Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Clockhouse

Do znawców Beckera - który zegar kupić ??

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bodiniusz
Dodałem w poprzednim poście. "Mój" chyba ładniejszy, tylko wskazówki ma cuś przykrótkie...

Usunąłem więc pytanie w swoim poście.

Rzeczywiście Twój ładniejszy (i sprawniejszy). Ale dlaczego tak dziwnie sygnowany? To rzeczywiście Lenzkirch? Numer bardzo niski - jesteście w stanie oszacować rok produkcji? Widzę, że przynajmniej wagi mają mało wspólnego z Lenzkirchem.

Ten wskazany przeze mnie (nawet nie ma wag :-) ) ma jeszcze niższy numer, a sygnatura jest bardziej podobna do współczesnych... Wysłałem maila do faceta z Twojej aukcji.

Pozdrawiam

(i lecę do pracy! kto to widział pracować w Sylwka?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bodiniusz

To widzę, że praca wre jak u mnie :-)

A co do zegara z Jeleniej, facet napisał, że go sobie pozostawi i zegar nie jest już na sprzedaż :-( (a ja już zacząłem negocjacje z żoną)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomina to nieco chińskie podróby japońskich mieczy wojskowych. Numer seryjny jest tam wszędzie: na habaki, tsubie, seppach itd. O ile mi wiadomo numery seryjnie bił "wszędzie" Resch (np. także na płycie przedniej, wahadle, sankach) i Lenzkirch. Ale RÓWNO. Chyba że to unikat Broumowski wyprodukowany po 10 piwach :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dopiero rarytas !!!

Zegar z wychwytem zrobiony przez jego wynalazcę :roll: . Zegar niczego sobie, jednak za opis zdecydowanie nagroda roku w allegrowym wciskaniu kitu. Można by też wmówić, że to sygnatura Gustava BeckeRa:

http://www.allegro.pl/item290636232_unikat...z_xviii_w_.html

A tak przy okazji: czyja to sygnatura (G.Rau) ??

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to Ty go wygrałeś ?

Gratuluję, zapowiada się smakowicie !! Skromna elegancja.

O ile pamiętam - jesteś z Wrocławia. Do którego zegarmistrza chodzisz ze starymi zegarami ?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bodiniusz

Tak, wygrałem 8)

No i właśnie się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem, bo doświadczenie mam mizerne, a nie popytałem na forum. Zawsze, jak widzę, można wystawić na Allegro z jakimś "dobrym" opisem.

Ale chyba zrobię osobny wątek - może więcej osób trafi (np. tych, co nie lubią Beckerów - w końcu to inny temat).

Co do zegarmistrza, sam właśnie miałem spytać :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby Ci się nie spodobał - daj znać. Nie mam jeszcze wiszącego kwadransiaka (to jedyny rodzaj sprężynowców jaki toleruję).

Co do zegarmistrza.

Jeden pewny, sprawdzony. Ma jednak swoje wady. To, że nie jest tani, to nic. Gorsze, że nie zawsze ma ochotę na przyjęcie zlecenia, a przy nawale tychże - trzeba poczekać i do 3 miesięcy. Za to jak już zrobi - to wszystko co trzeba.

http://www.wroclaw.pl/m3342/p4303.aspx

A miałem przykre doświadczenia, że za nieco niższą cenę było tylko czyszczenie i smarowanko, które sam umiem zrobić...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bodiniusz

A, ten gość... mam stojący zegar nieco złomowaty... to znaczy pojechałem raz do Starachowic, bo mi się spodobał. Jakieś 5 lat temu. I kupiłem. Okazało się, że ma wahadło metrowe, a powinien 75 cm. Wówczas w skrzyni wyglądałby fatalnie (jak facet ze zbyt krótkim krawatem).

Jak poszedłem do gościa, żeby coś z tym zrobił, to niemalże wywalił mnie za drzwi z tym, co przyszedłem (nie dosłownie, ale tak się poczułem).

Koniec końców, skróciłem nieco to wahadło. Obciążyłem trochę na górze (żeby podnieść środek ciężkości bez podnoszenia soczewki) i jakoś chodzi. Ale mam poczucie, że to nie to. No i tyka częściej niż co sekundę.

Dlatego jak znajdę ładnego np. Lenzkircha z gongiem spiralnym, to kupię... szukając takiego wpadłem na tego, co właśnie kupiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Trophy

A co to za wahadło w tym zegarze powyżej?? Czy czasem sie ono nie kreci wg. własnej osi? Nie widziałem takiego wahadła w zegarach wiszących.A czy to w ogóle sie nazywa wahadło w tym zegarze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Trophy

Nie zorientowałem się że tu sa 3 strony tego postu....;/

Chodzi mi zegar pokazany przez Mariusza 8 grudnia 07" z zapytaniem "jak stary może być ten zegar?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co to za wahadło w tym zegarze powyżej?? Czy czasem sie ono nie kreci wg. własnej osi? Nie widziałem takiego wahadła w zegarach wiszących.A czy to w ogóle sie nazywa wahadło w tym zegarze?

Obejrzyj dokładnie linki z tamtych postów, a się dowiesz...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% oryginał ? - NIE

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki oto zegar Junghans

1.jpg

MOD Edit

Usunąłem link z postu.

Proszę o zapoznanie się z regulaminem.

Bardzo proszę nie zamieszczać ofert sprzedaży (wyjąwszy dział Sprzedam) i linków do stron komercyjnych. Przy następnym poście tego rodzaju zaproponuję zablokowanie konta na pewien czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.