Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Jareksb

Problem z Gshock Mudmaster GG-1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zauwazylem ze po podrozy, wskazowki pokazuja inna godzine niz zegar cyfrowy, probowalem zrobic korekte ustawien wskazowek ale niestety jedynie wskazowka sekundowa sie przesuwa natomiast pozostale wskazowki nie reaguja na moje polecenia:(, w trybie normalnym wszystkie wskazowki dzialaja,dodam ze baterie byly wymieniane dokladny rok temu.Prosze o pomoc, z gory dziekuje i pozdrawiam.

Edytowane przez Jareksb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w tym modelu to się czasem zdarza. Masz nań gwarancję? Jeśli tak, to warto skorzystać.
Może się również zdarzyć tak, że zegarek sam się "odwiesi", ale nie ma pewności że "zwis" wskazówek się kiedyś nie ponowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedz, niestety zegarek byl zakupiony 3 lata temu takze gwarancja odpada, a wiesz moze co jest przyczyna ile by kosztowala naprawa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam pytanie do was koledzy/koleżanki tutaj.

Mam w jednym z moich GG-1000 problem który ostatnio zauważyłem - mianowicie wskazówka sekundowa zacina się przy przejściu przez 60-1 sekunde. Wystarczy zegarek "szturchnąć" mocniej i wskazówka zaczyna pracować, czasem na 5 minut, czasem na dzień czasem na kilka dni - nigdy nie wiadomo na ile. Czy ktoś może się spotkał z taką sytuacją i może poradzić gdzie szukać tutaj rozwiązania? Czy otworzenie mechanizmu cokolwiek tutaj zmieni? Wygląda jak by gdzieś coś zatrzymywało, jakaś drobinka albo inne mini zabrudzenie wskazówkę i jak zegarek się szturchnie to siła grawitacji powoduje ze wskazówka jest pchnięta i idzie dalej. Nigdy nie zdażyło się aby na kolejnym obrocie stanął, zazwyczaj przez kilka minut idzie conajmniej.

Dziękuje za opinie.

Edytowane przez G-szok

Instagram: @dailygshocker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.08.2024 o 14:30, G-szok napisał(-a):

Cześć, mam pytanie do was koledzy/koleżanki tutaj.

Mam w jednym z moich GG-1000 problem który ostatnio zauważyłem - mianowicie wskazówka sekundowa zacina się przy przejściu przez 60-1 sekunde. Wystarczy zegarek "szturchnąć" mocniej i wskazówka zaczyna pracować, czasem na 5 minut, czasem na dzień czasem na kilka dni - nigdy nie wiadomo na ile. Czy ktoś może się spotkał z taką sytuacją i może poradzić gdzie szukać tutaj rozwiązania? Czy otworzenie mechanizmu cokolwiek tutaj zmieni? Wygląda jak by gdzieś coś zatrzymywało, jakaś drobinka albo inne mini zabrudzenie wskazówkę i jak zegarek się szturchnie to siła grawitacji powoduje ze wskazówka jest pchnięta i idzie dalej. Nigdy nie zdażyło się aby na kolejnym obrocie stanął, zazwyczaj przez kilka minut idzie conajmniej.

Dziękuje za opinie.

Może to być trochę śmieszne ale zobacz czy sekundnik nie haczy o coś.np. o drugą wskazówkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, TomoGru said:

Może to być trochę śmieszne ale zobacz czy sekundnik nie haczy o coś.np. o drugą wskazówkę

Z tego co widzę bez rozbierania to chyba nie łapie niczego ale rozbiórek go na dniach i sprawdzę. Nie wiem czy rozbierać mechanizm i ryzykować całkowite zniszczenie czy żyć tak i już. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, G-szok napisał(-a):

Z tego co widzę bez rozbierania to chyba nie łapie niczego ale rozbiórek go na dniach i sprawdzę. Nie wiem czy rozbierać mechanizm i ryzykować całkowite zniszczenie czy żyć tak i już. 

nie wiem jak w GG ale w GWG-1000 trzeba wskazówki i tarcze wywalić żeby coś stwierdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak wygląda movment GG-1000, ale jeśli poszczególne warstwy mechanizmu są łączone plastikowymi zgrzewami a zapewne są, to będzie to podróż tylko w jedną stronę 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, Himan said:

Nie wiem jak wygląda movment GG-1000, ale jeśli poszczególne warstwy mechanizmu są łączone plastikowymi zgrzewami a zapewne są, to będzie to podróż tylko w jedną stronę 😀

No to kiepsko 😞 poszukam czegoś na YT może będzie film z rozkładania tego mechanizmu. Żadna funkcja nie rusza tej wskazówki, kompas czy nawet regulowanie, trzeba to "puknąć" 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga - podaję sposób na naprawę wady:

