Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matekzdz

Breitling Superocean Heritage II

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne Koleżanki i Koledzy

Zastanawiam się nad zakupem Breitlinga wymienionego w tytule. Zastanawiam się, który z dostępnych w tym zegarku mechanizmów jest najlepszy, najbardziej wytrzymały i najmniej uciążliwy w przypadku serwisu (koszt i częstotliwość robienia przeglądów).

Zegarek zamierzam zakupić nowy, ale na Jomashop, albo u któregoś z sprzedawców z USA na chrono24, więc kwestia gwarancji raczej nie wchodzi tutaj w grę. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw mnie jeśli się mylę ale do 3-wskazówkowego Superocean Heritage II wkładają zawsze manufakturowy B20?

Superocean Heritage 57 ma B10 czyli bazowo ETA 2892-A2 a chronograf dostaje albo B13 czyli bazowo ETA Valjoux albo manufakturowy B01.

In house zawsze będzie droższy i bardziej kłopotliwy w serwisie (dostępność części i znajomość samego mechanizmu), modele bazowane na ETA powinny być łatwiejsze w serwisowaniu.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wyprowadziłeś mnie z błędu. Faktycznie B20. W takim razie zastanawiam się, dlaczego nowe zegarki za granicą mają po 2 lata gwarancji, zamiast szumnie ogłoszonych przez Breitlinga 5 lat. 

Wiesz coś o tym mechanizmie? Czestotliwości serwisu, niezawodności itd? 

Pod względem kosztów to Mercedes czy raczej Volkswagen 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B20 jest produkowany przez Kenissi i uzywany takze przez Norquain i Tudora:

https://reference.grail-watch.com/2020/11/16/a-survey-of-the-kenissi-movements-for-tudor-chanel-breitling-and-norqain/

Z tego, co sie orientuje to bardzo dobry mechanizm i nie ma co sie bac.

Aha, tam jest balans z wlosem swobodnym (free sprung balance) a nie ETACHRON.

https://monochrome-watches.com/technical-perspective-guide-regulating-organ/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednia wersja superocean heritage II to był mechanizm B17 więc na ecie ale ja bym ten model bral właśnie z B20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

a co myślicie o limitowanej serii Matterhorn ? Biorąc pod uwagę fakt, że wyprodukowano podobno tylko 78 egzemplarzy, trochę dziwne jest, że można go kupić w kilku miejscach (nówki). Może warto kupić takie limitowane cacko zamiast standardowego, a nuż za 20 lat fani marki będą się o niego zabijać 😄

Dobrze widzę, że Heritage II 44 ma srebrne logo, inaczej niż 42 i 46, które mają złote logo (B)?? Kiedyś czytałem jakieś opracowanie, że podróbę można poznać między innymi po tym, że logo nie jest złote, ale oglądałem u kilku jubilerów w internecie i u każdego 44 ma srebrne logo. Może to złudzenie optyczne, nie wykluczam u siebie lekkiego daltonizmu.

Edytowane przez Matekzdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy wejsc na strone Breitlinga i sprawdzic, zajmuje to minute - dwie ... Generalnie faktycznie 42 i 46 maja zlote logo a 44 srebrne chyba, ze 44 bikolor - wtedy tez jest zlote.

Wersja 46:

image.thumb.png.f1f426c255e94a6e84fa46a1c41714ae.png

Wersja 42:

image.thumb.png.498f82d27985dce72c11f105a9452b7d.png

Wersja 44:

image.thumb.png.1620d4174ba5bc667935a031d1d1a6b6.png

Wersja 44 bikolor:

image.thumb.png.81433222e8ea561c935521d0f3684244.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że sprawdzenie na stronie Apartu, Kruka, Jubitomu, Sliwinskiego jest równie miarodajne i zajęło 5 minut. Zgłaszam tylko pewną uwagę/wątpliwość, podkreślając, że mam problem w odróżnianiu odcieni i kolorów. Mimo to dziękuję za radę.  

Proszę o jakąś opinię na temat edycji limitowanej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi