jedyny mankament tego zegarka był brak Koronki i połowy ośki do nakręcania. Po oddaniu do zegarmistrza zostało to naprawione lecz koronka nie jest już oryginalna.

Chciałbym by ktoś pomógł mi określić ile lat ma ten zegarek i ile moze być warty.

Moze ktoś posiada do niego oryginalną koronkę??? może i wskazówki w dobryn stanie bo te juz wygladają tragicznie :D

Zegarek jest na chodzie i bardzo dobrze chodzi.

Pozdrawiam Leszek

O to fotoski zegarka:P Sorry za jakość zdjęć robione były wieczorem i na dodatku telefonem :)

171120071024dp5.th.jpg

171120071028po8.th.jpg

post-0-0-06885200-1330707363.jpg

post-0-0-03020600-1330707365.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wygląda OK. Trudno ocenic dokładnie stan po takich zdjęciach. Ale jest wiele plusów: koperta chyba stalowa. tarcza w niezłym stanie, takież wskazówki, mechanizm też wygląda nieżle. Aristo Racine (wspak: enicaR) to był solidny fachman. Zegarki Enicara, niektóre, osiągają niezłe ceny. Twój wygląda na lata 70-te. Cena to 100 - 200 do góra 300 PLN . Ogólnie dobry zegarek, może służyc i bawic jeszcze wiele lat. Skompletowanie oryginalnych części nie jest łatwe, ale nieliczni zegarmistrze mają zapasy koronek, wypracowanych werków więc trzeba szukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lijosk8

Aha dziekuje za pomoc :lol::D werek w zegarku jak mowił zegarmistrz jest bardzo zdrowy i napewno był mało uzywany :D tarcza tez jak mowisz jest w bardzo dobrym stanie, wskazówki no nie wygladaja najlepiej a u mnie w miescie ciezko jest z dobrym zegarmistrzem bo jest ich tylko trzech ;)

Chciałbym do niego dostać oryginalną koronkę i moze by mi ktoś doradził co zrobić z tymi wskazówkami :D

Jeszcze jedno pytanie :P jak w domowych warunkach i w łatwy sposób wypolerować koperte oczywiście stalowa :P

pozdro Leszek z Kwidzyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.