1. weź zegarek w rękę

2. nie zakładaj na rękę - złap za pasek zapięty

3. jest to g-shock więc uderz (nie j*bnij!;)) nim parę razy w stół bokiem tak aby powierzchnią styku ze stołem był bezel

4. podmuchaj, umyj, połóż na półke i ciesz się działającym GG-1000

:) 

A tak serio, zrobiłem dokładnie tak. Stwierdziłem, że i tak jeśli go rozbiorę to pewnie nie złożę mechanizmu, no więc powyższa instrukcja została zastosowana, położyłem go na półke przekładając co kilka dni w inne pozycje - i działa :)  !!! prawie miesiąc i nie stanęła wskazówka.

Aktualizacja po 4 miesiącach - działa i ma sie dobrze :) zadziałało

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć, mam gg1000, i taki problem, wyświetlacz cyfrowy pokazuje np. godzinę 13.00, a wskazówki 11.25. Po wykonaniu procesu synchronizacji, wskazówki pokazują zgodną z wyświetlaczem godzinę prze około 1-2 godzin, po czym znowy zaczynają żyć własnym życiem. Znowu synchronizacja, znowu 2 godziny ok i znowu sie rozjeżdżają, macie jakiś pomysł ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Jan1234 napisał(-a):

cześć, mam gg1000, i taki problem, wyświetlacz cyfrowy pokazuje np. godzinę 13.00, a wskazówki 11.25. Po wykonaniu procesu synchronizacji, wskazówki pokazują zgodną z wyświetlaczem godzinę prze około 1-2 godzin, po czym znowy zaczynają żyć własnym życiem. Znowu synchronizacja, znowu 2 godziny ok i znowu sie rozjeżdżają, macie jakiś pomysł ? 

Możliwe, że bateria jest już na wykończeniu i ma jeszcze odpowiednią ilość energii, by uciągnąć pracę układu elektronicznego i wyświetlacz, ale brakuje jej już mocy do zasilenia silnika krokowego napędzającego wskazówki, który jest bardziej prądożerny. Wymiana baterii powinna rozwiązać problem. Jeśli to nie pomoże, to stawiałbym na awarię modułu, co nie jest niestety odosobnionym przypadkiem w modelu GG-1000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, TomG80 napisał(-a):

Możliwe, że bateria jest już na wykończeniu i ma jeszcze odpowiednią ilość energii, by uciągnąć pracę układu elektronicznego i wyświetlacz, ale brakuje jej już mocy do zasilenia silnika krokowego napędzającego wskazówki, który jest bardziej prądożerny. Wymiana baterii powinna rozwiązać problem. Jeśli to nie pomoże, to stawiałbym na awarię modułu, co nie jest niestety odosobnionym przypadkiem w modelu GG-1000.

bardzo dziękuję za odpowiedź, zacznę od wymiany baterii, co do modułu czy wymiana lub naprawa to kosztowny temat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Jan1234 napisał(-a):

bardzo dziękuję za odpowiedź, zacznę od wymiany baterii, co do modułu czy wymiana lub naprawa to kosztowny temat ?

Liczyłbym na to, że to jednak baterie (tam chyba siedzą dwie, jak dobrze pamiętam, ale to by się trzeba upewnić), bo jeśli ich wymiana nie pomoże to wymiana modułu to temat raczej nieopłacalny, a naprawa raczej nie możliwa (no chyba, że mamy sprawnego dawcę, bo części do modułów mechanicznych nie występują osobno), bo nawet jeśli udałoby się zakupić moduł w akceptowalnej cenie, to trzeba jeszcze fachowca, który go przełoży, ponieważ do modułu nie są dołączone wskazówki, więc należy przełożyć je ze starego modułu, a nie jest to takie proste, jak w zegarkach mechanicznych, ponieważ trzeba odpowiednio ustawić wszystkie wskazówki, żeby po uruchomieniu modułu ich wzajemne położenie było prawidłowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Polecałbym poszukać dawcy - na pewno można znaleźć w ciągu miesiąca w dobrych pieniądzach bo te zegarki rzczywiście ludzie noszą tak jak się powinno więc często zdarzają się modele dojechane zewnętrznie tak, że części na wymianę przewyższają koszt zakupu używki w dobrym stanie - resztki więc ludzie sprzedają za mniej niż moduł a często za mniej niż pasek z bezelem :) 

Wymiana modułu nie wymaga super umiejętności - trochę dokładności, zasięgnięcia informacji z internetu gdzie jak co zrobić i można wykonać to samemu. Polecam jednak zamówić od razu nową uszczelkę i baterie - po co rozbierać dwa razy - a koszt to 17 zł + 10 zł.

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi