Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość miyo2

Miyota 8203 - zablokowany mechanizm

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miyo2

Dzień dobry,

niedawno zakupiłem zegarek z mechanizmem Miyota 8203 (Citizen NY0084).

Zegarek sprawował się bez zarzutu przez dwa miesiące.

Po dwóch miesiącach pewnego dnia zauważyłem, że wskazywał złą godzinę, jak się okazało zegarek się zatrzymał w ciągu dnia.

Po wykonaniu kilku ruchów ruszył, jednak po jakimś czasie znowu się zatrzymał.

Dokręcanie koronką nic nie dało, mechanizm na chwilę ruszał, lecz po pewnej chwili i tak się zatrzymywał.

Zegarek jest po wizycie w serwisie, gdzie lakonicznie stwierdzono, że mechanizm był zablokowany i w ramach gwarancji go odblokowano.

Mam pytanie do użytkowników forum, co to dokładnie znaczy w mechanizmach automatycznych, co mogło zostać zablokowane i jaka może być tego przyczyna?

Wywołało to u mnie małe zmieszanie, przez ponad 5 lat używałem mechanizmu Seiko 7S36 i nigdy nic podobnego się nie wydarzyło, a tu taka historia po dwóch miesiącach użytkowania.

Dziękuję za odpowiedzi! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm blokuje najczęściej jakiś paproch, albo gęstniejący z czasem smar, oraz jego brak.

Jeżeli upuścisz zegarek na twarde podłoże, to przyczyny mogą być inne.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość miyo2

W nowym zegarku paprocha raczej nie będzie, gęstniejącego smaru też.
Dodatkowo się dowiedziałem, że serwis tylko sprawdził mechanizm i nie stwierdził nieprawidłowości, nie wykonał żadnych ingerencji.

Takie rzeczy podobno się zdarzają, czasem balans się blokuje, mnie jedynie interesuje przyczyna.

Zegarek póki co tydzień chodzi bez problemów. 

Mała ciekawostka - po wizycie w serwisie zegarek jest dokładniejszy o około 4-5 sekund. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.06.2021 o 11:02, Gość miyo2 napisał(-a):

W nowym zegarku paprocha raczej nie będzie, gęstniejącego smaru też.
Dodatkowo się dowiedziałem, że serwis tylko sprawdził mechanizm i nie stwierdził nieprawidłowości, nie wykonał żadnych ingerencji.

Takie rzeczy podobno się zdarzają, czasem balans się blokuje, mnie jedynie interesuje przyczyna.

Zegarek póki co tydzień chodzi bez problemów. 

Mała ciekawostka - po wizycie w serwisie zegarek jest dokładniejszy o około 4-5 sekund. 

Mi ostatnio zatrzymał się Tissot automatic. Po 12 latach bezawaryjnej pracy. Poszedłem do zegarmistrza i okazało się, że jedna ze śrubek się wykręciła i zablokowała balans. W sumie to jak na 12 lat jeżdżenia rowerem z automatem na ręku i tak nieźle :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi