Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
basil

Śliczny caliber w miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Przed zadaniem  pytania " jaki zegarek ?"  kilka zdań wyjaśnienia.

Dawno , dawno temu sześcioletni chłopczyk z zainteresowaniem oglądał zegarek Dziadka. Sliczny był . błyszczacy , pieknie  "cykał " ale najciekawsze miał pod deklem . To była Omega - jaka ? nie pamietam.

Dziadek  podważył dekiel i ukazał sie piekny mechanizm w kolorze miedzi, śliczne kółko sie w środku kręciło w "te i  z powrotem ".  Teraz bedzie horror . Pamietam jak sam owierałem ten dekielek i czubkiem noża " regulowałem " zegarek . Az do dzisiaj mi wstyd  :( Zegarek nie przetrzymał , Niestety

Chłopczyk  podrósł  i pomyślał o zegarku który mógłby   uratować  zrobić z niego codzienny zegarek dla siebie.

Tyle opowieści

Teraz pytanie 

Chciałbym zeby to był caliber wykonany w miedzi ( stop miedzi ) taki jak np Omega  625, 613 . To oczywiście nie musi byc mechanizm omegi ale  na dobrym chodzie i ładnie zachowany

I żebym nie musiał juz  otwierac dekielka nożem - moęe udałoby sie dopasowac do koperty szklany dekiel. Może da sie zrobić taki "hapcyngiel "

Tarcza raczej czarna ale nie będę kaprysił, wielkość koperty - jak najwieksza ( łapa ok 20 cm ) 

To zdecydowanie robota dla zegarmistrza pasjonata - budźet 4-5 k PLN

Szukałem nówki zegara wg w/w kryteriów  w necie  ale nie znalazłem ( owszem są, ale szlif linii genewskich albo co innego ale nie w miedzi )

Może sa firmy znane kolegom , które by  wykonały cos takiego ?  Pasówka wchodzi w grę o ile mechanizm bedzie miał system anty wstrząsowy .

Edytowane przez basil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi